Connect with us

Oktatás

Digitális átállás a Vajdában

Kitajkáné Szántai Mária online matematikaórát tart (Fotó: Babák Zoltán)

Nem tagadjuk, hogy mindenkit sokkolt a hír március 13-án, hogy egyik napról a másikra digitális munkarendre kell átállnia minden oktatási intézménynek. Tanárnak, diáknak egyaránt nehéz volt elképzelnie, hogyan sikerülhet ez.

Az első napokokban az osztályfőnökök felmérték a digitális eszközellátottságot diákjaink körében. Minden tanuló rendelkezett okostelefonnal, és csak néhány tanuló jelezte, hogy nincs a családban PC, laptop vagy tablet. Ezeknek a diákoknak az iskola bocsájtott rendelkezésére tabletet, és azóta is folyamatosan figyeljük, hogy van-e valakinél gond, mert még vannak rendelkezésre álló eszközök. Azt tapasztaljuk, hogy leginkább az internetelérés gyorsasága és folyamatossága okoz gondot néhány tanulónál. Úgy gondolom, hogy szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy a technikai feltételek biztosítása nem okoz megoldhatatlan akadályt a mi iskolánkban. Tudjuk jól, hogy ez nincs mindenhol így.

Miután ezt tisztáztuk, bizonyos alapelveket kellett lefektetni. Az első napokban lázas közös munka folyt az iskolában. Megállapodtunk, hogy a Google Classroom rendszert fogjuk használni a kommunikációra, amelyhez minden tanár és diák egységes email címet hozott létre. Különböző alkalmazásokat mutattunk be egymásnak, hiszen a digitális eszközök bevonásában igen eltérő tapasztalatokkal rendelkeztek kollégáink. A fő szempont azóta is a belső tudásmegosztás, egymás munkájának támogatása. Az iskola szükség esetén biztosította a kollégáknak a laptopokat, vásároltunk digitalizáló táblákat, mikrofonokat. Köszönetünket fejezzük ki, hogy a fenntartó minderre lehetőséget biztosít számunkra. A kezdeti időszak után minden kolléga otthonról dolgozik, bár aki úgy érzi, hogy a technikai feltételek az iskolában jobban segítik, természetesen bentről is dolgozhat. Hely van elég az iskolában.

Kitajkáné Szántai Mária (Fotó: Babák Zoltán)

Kitajkáné Szántai Mária (Fotó: Babák Zoltán)

Természetesen vannak kisebb zökkenők, hiszen nehéz megtalálni a tökéletes arányt abban, hogy mit, mikor, milyen határidővel, milyen módon várjunk el a diákoktól. Folyamatosan nyomon követjük, hogy vannak-e diákok, akik eltűntek a digitális világ útvesztőjében, szükség esetén értesítjük a szülőket. A honlapon folyamatosan jelennek meg a tájékoztatók és ismertetők.

Arra biztatom a kollégáimat, hogy a mennyiség helyett a rendszerességet, a kreativitást helyezzék előtérbe. Egyre több tanítási óra zajlik élő adásban is. Úgy tapasztalom, hogy mindenki teljes odaadással, és erőn felül igyekszik megfelelni az elvárásoknak. Köszönöm nekik ezt a lelkiismeretes munkát, és remélem, lesz erejük a további kitartáshoz.

Erre szükségünk is lesz, hiszen előreláthatóan a tanév végéig ezt a munkaformát kell alkalmaznunk. A napokban végre megszületett a döntés az érettségivel kapcsolatban is. Nehéz eldönteni, hogy ebben a helyzetben lenne-e jó megoldás, valószínűleg olyan nem, ami mindenkinek megfelel. Mi a jelenlegi döntést tudomásul véve tesszük a dolgunkat, készítjük elő a feltételeket. Kollégáink és az iskola mindent megtesznek azért, hogy a gyerekek a legkisebb veszteséggel kerüljenek ki ebből a helyzetből. Mivel diákjaink jelentős része továbbtanulásra készül, számukra nagyon fontos az érettségi eredménye. Az egyébként is nehéz helyzetben próbálunk minden feltételt biztosítani a „zavartalan” lebonyolításhoz.

Nagy szívfájdalmunk, hogy a Vajda Gála, a ballagás, a tanévet és a közös munkát lezáró események most nem tarthatók meg. Ez valamennyi diáknak szomorú emlék lesz. Természetesen igyekszünk kárpótolni őket, amennyire a helyzet engedi.

Az biztos, hogy a jelenlegi helyzet egy teljesen új útra terelt bennünket, aminek vannak pozitív hozadékai, de az iskolai közösséget, a közvetlen tanár-diák kapcsolatot a leggyorsabb internetelérés sem pótolhatja. A rendszeres beszámolókban kollégáim közül sokan jelezték, hogy a digitális módszerek egy részét a jövőben beépítik munkájukba, de mindannyian azt várjuk, hogy újra az iskolában lehessünk, és a diákok szemébe nézhessünk. Reményeink szerint ősszel újra a szokott rendben találkozhatunk.

Kitajkáné Szántai Mária, igazgató

Népszerű

Bátor György, Doxy és tanítványa, Keller Gergyő Bátor György, Doxy és tanítványa, Keller Gergyő

Keller Gergő bronzot szerzett az Olimpiai Reménységek Versenyén

Sport

Fotó: Gallicoop Instagram Fotó: Gallicoop Instagram

Tortilla könnyedén pulykából

Ajánlatunk hétvégére

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Csak nyertesek voltak a Körös-körül

Sport

Fotó: Kepenyes Balázs Fotó: Kepenyes Balázs

Csak szépíteni tudott a Hunyadi

Sport

A rovatot támogatja:

Archívum

2020. április
h k s c p s v
« Már   máj »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect