Connect with us

Színház

22 milliós támogatást nyert a Cervinus Teátrum

Csasztvan András, a Cervinus Teátrum igazgatója (Fotó: Babák Zoltán)
Csasztvan András, a Cervinus Teátrum igazgatója (Fotó: Babák Zoltán)

A Magyarországi Szerb Színház Nonprofit Közhasznú Kft. mögött egy ponttal lemaradva, az elérhető 80-ból 74-gyel a 2020. évi szakmai program megvalósításának és működési támogatására beadott pályázatával 22 milliót nyert a szarvasi Cervinus Teátrum Művészeti Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft., áll a Nemzeti Kulturális Alap honlapján április 30-i keltezéssel.

A minősítéssel nem rendelkező nemzetiségi színházak Emtv. szerinti 2020. évi szakmai program megvalósításának és működésének támogatására kiírt pályázat dobogósai között egy-egy pont döntött a sorrendről, de ennek az összeg szempontjából nincs jelentősége, hiszen az előbb említett két színház, valamint mögöttük végző Pécsi Horvát Színház is 22-22 milliót kapott, ezzel ez a három pályázó közel a háromnegyedét ki is merítette a 90 milliós keretnek.

“A kuratórium üdvözli és támogatja, hogy Magyarország kiemelt figyelmet fordít a nemzetiségi közösségek kultúrájának ápolására és az ennek érdekében létrejövő színházi formációkat anyagilag is támogatja”, áll az NKA oldalán.

A Csasztvan András igazgató által vezetett színház ezzel a dobogós hellyel 22 milliós támogatáshoz jutott. A döntést a kuratórium javaslatára Fekete Péter Kultúráért Felelős Államtitkár hozta.

– Évek óta megvan ez az alap működési pályázat, ami a nemzetiségi színházakra ír ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Ez gyakorlatilag egy működési pályázat a 2020-as évre – magyarázza Csasztvan András, a Cervinus Teátrum igazgatója az eredmény megjelenése után. – A pályázatot gazdasági évre kell megfogalmazni, tehát nem színházi évadra, ami egy kicsi nehézséget okoz.

2-3 új produkció, szlovák nyelven tanuló diákokat megcélozó, drámapedagógia és felolvasószínházi programok szerepeltek a 30 millióra leadott pályázatukban. Az egy visszatervezést igényel majd, hogy 22 millióhoz igazítsák a vállalásaikat. Dósa Zsuzsa művészeti igazgatóval át fogják gondolni, mit fognak kihagyni.

Hangsúlyozta, ez a pályázat a Cervinus Teátrum működésének a szlovák tartalmú részére vonatkozik. A magyar nyelvű színházi produkciók finanszírozása már más asztalra tartozik. Annak egyik részét az önkormányzat által nyújtott finanszírozás adja, ami most függőben van a tartalékképzés okán, mert a nem kötelező önkormányzati feladatok – és a színház nem ilyen – támogatásait zárolták.

Népszerű

Az épülő Tisza-híd 2020. május 29-én (Fotó: Babák Zoltán) Az épülő Tisza-híd 2020. május 29-én (Fotó: Babák Zoltán)

Jól halad az M44-es Tisza-hídjának építése

Közlekedés

Búcsúztak a Gyakorló óvodásai…

Oktatás

Békésszentandrás és Csabacsűd is 100-100 milliót kapott

Közérdekű

A Szarvasi Vízi Színház megújult nézőtere (Fotó: Babák Zoltán) A Szarvasi Vízi Színház megújult nézőtere (Fotó: Babák Zoltán)

Június 12-től megnyitja kapuit a Szarvasi Vízi Színház

Színház

A rovatot támogatja:

Archívum

2020. május
h k s c p s v
« ápr    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect