in ,

Csak rendkívül szigorú feltételekkel érkezhetnek nyaralók a Körös-partra

Barna Antal (Fotó: Hegedűs Éva)
Barna Antal (Fotó: Hegedűs Éva)

– Próbálom ezt úgy felfogni, hogy a tél egy kicsit hosszabb lett – foglalta össze tömören a szállásadók gondolkodásmódját Barna Antal. A Körösparti Nyár Kft. ügyvezetője elmondta, a 2019-es – egyébként kimagaslóan jó – évhez képest idén március elejéig 12%-kal növekedett a foglalások száma, ezért nagy reményekkel tekintett az idei szezon elé. A kialakult rendkívüli helyzet azonban teljesen átírta a forgatókönyvet, melynek következtében a foglalások drasztikusan visszaestek. Szerencsére az időpontok túlnyomó részét sikerült tavaszról őszre átcsoportosítaniuk, abban pedig továbbra is bízik, hogy a főszezont sikerül megmenteniük.

– Eleinte optimista voltam a falusi turizmust illetően. A szarvasi és békésszentandrási szálláshelyek ugyanis szinte kivétel nélkül vízparton helyezkednek el, 600-1200 nm közötti zárt telken, ezért úgy gondoltam, hogy a vendégek nagyon jó helyen lesznek nálunk. Ahogy a járványhelyzet egyre jobban fokozódott, az érintett polgármesterekkel és Dankó Béla országgyűlési képviselővel egyeztetve arra jutottunk, hogy a húsvétra érkező vendégeknek új időpontokat kínálunk fel. Megjegyzem, igazából ekkor indult volna a szezon, ami esetünkben azt jelenti, hogy az általunk üzemeltetett mintegy 90 vendégház mindegyikét kiadtuk – érzékeltette a változásokat.

A Korospartonnyaralunk.hu cégcsoport vezetője a részletekről szólva elmondta, a turisták többsége megértéssel fogadta a döntést, néhányan azonban rossz néven vették az utazás előtti utolsó napokban érkező telefonhívást. Számukra különböző kedvezményeket kínáltak fel. Az ünnepi hétvégét követően is azt az üzletpolitikát folytatták, hogy az érdeklődőknek egy későbbi időpontot javasoltak, elsődleges tekintettel a lakosság biztonságára. Kizárólag abban az esetben fogadtak vendéget, ha az illető korábbi foglalással rendelkezett, és nem tudtak vele másik időpontot egyeztetni. További feltételként szerepelt, hogy kizárólag a szűk család tartózkodhat a vendégházban, illetve nem vásárol a helyi üzletekben.

– Mi is fokozott biztonsági intézkedéseket tettünk. Miután a vendégek elfoglalják a nyaralót, a kollégák maszkban keresik fel őket, és a vendégház udvarán elmondják nekik a helyi szabályokat. Nyomatékosan megkértük őket, hogy az itt tartózkodás ideje alatt csak a vendégházban tartózkodjanak, főzzenek, horgásszanak, érezzék jól magukat, a távozás napján pedig telefonon jelezzék indulási szándékukat. A fizetést online intézzük, illetve az NTAK (Nemzeti Turisztikai Adatszolgálató Központ) felé is megtesszük a szükséges jelentést – tájékoztatott az általuk gyakorolt szigorításokról.

Hozzátette, emellett a kormányzati felhívással összhangban gyakrabban fertőtlenítenek, és több ózongenerátort is beszereztek.

Úgy véli, az elmúlt hétvégére vonatkozó, rendkívüli jogkörben hozott polgármesteri rendelet a turizmusban érintettek számára is elfogadható. Ez ugyanis a teljes tiltással szemben az általuk is vallott gyakorlatot követi, vagyis rendkívül szigorú feltételek betartása mellett lehetővé teszi a vendégek fogadását. Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy az általuk üzemeltetett vendégházak kevesebb, mint 10 %-ban tartózkodtak vendégek, akik valamennyien betartották a korlátozásokat.

Hangsúlyozta, munkáltatóként több mint ötven fő megélhetéséről is gondoskodnia kell. Azt semmiképp sem szerette volna, hogy az alkalmazottai munka nélkül maradjanak, ezért úgy döntött, hogy a nyolcórás munkaviszonyukat átmenetileg négyre csökkenti. Becslései szerint a kritikus időszak május végére, legkésőbb nyár elejére véget ér, s akkor ismét teljes kapacitással folytathatják a megkezdett munkát.

Hogyan lett betyár Petrás János, avagy a legendás szarvasi betyárjegyzék

Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva)

Nincs megállás a kajakosoknál a koronavírus ellenére sem