in ,

Reál tárgyak országos döntőjében

0

A Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban kiemelt szerepet kap a reál tárgyak tanítása. A Reál hét folyamán is igyekszünk népszerűsíteni ezeket a nem mindig könnyű tantárgyakat. Azt, hogy ezt nem eredménytelenül tesszük, jelzik azok a versenyeredmények is, amelyek az elmúlt napokban láttak napvilágot.

A legrangosabb tanulmányi verseny a gimnáziumokban a csak OKTV néven emlegetett Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny. Ezt minden évben az érettségi tantárgyakból hirdetik meg. Már az is kiemelkedő teljesítmény, ha ezen valaki a II. fordulóba bejut. Erre gyakran van példa iskolánkban. Az országos döntőig menetelni azonban csak kevés tanulónak sikerül. Nagy örömünkre idén Seregélyes Viktória 12.C osztályos tanuló az informatika verseny országos döntőjébe jutott. Egy sikeres szerepléssel itt akár többletpontokat is szerezhet a felvételihez. Felkészítője: Hortobágyiné Csizmadia Edina és Bontovics Ignác. A döntőre Budapesten kerül sor március végén.

Seregélyes Viktória 12.C osztályos tanuló
Seregélyes Viktória 12.C osztályos tanuló

Évek óta bekapcsolódunk a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete által meghirdetett Semmelweis Egészségversenyre. A többszáz nevező csapat között online fordulókban zajlik a verseny, a harmadik fordulóba a legjobb 100, az országos döntőbe a legjobb 36 csapat kerül. A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium csapata is ezek között van, így március elején egy kétnapos döntőn mérhetik össze tudásukat a többiekkel Budapesten, a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. A döntő témái közül néhány: tumorprevenció, egészségtudatos táplálkozás, sporttáplálkozás, cukorbetegség kialakulásának kockázata, megelőzése, evészavarok, divatdiéták, alapszintű újraélesztés és elsősegélynyújtás, alkohol-, drog-, és dohányzás prevenció, transzplantáció és véradás, valamint sok egyéb fontos témakör. A csapat tagjai: Bencsik Brigitta, Blaskó Boglárka, Sztancsik Szabina és Hortobágyi Kata, Új Dorka 11.A osztályos tanulók, felkészítőjük Kéri Bernadett (bevezetőképünkön).

Nagy-Bobvos Noel 10.C és Zima Dávid 9.C osztályos tanulók
Nagy-Bobvos Noel 10.C és Zima Dávid 9.C osztályos tanulók

Az országos döntősök sora tovább bővült. Szegeden került megrendezésre az Irinyi János Országos Kémia Verseny regionális fordulója, ahonnan iskolánk két diákja, Nagy-Bobvos Noel 10.C és Zima Dávid 9.C osztályos tanulók az országos döntőbe jutottak. Felkészítőjük Dr. Mészárosné Verók Mária. A döntőre április elején Debrecenben kerül sor.

Gratulálunk a diákoknak és felkészítőiknek az eddigi sikerekhez, és további eredményes felkészülést kívánunk!

Kitajkáné Szántai Mária

A Néma Revolverek, azaz Bereczky Zsolt, Mag Bogdán, Kupecz Tamás és Lovász Geri (Fotó: Babák Zoltán)0

A Néma Revolverek egyelőre a pisztolytáskában maradnak

Fotó: Hegedűs Éva0

Szerepet cseréltek a nők és a férfiak a mozgáskorlátozottaknál