in ,

Nincs megállás a kajakosoknál a koronavírus ellenére sem

Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva)
Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva)

Sevillában érte a fokozódó koronavírus helyzet a szarvasi kajakosokat. Nyerges Attila edző március 8-án utazott Spanyolországba az ún. Párizs-kerettel, köztük Kós Benedekkel, Nyerges Áronnal, Törköly Zoltánnal és Opavszky Márkkal. Az eredetileg háromhetesre tervezett edzőtábor azonban az első hét végén félbeszakadt. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség gyakorlatilag az utolsó pillanatban „menekítette ki” a sportolókat, hiszen indulásuk után alig 1-2 órával lezárták a spanyolországi repteret.

– Én ott rögtön felvettem a családdal a kapcsolatot, és megkértem őket, hogy a nyaralónkat hozzák befogadóképes állapotba, hogy megérkezésünkkor odamehessünk. Így is történt, tehát a repülőtérről egyenesen oda vezetett az utunk, és a mai napig ott tartózkodunk mind az öten. Bár bennünket nem helyeztek karanténba, a csoporttal együtt úgy határoztunk, hogy családunk és mások megóvása érdekében néhány hétig távolságot tartunk. Végül elvégezték a tesztet is rajtunk, ami negatív lett – osztotta meg az elmúlt hetek történéseit a csoport felkészítő edzője.

Beszélt arról is, hogy sem a többhetes összezártság, sem a 2020-as tokiói olimpia elhalasztása nem érte őket meglepetésként. A külföldi tapasztalatokból kiindulva alapvetően számított erre a döntésre.

– Kós Benedek tavaly, Opavszky Márk pedig idén lépett fel felnőtt korosztályba. Számukra minden egyes év egy újabb lehetőség a felzárkózásra, ha megfelelő mennyiségű munkát fektetnek bele. Összességében úgy érzem, kaptunk egy esélyt, hogy még közelebb kerüljünk az olimpiához – vonta le a járványhelyzet rájuk gyakorolt következményeit. – Mellettük van a csoportban utánpótláskorú versenyzőnk is, akinek nagy esélye lett volna az idei vb-n előkelő helyezést elérni. A tavalyi évi Eb 2. helyezése és a nemzetközi eredményei alapján az élbolyban végezhetett volna, vagyis hogyha nem lesz világverseny, számára kicsit kellemetlenül zárul az elmúlt 10-12 évben befektetett munka – utalt fiára, Nyerges Áronra.

Kifejtette, mindössze egyszer beszélgetett a fiúkkal a megváltozott szituációról. Úgy látta, gyorsan megértették a helyzetet, s lelkileg nem okozott számukra törést.

– Mindig úgy szoktam készülni, hogy teljes erőbedobással edzek, s majd meglátjuk, hogy mire lesz elég. Természetesen minden sportolónak az olimpia a nagy álma, de nem éltem meg csalódásként a halasztást. Dolgozunk tovább, ahogy lehet, és előbb-utóbb kiderül, ott lehetünk-e az ötkarikás játékokon – beszélt az ezzel kapcsolatos érzéseiről Kós Benedek.

Mint megtudtuk, a sportolók az első hetekben napi három edzésen vettek részt, ami az érettségi közeledtével kettőre csökkent. A csoport tagjai közül ugyanis ketten is érintettek a középiskolások legnagyobb próbatételén. Ők a járványhelyzet miatt idén csak írásban adnak számot tudásukról.

– Ha tudom, hogy így alakul a helyzet, akkor kicsit többet tanulok, és kevesebb edzek – gyakorolt némi önkritikát Márk a nagy hajrá előtt. – Kemény hetek állnak előttem, és egyelőre még nem tudom, hogy örüljek-e annak, hogy nem lesz szóbeli. Úgy érzem, bárkinél fennáll a veszély, hogy elrontja az írásbelit, így pedig már nem lesz esélye szóban javítani.

Az idei évi kilátásokról szólva Nyerges Attila elmondta, bár még nincsenek konkrétumok, egyelőre a moszkvai ifjúsági Eb-t nem mondták le. Emellett bíznak a magyarországi ORV és egy pótvilágbajnokság megrendezésében is. A felnőtt és U23-as korosztály reményeik szerint előreláthatólag augusztusban a magyar bajnokságon, illetve Szegeden, a nem olimpiai számok világversenyén bizonyíthat.

Barna Antal (Fotó: Hegedűs Éva)

Csak rendkívül szigorú feltételekkel érkezhetnek nyaralók a Körös-partra

Fotó: Babák Zoltán0

1831-ben 156 szentandrásit vitt el a kolera