in

Dr. Jedlinszki Mária: Kézmosás, kézmosás, kézmosás

Dr. Jedlinszki Mária tüdőgyógyász szakorvos (Fotó: Babák Zoltán)
Dr. Jedlinszki Mária tüdőgyógyász szakorvos (Fotó: Babák Zoltán)

Március 16-a óta személyesen csak sürgős szükség esetén (életveszély vagy tartós egészségkárosodás elkerülése érdekében) látnak el beteget a szarvasi tüdőgondozóban, de a központ munkatársai telefonos konzultációval folyamatosan a lakosság rendelkezésre állnak.

Egy ilyen sürgős beteg kísérőjeként találkoztam rendelőjében dr. Jedlinszki Mária tüdőgyógyász szakorvossal. A beteg ellátását követően megkértem, adjon tanácsot, mit tegyünk a koronavírus fertőzés elkerülése érdekében.

A teljesség igénye nélkül most ezt ebben a formában közreadnánk:

– A legfontosabb, hogy mindenki maradjon otthon, kivéve azokat, akik munkájuk miatt ezt nem tehetik meg!

– Akinél felmerül, hogy fertőzött személlyel találkozott, zárja magát szigorú önkéntes karanténba, s telefonon keresse fel háziorvosát! Ezt nagyon komolyan kell venni!

– Ha egy háztartásban élők közül valaki dolgozni jár, amennyire csak lehetséges különítse el magát a többi családtagtól, hiszen bárki lehet fertőzött!

– Amikor haza megyünk, minden ruházatot kezeljünk úgy, mint fertőzött tárgyat. Különös gondot fordítsunk a cipő talpára, mert azon könnyedén bevihetjük a kórokozókat.

– A levetett ruhákat ne hurcoljuk végig a lakáson, tegyük zacskóba a mosásig! Amit lehet 60 °C-on mossunk ki!

– Lehetőleg tusoljunk le, de minimum mossunk kezet és arcot!

– Táskánkat ill. mindent, ami a külső környezetben volt, töröljünk át fertőtlenítőszeres kendővel. A mobiltelefont, de a készpénzt és bankkártyát is tekintsük fertőző veszélyforrásnak! Amit tudunk fertőtlenítsünk, amit nem tudunk, annak használata után mossunk kezet!

Maradjanak otthon! Mossanak kezet! Vigyázzunk egymásra!

– A közönséges háztartási hypo kiváló vírusölő. Egy liter vízhez egy kis pálinkáspohárnyi elegendő, ennek már megfelelő fertőtlenítő hatása van.

– A vírus cseppfertőzéssel terjed, az ép bőrfelszínen keresztül nem. Természetesen sebfelszíneket ne hagyjunk fedetlenül!

– A vírus csak az emberi sejteken belül tud szaporodni, szabad levegőn általában néhány óra alatt elpusztul, magasabb hőmérséklet, napsugárzás gyorsítja a folyamatot. Azonban egyes közlések szerint előfordulhat, hogy akár 72 óráig fertőzőképes marad a tárgyakon, ezért fontos a fertőtlenítés, és rendkívül fontos a kézmosás!

– Ha csak gyorsan hidegvíz alá dugjuk a kezünk, ettől még ott marad a vírus. Alaposan szappannal mossunk kezet! A helyes technikáról számtalan video látható minden médiafelületen.

– Az alapos szappanos kézmosás speciális fertőtlenítő szerek nélkül is vírus mentesíti a kezünket.

– A kesztyűviselésnek csak akkor van értelme, ha fertőző tárgyak érintését követően levesszük és kidobjuk, valamint a kesztyűvel nem nyúlkálunk az arcunkhoz, szájunkhoz, szemünkhöz, mert ezek érintése során a nyálkahártyákról már szervezetünkbe juthat a kórokozó.

– Ha egy gumikesztyűt valaki tartósan, többször is használ, többet árt vele, mint használ. Ennél előnyösebb a gyakori kézmosás! Kesztyű használatát követően is kezet kell mosni!

– Nagyon fontos, hogy a boltban se fogdossuk össze a különböző termékeket se kesztyűben, se szabad kézzel, csak azt fogjuk meg, amit megveszünk! A hazavitt tárgyakat is lehetőség szerint töröljük át fertőtlenítőszeres kendővel!

Dr. Jedlinszki Mária a maszkkal kapcsolatos tévhiteket is igyekezett eloszlatni.

– Mint említettem, a vírus cseppfertőzés útján terjed. A fertőzött személy tüsszentéskor, köhögéskor, vagy akár beszéd kapcsán is kis nyákcseppeket ürít a levegőbe. Ezeken a nyákcseppeken utaznak a vírusok. Azért kell megfelelő távolságot tartanunk egymástól –lehetőleg legalább 2 méternyit–, hogy ezeket a nyákcseppeket ne lélegezzük be. Ha elkerülhetetlen emberek közé menni, pl. munka, bevásárlás miatt, akkor használjunk szájmaszkot.

– Az egyszerhasználatos sebészeti szájmaszk nem nyújt teljes védelmet a használójának, de a nyákcseppeket megszűri, ezért a belélegzett vírus mennyiségét is jelentősen csökkentheti, azonban a megfelelő távolság tartása maszkban is ajánlott.

– A sebészeti maszk használatára elsősorban nem is azért van szükség, hogy magunkat védjük, hanem azért, hogy az általunk ürített nyákcseppeket viszonylag jó hatásfokkal felfogja, így védünk vele másokat, hiszen bárki lehet tünetmentes vírushordozó. Aki elhagyja a lakást, azon legyen szájmaszk! így védhetjük egymást! A maszk ne csak a szájat, hanem az orrnyílást is fedje le! A sebészeti szájmaszk fém merevítője felül legyen, kicsit nyomjuk meg, igazítsuk az orrnyereghez! Ha nincs egyszer használatos sebészeti szájmaszkunk, jó alternatíva a sál, kendő, sűrű szövésű anyagból varrott maszk, teszi hozzá a doktornő. Az emberek leleményessége határtalan!

– Ami fontos, ne nyúlkáljunk hozzá, ne vegyük fel-le! Egy maszkot mosás, fertőtlenítés nélkül, 4-6 órán túl ne használjunk! A mosható maszkoknál elegendő a 60 °C, mert még ennél alacsonyabb hőfokon is elpusztul a vírus, de ha még át is vasaljuk, az már tökéletes fertőtlenítés.

– Szeparált otthoni környezetben nem szükséges a maszk használata.

– Világszerte hiány tapasztalható a védőfelszerelések terén, amire az egészségügyi dolgozóknak van a legnagyobb szüksége! Naponta több egyszerhasználatos sebészeti szájmaszkkal nem lehet a lakosokat ellátni sehol a világon, s nincs is rá szükség, ha betartják a fentieket.

– Az FFP3-as maszkokra a frontvonalban dolgozóknak van elsősorban szüksége.

– Összefoglalva: Maradjanak otthon! Mossanak kezet! Vigyázzunk egymásra! – zárta tanácsait dr. Jedlinszki Mária

Fotó: Körös-menti Turisztikai és Kulturális Egyesület

Előre menekülne a turisztikai egyesület vezetése

Ruzsinszki György, Ruzsinszki Balázs és Sindel Márk

Élő karateedzés Szarvasról a Youtube-on