in , , ,

Virtuális turista: felébredtek a Körösvölgyi Állatpark görög teknősei

Fotó: Bencsik Antal Zsolt0
Fotó: Bencsik Antal Zsolt

A szárazföldi mór és görög teknősök négyhónapos hibernációjukból ébredve téli testsúlyveszteségüket ilyenkor hatalmas erőkkel igyekeznek pótolni. Saláta, tyúkhúr, répa és alma szeletek, uborkakarikák, némi paradicsom kerül a terítékükre. Testsúlyváltozásaikat minden évben a telelés előtti és utáni időszakban regisztrálják, árulta el Körömi Krisztina, Körösvölgyi Állatpark látogatóközpontjának vezetője. Ez jó támpontot biztosít a teknősök vitalitásáról.

– Mik voltak az őszi testsúlyadatok?

– A legnehezebb súlyú teknősünk, az egyik mór nőstény teknős ősszel 2441 grammot nyomott, mely az eddig mért legmagasabb súlyadata volt. A legkisebb, az Állatparkba tavaly került görög teknős pedig csupán 400 gramm testsúllyal indult élete első telelésének.

– Mennyit “fogynak” a hibernáció alatt?

– A telelés során, a hibernáció alatt, melyet szervezetük igényel, a teknősök egyáltalán nem táplálkoznak, de a lecsökkent anyagcsere és életfunkciók segítségével mégis képesek, akár több hónapot is élve átvészelni. A hibernáció alatti táplálék mentes időszak nem számít koplalásnak, mégis jár azért némi, átlagban azt tapasztaltuk, hogy 20-30 grammos testsúly vesztéssel. Ezt a teknősök igyekeznek visszapótolni, majd túlteljesíteni a tavaszi ébredés után. Ilyenkor különösen fontos a megfelelő vitaminok biztosítása a változatos táplálék által. Sok helytelenül tartott mór és görög teknős páncélzatán lehet látni a vitaminhiány miatti egyenetlen páncélnövekedés árulkodó nyomait.

– Mennyivel teljesítik túl a tél folyamán bekövetkezett súlyveszteségüket?

– Évente átlagosan, nem sokkal többet a téli fogyásnál, 40-50 grammnyi testsúly többletet szednek fel magukra, így csak igen lassan növekednek.

– Hogy kerültek ezek a teknősök a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz, hiszen ezek nem őshonosak Magyarországon?

– Az állatparki szárazföldi teknősök a 1990-es évek második felében egy a határon lefoglalt, illegális hobbiállat szállítmányból érkeztek a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósághoz. Akkortájt a súlyuk körülbelül még csak 400-500 gramm, páncélátmérőjük tenyérnyi méretű lehetett. Az azóta eltelt időszakban 1500-2000 grammot gyarapodtak és méreteik sokkal tekintélyesebbé váltak. Hosszú élettartamuk (50-70 év) alatt akár az 4-5 kg-os testsúlyt is elérhetik majd.

Addig is, amíg nem tudjuk személyesen is megnézni tavaszi formájukban a teknősöket, nézzünk pár képet! A fotókat a park munkatársa, Bencsik Antal Zsolt készítette.

Fotó: Hegedűs Éva0

A mezőgazdaságban is több a megválaszolatlan kérdés a járvánnyal kapcsolatban

Fotó: Tessedik Sámuel Múzeum

Hogyan élelmezték a szarvasiak az erdélyi fejedelem seregét?