in , ,

Szakura Szarvason

A japán díszcseresznye virága (Fotó: Dr. Jakab Gusztáv)
A japán díszcseresznye virága (Fotó: Dr. Jakab Gusztáv)

Virtuális turistaként sem kell a szarvasiaknak csak az internetre hagyatkozniuk, hogy átérezzék Japán tavaszünnepe, a hanami („virágnézés”) hangulatát. A napokban gyönyörködhetnek a Szarvasi Arborétumba látogatók a japán díszcseresznyék (Prunus serrulata) látványos virágzásában, kicsivel követve a magnólia virágzást.

Az arborétum egy idős díszcseresznyéje (Fotó: Dr. Jakab Gusztáv)
Az arborétum egy idős díszcseresznyéje (Fotó: Dr. Jakab Gusztáv)

A japán díszcseresznye, más néven szakura, Japán nemzeti jelképe, amit évszázados munkával egy alak- és színváltozatokban gazdag díszfává nemesítettek. A nemesítési munka célja a gyönyörködtetés volt, termést nemigen hoz a fa. A szakura virágzása Japánban a tavasz, az újjászületés és a megújulás jelképe. Virágzáskor a szigetlakók felkerekednek, hogy megcsodálják a fákat. Az amúgy rövid ideig tartó virágzás a szigetország különböző régióiban akár három hónapig is megcsodálható, márciustól májusig, délről észak felé haladva. Kizárólag erre a célra előrejelzések és térképek is készülnek, hogy mikor hol tart a virágzás.

Szakura és a felkelő nap (Fotó: Dr. Jakab Gusztáv)
Szakura és a felkelő nap (Fotó: Dr. Jakab Gusztáv)

A Szarvasi Arborétumban a mamutfenyőtől keletre van egy kisebb csoportja a díszcseresznyéknek, ahol több idős fa is él. Itt egy másik különlegességgel, a japán juharral (Acer palmatum) alkot festői ligetet. A kijárási korlátozás alatt a nem szarvasi lakosok Dr. Jakab Gusztáv szerkesztőségünkhöz eljuttatott fotóiban gyönyörködhetnek.

További szép fényképek Dr. Jakab Gusztáv Facebook-oldalán.

Hévizi Róbert (Fotó: Hegedűs Éva)0

Rendhagyó módon ünnepelte Békésszentandrás a település születésnapját

Hogyan lett betyár Petrás János, avagy a legendás szarvasi betyárjegyzék