in

Rendhagyó módon ünnepelte Békésszentandrás a település születésnapját

Hévizi Róbert (Fotó: Hegedűs Éva)0
Hévizi Róbert (Fotó: Hegedűs Éva)

Elmaradt idén a kulturális műsor, az ünnepi beszéd és a szalagtűzés is a Jubileumi Emlékháznál. Csupán Hévízi Róberttel, a Békéssy János Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesület elnökével találkozhatott a helyszínen az, aki április 16-án 16 órakor abba az irányba vette az útját. A megemlékezőket ezúttal a Körös Televízió kamerája és azon keresztül a nézők jelentették, akik a rövid bevezetőt követően a 15 évvel ezelőtti archív felvételek révén eleveníthették fel a múltat.

– Békésszentandráson április harmadik hetében mindig egy megemlékezést tartunk ezen a helyszínen, emlékezve településünk születésnapjára. 1330. április 18-án szentesítette azt az okiratot Károly Róbert, amely a település beiktatásáról szól. Ebből az alkalomból 2003 júniusában megalakult a jubileumi emlékbizottság, feladata pedig az volt, hogy az eseménnyel kapcsolatosan egy emlékhelyet létesítsen. Az előzetes tárgyalásokat követően egy egyhónapos, két részből álló alkotótábort szerveztünk. Az első két hétben a rajzok vázlatait készítettük el Hrncsjár Tanyán, azt követően pedig egy hétre Salgóbányára vonultunk, és ott készültek el azok a zománcképek, amelyek máig az emlékházban láthatóak – idézte fel az előzményeket a civil szervezet vezetője.

Kifejtette, az alkotásokból 2004 szeptemberében kiállítás nyílt. Később kiválogatták azokat, melyek a nagyközség hagyományait, nevezetességeit, kulturális palettáját ábrázolják, és elhelyezték a Lóránt János Demeter Munkácsy-díjas festőművész által megálmodott épület falai közé. Az eseményre 2005. november 26-án, az András napi rendezvénysorozat keretében került sor.

Kérdésre válaszolva elmondta, a rendezvénynaptárt már januárban elkészítették, amelyet egészen március 15-ig követtek. A nemzeti ünnep már csendesen telt. Benedek Erikával, az egyesület titkárával egy koszorút helyeztek el a Kossuth emlékműnél. A járványidőszak alatt, a jövőben is hasonló megmozdulásokat terveznek, vagyis jelképes módon, írások, dokumentációk közzétételével hívják fel a figyelmet a jeles dátumokra.

– Ezekben a hetekben kizárólag telefonon és interneten keresztül tartjuk a kapcsolatot a tagsággal. Így készülünk az éves közgyűlésünkre is. A különböző beszámolókat, valamint a közhasznúsági jelentést postai úton fogjuk eljuttatni mindenkihez. Ehhez mellékelünk egy válaszborítékot és egy szavazólapot is, melyben bárki kifejtheti véleményét, és értékelheti a 2019-es esztendőt. Ezeknek az összesítését követően hozzuk meg azokat a közgyűlési határozatokat, amelyek szükségesek a hivatalos munka folytatásához – számolt be az ebben az időszakban folyó munkáról.

Nem tett le az ún. „HéRó” sorozat folytatásáról sem, amely az idei évben 22. állomásához érkezett. Magánkezdeményezését 2005-ben indította útjára, aminek a középpontjában ezúttal – meglehetősen sorsszerűen – Békésszentandrás egészségügye állt volna. Ennek az időpontját áprilisról őszre ütemezték át, s reményei szerint megtarthatják az ehhez kapcsolódó előadást is.

Fotó: Babák Zoltán

A hétvégére szólóan is él az átruházott jogával Sinka Imre polgármester

A japán díszcseresznye virága (Fotó: Dr. Jakab Gusztáv)

Szakura Szarvason