in

M44: Épül a Tisza-híd, a 44-es főúton útfelújítások kezdődnek

Fotó: Babák Zoltán0
Fotó: Babák Zoltán

Miközben az M44-es út Tisza-hídjának munkálatai nagyban zajlanak, áprilisban elkezdődik a 44-es főút felújítása a 4625 (Tisza-híd után tiszakécskei kereszteződés) és 4622 (Kecskemét-Reptér előtti Szentkirály felöl becsatlakozó) utak közötti 20,3 kilométeres szakaszon.

A Lakitelek-Tiszakürt szakasz kivitelezése folyamatos. A főpályán a töltésépítés, átereszek építése a végéhez közeledik. Tiszakürt térségében már folyik a cementstabilizációs alapréteg építése, aszfaltozás, árok és rézsű surrantó burkolások. A hídépítési munkák is folyamatosak (szerkezeti cölöpözés, cölöpök visszavésése, cölöpösszefogók vasszerelése, zsaluzása). Tisza hídnál megkezdődtek a pillérek előkészítő munkái is. A Mérnökségi telepen az alapozási munkák elindultak, adta hírül a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Az M44 Szentkirály-Lakitelek szakasz elkészültéig, a közúti forgalom vissza lesz vezetve a 44-es főútra. Az érintett 20,3km hosszúságú szakaszon, külön szerződés keretében a KÖZGÉP Zrt. végez burkolatmegerősítési munkákat, valamint épül két körforgalmú csomópont 44-4505 (Kapásfalu MOL-kúthoz közeli kereszteződés) és 44-4622 utak keresztezésében (Kecskemét-Reptér előtti Szentkirály felöl becsatlakozó)).

A burkolatmegerősítés a meglévő aszfaltrétegen történő marást, majd új kötő és kopóréteg készítést takar. Az építési munkák április elején kezdődnek, a 20,3 km szakaszon sebességkorlátozásra, több helyszínen félpályás lezárásra kell számítani, nappal jelzőőrös, éjszaka és munkaszüneti napokon jelzőlámpás forgalomirányítással. A munkálatok várhatóan egész évben, a körforgalmú csomópontok építése 2021 évre áthúzódóan fognak tartani.

A NIF idevonatkozó közleménye így szól:

2020. február 3-án kerültek aláírásra azok a szerződések mely a következő Szentkirály- Lakitelek szakasz építését, valamint azon beruházásokat tartalmazzák, mely a forgalom biztonságos levezetését szolgálják, míg az M44 gyorsforgalmi út tovább nem épül az M5 autópálya irányába.

Az M44 gyorsforgalmi Szentkirály- Lakitelek szakaszán 4,6 km hosszú 22,50 m koronaszélességű, 2×2 forgalmi sávos leállósáv nélküli autóút valósul meg, mely csatlakozik az építés alatt lévő M44 autóút Lakitelek- Tiszakürt szakaszához.
A nyomvonal a szakasz elején keresztezi a Peitsik-eret, illetve a 4623 j. Szentkirály-Tiszakécske összekötő utat. A keresztezésnél egy komplex pihenővel kombinált külön szintű csomópont kerül kialakításra (74,86 m hosszú kétnyílású felüljáróval). A nyomvonal a szakasz végén csatlakozik az M44 autóút Lakitelek- Tiszakürt szakaszához.

M44 térkép (Forrás: NIF)
M44 térkép (Forrás: NIF)

A projekt részeként megvalósul az M44 visszakötése Kecskemét irányába a következő elemekkel (1. rész):

– 4623 j. Szentkirály-Tiszakécske összekötő út felújítása M44 autóút- tervezett Szentkirály elkerülő között, párhuzamos kerékpárút építéssel (4,0 km)

– Szentkirály elkerülő szakasz megvalósítása (3,5 km)

– 4622 j. Kecskemét-Lakitelek összekötő út felújítása Szentkirály elkerülő- 44 sz. főút között, párhuzamos kerékpárút építéssel (8,1 km)

– 44 sz. főút felújítása 4622 j. út (Fekete Gólya étterem) és 445 sz. főút („repülős körforgalom”) között (3,4 km)

A fentiek – tervezést, engedélyeztetést követően – szakaszosan valósulnak meg, a látványosabb munkavégzés az év második felével indul, a teljes befejezési határidő 2023 év vége.

Megvalósul továbbá 2021 végére a 44 sz. főút felújítása 4625 j. út és 4622 j. út között mintegy 20,3 km hosszban (2. rész).

A nyílt közbeszerzési eljárás eredményesen lezárult, a nyertes ajánlattevő mindkét rész tekintetében a KÖZGÉP Zrt., az ajánlati ár az 1. rész tekintetében nettó 35.494.356.227,- Ft, a 2. rész tekintetében nettó 8.121.765.704,- Ft.

Mustáros-répás pulykaragu (Fotó: Gallicoop.hu)

Mustáros-répás pulykaragu

Fotó: Babák Zoltán

Szentandrás után Szarvason is bejárási tilalom a hétvégére