in

Hajra fel! – a négy fal között

Madács Szabolcs és Novodomszky Éva (Fotó: Madács Szabolcs)
Madács Szabolcs és Novodomszky Éva (Fotó: Madács Szabolcs)

Úgy 15 éve lehetett, hogy a fodrászom, aki pincérkedett is, a szemtanúk elmondása szerint egy napos délidőben az ujján pörgetve a tálcáját kisétált a Syracusából és otthonába távozott. Aztán 3 hónapig nem hallottunk róla semmit. Nem bírom elviselni az egy centinél hosszabbat, így három hét után úgy döntöttem, saját kezembe veszem a sorsom, elmentem Rágyiékhoz, és megvettem életem első hajvágóját, mondván nem lehet ez olyan bonyolult, a kör érintői mentén csak meg tudom nyírni magam. Néhány heti nyáridőben történő baseballsapka viselés után már hajadonfőtt is kimerészkedtem az utcára.

Aztán összeállt a dolog, igaz, csak egyféle frizurát tudtam, oldalt rövid, felül hosszú, kivéve, ha valami baleset történt, mert akkor tudtam még a mindenhol 3 millimétereset is.

Így ment ez vagy tizenöt éven át, miközben reggelente úgy ébredtem, hogy a hajam többnyire a fejem szimmetriatengelye környékén egy egyre vékonyodó tarajban csoportosul. Van, aki beszárítja, én bealszom a frizurámat. Aztán a tavasszal egy erősebb széllel szemben bringával hazaérkezvén a feleségem meglátott, és kijelentette: Na, akkor most mész el Szaszához!

Így is lett. Elmentem Szaszához. Bemutattam neki az alapanyagot, mondván, ebből kell gazdálkodnia. Egy hét gondolkodási időt kapott, de volt két kikötésem, amikor a székből felállok majd, csak hosszabb és sűrűbb lehet a hajam. Nem fogta meg a dolog, kitalált egy kevésbé punkos frizurát, aminek a reprodukálásáért azóta is igen komoly küzdelmet folytatok reggelente a jó memóriával megáldott antennákkal.

A sors közbeszólt, nehogy visszaszokjak a fodrászszékbe. A saját, illetve a vendégeik egészségének a védelme érdekében a fodrászok nagy része csökkentett nyitvatartás mellett fogadja a vendégeket, vagy bezárt. Tekintettel arra, hogy két hete született meg második lánya, Kíra, illetve kolléganője is várandós, így tett Madács Szabolcs, azaz Szasza is.

Elgondolkodtam, hogy hogy van ez a nőknél, akik azért lényegesen kényesebbek a frizurájukra?! Egy reggelen azt látom, hogy az online oktatással küzdő feleségem kapucniban szelfit akar készíteni, hogy betegye a Google Classrommba profilképnek. Kérdezem, miért ilyet csinálsz? Mert sz.r a hajam, és nincs fodrász.

Tarkóra tett kézzel hátradőltem a székemben és elégedetten megállapítottam, hogy hamarosan eljön a megértettségem ideje. Még egy hónap, én visszatérhetek a bealvós frizurámhoz, Éva meg könyörögni fog, hogy levágjam a haját.

Igaz, Szasza bezárt, de harcot hirdetett a kapucniviselés ellen, és a közösségi médián keresztül igyekszik segítséget nyújtani a hölgyeknek, akik szeretnének valami megoldást találni. Egy eseményt szervezett “Hajra fel! – a négy fal között” címmel, ami mától április 8-ig tart.

Messengeren és telefonon beszélgettünk Szaszával arról, hogy lehet online elbánni a megbokrosodó és elszabaduló tincsekkel és fürtökkel.

Elsőként az akció céljáról faggattam.

– A vendégkörömnek szerettem volna biztosítani egy konzultációs lehetőséget azzal, hogy délutánonként 15-től 17 óráig a Facebook felületén, vagy akár telefonon is a rendelkezésükre állok, hogy segítsek a hajápolási feladataik ellátásában.

A Facebookon csinált egy zárt csoportot azért, hogy akinek felmerülő kérdése van, a nála évtizedek alatt felhalmozódott praktikák közül tippekkel segítsen, vonatkozzon az akár festésre, vagy beszárításra.

