in

Szerepet cseréltek a nők és a férfiak a mozgáskorlátozottaknál

Fotó: Hegedűs Éva0
Fotó: Hegedűs Éva

Egyszer egy évben fordított napot tart a Mozgáskorlátozottak Szarvasi Egyesülete. Március 7-én a férfiak tálalták a süteményeket, és vállalták a házigazda szerepét is. Mindez ráadásul azért sem volt könnyű feladat, mert a hölgyek létszámukat tekintve lényegesen nagyobb arányban foglaltak helyet a Rákóczi utcai ebédlőben megterített asztaloknál. Az urak azonban nem riadtak vissza a kihívástól, és igyekeztek kitenni magukért.

Elsőként ugyan Gombárné Bata Mária, a civil szervezet vezetője lépett a mikrofonhoz, de a protokolláris részt követően átadta a stafétabotot Köteles Józsefnek. A békésszentandrási csoport vezetője beszédében nem ragadt le a szóvirágoknál, hanem a jeles nap mögött húzódó mélyebb gondolatokra is kitért.

– Még mindig előfordul a diszkrimináció a bér és a munka körül. Még mindig nem kapják meg a megérdemelt megbecsülést, tiszteletet a társadalomtól és a munkahelyi közösségtől. Sok éve vagyok házigazdája a rendezvénynek, és mindig reménykedem, hogy nem kell beszélnem a családon belüli erőszakról és a nőket ért brutalitásról. Mindazonáltal tudunk beszélni olyan családokat érintő kellemes intézkedésekről, amit a kormány tavaly elkezdett, 2020-ban pedig kibővített. Közvetve ez is a nők helyzetét javítja – fejtette ki véleményét a kérdéskörről.

Babák Mihály polgármester beszédében úgy fogalmazott, a férfiak és a nők sohasem lesznek egyformák, és ez bizonyos tekintetben nem is baj. A jó Isten ugyanis különbözőnek teremtette őket. Ezzel együtt minden hölgyet megillet a tisztelet.

Rávilágított arra a polémiára is, hogy amennyiben a nők a karriert választják, kevesebb idejük a családra. Személyes vizekre evezve elmondta, náluk nincs egyenjogúság, mivel két nő van a családban, és általában az történik, amit a felesége szeretne. Elismerte, a hölgyek erőssége a háztartás ellátása mellett az a gondoskodó szeretet is, amivel vigyázzák választottjukat és gyermekeiket.

– Azt gondolom, hogy nőnap kapcsán arra kell ügyelnünk, hogy ahol csak lehet, meg kell teremteni a tiszteletre méltó családanyák, lányok, asszonyok, dédik egyenjogúságát, de ez a normális családi életben evidencia. Ahol ez nincs, ott tényleg küzdeni kell érte – mutatott rá a jeles nap üzenetére.

Az ebéd előtt a férfiak apró figyelmességekkel halmozták el a hölgyeket. A civil szervezet tagjai cserepes virággal kedveskedtek számukra, amely mellé társultak Dankó Béla országgyűlési képviselő és Babák Mihály figyelmességei, ajándékbonbonok és csokoládé formájában.

0

Reál tárgyak országos döntőjében

Csányi Sándor és Dankó Béla (Fotó: Babák Zoltán)0

Szarvason tartotta ciklusértékelőjét a Magyar Labdarúgó Szövetség