in

Polgármesteri tájékoztató a koronavírussal kapcsolatos pánikhangulat megelőzéséről

Babák Mihály polgármester (Fotó: Szarvasi Kábeltelevízió)
Babák Mihály polgármester (Fotó: Szarvasi Kábeltelevízió)

Tisztelt Szarvasi Polgárok!

1.) E tájékoztató kiadásával néhány hasznos, megfontolandó javaslatot kívánunk tenni az indokolatlan pánikhangulat megelőzése érdekében. Magyarország Kormánya minden szükséges intézkedést megtesz azért, hogy a koronavírussal kapcsolatos valamennyi információ időben a polgárok rendelkezésére álljon, így a Belügyminisztériumban felállított Koronavírus-fertőzés Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs is megkezdte tevékenységét. Az országos ügyeleti központ elérhetősége: koronavirus@bm.gov.hu, telefonos elérhetősége: 06-80-277455 valamint 06-80-277456 (ún. zöld számok, amelyek ingyenesen hívhatók).

2.) Figyelemmel arra, hogy feltételezhetően jelenleg is több szarvasi lakos tartózkodik a fertőzéssel érintett olaszországi területek közelében, szükségesnek tartjuk a figyelmet felhívni a következőkre, egyben kérjük a hazaérkezők hozzátartozóit, szomszédait is e tájékoztató átadására.

„Abban az esetben, ha Ön – tanulócsoport tagjaként, munkavállalóként, turistaként, stb. – Észak-Olaszország érintett tartományaiban (Lombardia, Veneto Emilia-Romagna, Piedmont) tartózkodik/tartózkodott, akkor hazajövetelét követően a fent említett terület elhagyásától számított 14 napig kísérje fokozott figyelemmel egészségi állapotát. Amennyiben ez idő alatt belázasodna, légúti tünete jelentkezne (köhögés, légszomj) lépjen kapcsolatba, hívja fel a háziorvosát és a kapott instrukciókat tartsa be. A háziorvos, illetve a területileg illetékes járási/kerületi népegészségügyi osztály dönt a további teendőkről, az aktuális eljárásrend szerint.
Tünetmentes személy laboratóriumi vizsgálatának elvégzése szükségtelen, szakmailag nem indokolt.

Az érintett területek aktuális listájáról a zöld-számon: 06 80/ 277-455 vagy 06-80/277-456, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján lehet tájékozódni: www.nnk.gov.hu.”

A kormányzati szervek naprakész, pontos tájékoztatást adnak az írott és elektronikus sajtóban a magyarországi helyzetről, a tennivalókról. Emiatt indokolatlan az élelmiszerek és más szükségleti cikkek azonnali, pánikszerű felvásárlása és felhalmozása.

3.) További tudnivalók:

A szarvasi sürgősségi orvosi ügyelet munkanapokon délután 16 órától másnap reggel 8 óráig, hétvégén és munkaszüneti napokon pedig 0-24 óráig fogadja az oda fordulókat. Az ügyelet helye: Szarvas, Vasút u. 46-48. Telefonszáma: 06-66-400-502. Javasoljuk, hogy háziorvosuk telefonszámát is tartsák maguknál.

2020. február 29-március 1. közötti hétvégén ügyeletes gyógyszertár a Pingvin 4 Patika (Szarvas, Kossuth u. 21/a), telefonszáma: 66/311-616.

A Szarvasi Mentőállomás címe: Szarvas, Vasút u. 44. Telefon: 66/311-104 vagy a 112-es hívószám.

Szarvas, 2020. február 28.

Babák Mihály polgármester

dr. Melis János címzetes főjegyző

Fotó: Molnár Ábel0

Két mexikói vulkán tetején lobogott a szarvasi zászló

Paulik Ádám varázslóbemutatót tart, majd a háta mögé, középre emel (Fotó: Babák Zoltán)0

Az első szezon végére összeállt a futsalcsapat