in

A járványhelyzet miatt csúszhat a múzeum tervezett nyitása

Fotó: Hegedűs Éva0
Fotó: Hegedűs Éva

Több mint két éve írták alá a kivitelezés szerződést a Tessedik Sámuel Múzeum felújítására. Mint ismeretes, a település 472 millió Ft-ot nyert a TOP (Terület-és Településfejlesztési Operatív Program), amelyet további 80 millió Ft-tal egészítettek ki. (Az összeg először önkormányzati önerőként jelentkezett, a későbbiekben a település visszaigényelte az államtól – szerk.). Az építési munkálatok még 2018-ban befejeződtek, a tavalyi év pedig az elhúzódó közbeszerzési eljárással telt. Jelenleg a berendezési tárgyak szállítása van folyamatban, ami a járványveszély miatt ugyancsak késedelemmel járhat.

– A beszállítónak vannak külföldi megrendelései, aminek jelen helyzetben nem biztos, hogy eleget tudnak tenni. Az elemek kiválasztása már megtörtént, és túl vagyunk a szükséges egyeztetéseken is. Amennyiben legkésőbb május végén le tudják szállítani a bútorokat, abban az esetben a július 10-11-re kitűzött megnyitó tartható lenne, mivel a pakolásra további 1-1,5 hónapot kell szánni. Vannak sajnos kétségeim, de egyelőre még bizakodunk – tájékoztatott a jelenlegi helyzetről Roszik Zoltán igazgató.

Emlékeztetett, a fejlesztés részeként egy merész, újragondolt koncepciót álmodtak meg Kedves Csaba irányításával. Alapvetően fontosnak tartották, hogy bemutassák a helyi régészeti, néprajzi anyagot, illetve Tessedik munkássága is kellő hangsúlyt kapjon. A fogyasztói igényhez igazodva azonban mindezt befogadhatóvá kell tenni. Ezért döntöttek az ún. „plázaszerű” berendezésen, amely a mai kor bevásárlóközpontjaihoz hasonlóan egységbe rendezi a látnivalókat.

Fontos szempont volt az is, hogy az intézményt múzeumpedagógiailag megújítsák, és még közelebb hozzák a fiatalokhoz. Emellett látogatóbarát és interaktív módon rendezik be, kihasználva valamennyi helyiséget. Ez azt jelenti, hogy a korábbi 11 helyett 16 termet nyitnak meg a közönség előtt. Szem előtt tartották azt is, hogy a mozgáskorlátozottak számára is elérhetőek legyenek a kiállítások, ezért egy lift is beépítésre került. Mivel egy műemlékvédelem alatt álló épületről van szó, ez esetben a helyszín kiválasztása nagy körültekintést igényelt. A tárlatokat a „kevesebb több” elve alapján alakítják majd ki, vagyis minden teremben egy központi elemet helyeznek el.

Az átalakult helyzetről szólva elmondta, a régészeti munkálatokat továbbra is folynak. Főként a leletek leltározása, katalogizálása történik ebben az időszakban. A szakdolgozók számára is aktívan teltek az elmúlt hetek, bár a helyszín az intézményből az otthonokba tevődött át. Emellett finomhangolásokat végeznek az összeállított kiállítási anyagokban, illetve zajlik a kertkarbantartás és a takarítás is. Összességében úgy látja, a kollégák nem dolgoznak kevesebbet, mint korábban, csupán a logisztika alakult át némiképp.

Terveik szerint a megújult intézmény nyáron már fogadhatja a vendégeket, az év második felében pedig az elmaradt rendezvényeik jelentős hányadát is tudják pótolni.

Elhunyt Dr. Mészáros Miklós főiskolai docens

Mészáros Tünde igazgatóhelyettes az idei matekfeladatokkal (Fotó: Bencsik Ernő)0

Megkérdeztük, milyen nehéz volt a mai matek