– Amiben telefonon vagy Messengeren keresztül lehet, arra én igyekszem választ adni, segíteni. Nem tudom, meddig húzódik el ez az otthoni kényszerű bezárkózás, de előkészítettem csomagokat. Mindenkinek van egy vendégkártyája az üzletben. Abból tudom, hogy milyen színkódú festéket teszek fel a hajára. Ennek a kártyának alapján én összeállítom neki a festéket, és akár házhozszállítással eljuttatom, vagy az üzletnél átadom neki.

– Jó-jó, ez a festés, de mi van a vágással?

– Szerintem az nőknél nem működik. Egyik férfivendégem kérdezte, hogy a barátnője levágná a haját, mit tanácsolok. Átküldtem neki két videót, két vágási technikát, amit otthon is meg tud csinálni. Ebben az esetben az alját gépelni kellett, az oldalát meg ollózni. Erre küldtem az előbb említett két videót, hogy miből mit lehet kihozni. Lehet látni a technikáját annak, hogyan épül fel az a fajta vágás. Ha van valakinek kézügyessége, akkor valamennyire meg lehet csinálni, ha nincs, akkor úgysem sikerül.

– OK, a férfiaknál ez működhet, ők legfeljebb baseballsapkában járnak egy darabig, jelen helyzetben mindenki meg fogja érteni őket, de a nőknél mik a lehetőségek?

– A nőknél a vágást lehetetlen kivitelezni. Ott nem nincs lehetőség titkok és praktikák átadására, a nőknél csak személyesen lehet ezt megoldani. Ott tényleg a helyzet dönti el, hogy a huszonöt év praktikái közül melyiket húzod elő a zsebből. Otthon géppel neki lehet ugrani, de ollóval nem javaslom.

– Mi van most, nyolc nappal a zárás után?

– Csörög a telefon. Nem annyit mint előtte, mert azért a nők tudják, hogy most nem ez a legfontosabb, és saját erejükből próbálnak helytállni. Azt látom, hogy türelmesek. Azt nem látom előre, hogy ez a türelem mennyi ideig tart, hetekben mérhető, vagy akár egy-két hónapban is.

– Nem tartasz attól, hogy a hölgyek most megtanulnak festeni, és utána csak vágni mennek?

– Ennek megvan a kockázata, de én azt mondom, hogy a festést meg lehet tanulni, de a vágást azt nem. A festésnél is be kell áldozni a fürdőszobát, vagy ahol csinálja az ember… de az macera. Egyszerűbb beülni egy fodrászhoz. Addig ha zavarja, hogy lenőtt a haja, felvesz egy sapkát vagy kapucnit.

– A fodrászok hogy bírják ki ezt a bevételkiesést?

– A fodrászfórumokon azt látom, hogy a fodrászüzletek, szépészeti stúdiók mintegy 80 százaléka bezárt. Azt gondolom, hogy akinek van egy kis tartaléka, ideig-óráig túléli a bevételeinek az elmaradását, de aztán ki fog nyitni. A költséged ugyanúgy megvannak, a bérleményed ketyeg, ha nincs tartalékod, valamiből finanszíroznod kell. A tegnapi rendelet egyébként nem tiltja a fodrászüzletek nyitvatartását.

– Mi lesz, ha hatóságilag lesz megtiltva az, hogy az ilyen személyes szolgáltatást nyújtó üzletek nyitva tartsanak?

– Nem lesz egyszerű a helyzet. Senkinek. De ez nem csak a mi szakmánkra vonatkozik, hanem mindenkire. Én pozitívan állok a dologhoz, bízom benne, hogy mihamarabb ki tudunk nyitni.

Közben mire az a cikk elkészült, már javában belecsúsztunk az első tanácsadásra kijelölt idősávba, így ezzel az optimista leütéssel be is fejeztük a kérdezősködést!

Hölgyeim! Hajra fel!

A fotó Novodomszky Évával még a boldog békeidőben készült.

Folder Gallery Error: Unable to find the directory tartalom/reklam_nokep.

Fotó: Babák Zoltán0

Csak mementó maradt az arborétum kétszáz éves tölgyéből

Fotó: Hegedűs Éva0

Közel hatvanezer kötetet leltároz a Városi Könyvtár