in , , , ,

Kormányrendelet a vendéglátóhelyek hűtéséről a veszélyhelyzet idejére

Egy a COOL Klíma számtalan kivitelezése közül (Fotó: Coolklima.hu)
Egy a COOL Klíma számtalan kivitelezése közül (Fotó: Coolklima.hu)

A jövő hétre ugyan talajmenti fagyokat is ígérnek az időjósok, de utána talán majd csak jön már a nyár! Erre számít a kormány is, ami szombaton, a járványügyi lazítások bejelentésével egyidőben rendelkezett a vendéglátóhelyek légkondicionálásáról..

Medgyesi Tamást, a COOL Klíma ügyvezetőjét kérdeztük, mit is jelent az a gyakorlatban, hogy a vendéglátásban “kizárólag a külső levegő beszívással rendelkező hűtő-fűtő berendezés használható”.

Tamás okleveles gépészmérnök, épületgépész. Cége 1994 óta foglalkozik klíma- és légtechnikával. Az elmúlt több mint negyedszázad alatt a legkisebb lakásokban is általános egyszerű splitektől a legnagyobb hűtőrendszerekig mindennel találkozott már.

Medgyesi Tamást, a COOL Klíma ügyvezetője (Forrás: COOL Klíma)
Medgyesi Tamást, a COOL Klíma ügyvezetője (Forrás: COOL Klíma)

 

Mit kell tudni a belső légkeringtetésű és a külső légszedésű klímák különbségéről?

– A lakossági körben leginkább ismert, és általánosságban is a legnagyobb darabszámban használt splitklíma berendezések az első – belső keringtetésű – kategóriába tartoznak.

Így tehát a rendelet értelmében ezek használata a vendéglátó egységekben nem engedélyezett.

A külső légszedésű klímaberendezések nagyobb szellőztető rendszerek részei, ahol a friss levegő bejuttatása, a használt levegő elszívása illetve a levegő hűtése és fűtése egy komplex rendszerben valósul meg.

Mi alapján döntenek egy-egy üzlet, vendéglátóhely kialakítása során, hogy belső- vagy külső légszedésűt alkalmaz?

– A döntést sok tényező befolyásolhatja: az üzlet komfort szintje, az egyszerre bent tartózkodó személyek száma, a beruházási költségek, és még sorolhatnám.

Miközben érthető a rendeletben foglaltak szakmai indokoltsága, talán az egyik legnagyobb ellentmondás az a mostani helyzetben, hogy energia és üzemeltetési árak szempontjából  a külső légszedésű klímák lényegesen költségesebbek, jóval inkább “energiafalók”. Egyre inkább környezet- és energiatudatos világunkban éppen ezért szerepük illetve beépített teljesítményük csökken.

A legkorszerűbb új épületekben tipikus megoldás a bent tartózkodók létszáma alapján pontosan meghatározni a friss levegőt biztosító rendszer méretét. Az így kiválasztott gép azonban a legtöbb esetben nem képes önállóan biztosítani a terület hűtését.

Ezért a pluszban szükséges hűtést belső légkeringetésű klímákkal oldják meg.

Hogy egy mindenki által ismert példát hozzak, a Csaba Center bevásárló központ (és általában a legtöbb pláza) ilyen kombinált megoldással van felszerelve.

Miről lehet felismerni ezeket egy-egy vendéglátóhelyen, ha mondjuk a mennyezetbe van építve?

– Érthető és jogos a kérdése, de sajnos kiábrándító választ kell adnom: semmiről. Sajnos nem tudok olyan támpontot adni, ami alapján egy üzletbe belépve egy szakmán kívüli azonnal választ tudjon adni erre a kérdésre.

Ami biztos: a könnyen felismerhető splitklímák a belső légkeringtetésű klímák kategóriájába tartoznak.

Jellemzően milyen üzletek, vendéglátóhelyek felelnek meg a törvénynek?

– Most elgondolkodtam, de hirtelen nagyon kevés olyan emléket tudok felidézni az elmúlt 25 év szakmai feladatai közül, ahol kizárólag külső légszedésű klímák beépítésével találkoztam. Talán a Radnóti Színház felújítási projektje az, ami ilyen volt.

A kombinált megoldásokkal felszerelt épületek alkalmasak arra, hogy a belső légkeringtetésű rendszerek kiiktatásával, kizárólag a szellőzést is biztosító rendszerek hűtési üzemét használva teljesítsék a rendelet előírásait.

Ez a jelenlegi időszakban vélhetően elegendő is, azonban a mostanában megszokott, kiugróan magas nyári hőmérsékletek esetén ez már kevés lesz. A belső keringtetésű gépek nélkül meleg lesz az épületben.

A rendelet teljesen érthető, nem vitatja senki, viszont komoly versenyhátrányba hozhatja nyáron a kisvendéglőket.

– A ténylegesen érintett vendéglátó egységek esetében  – a nyár érkeztével – előtérbe kerülnek a teraszok, így végzetes felfordulást talán az ő esetükben sem okoz ez a biztonsági intézkedés.

Köszönjük a válaszokat!

MAGYAR KÖZLÖNY • 2020.évi 112.szám 2725 oldalán található, vagy alább olvasható:

A Kormány 213/2020. (V. 16.) Korm. rendelete a hűtő-fűtő berendezés veszélyhelyzeti üzemeltetéséről

A Kormány az Alaptörvény 53. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, figyelemmel a koronavírus elleni védekezésről szóló 2020. évi XII. törvény rendelkezéseire,

a 3. § tekintetében az Alaptörvény 53. cikk (3) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a koronavírus elleni védekezésről szóló 2020. évi XII. törvény 3. § (1) bekezdése szerinti országgyűlési felhatalmazás alapján,

az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva

a következőket rendeli el:

1. § (1) A fokozott fertőzésveszélyre való tekintettel a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet szerinti vendéglátó üzletben (a továbbiakban: vendéglátó üzlet) – a (3) bekezdés szerinti kivétellel – kizárólag a külső levegő beszívással rendelkező hűtő-fűtő berendezés használható.

(2) A vendéglátó üzletben – a (3) bekezdés szerinti kivétellel – a belső levegőkeringetésű berendezés (a továbbiakban: berendezés) használata tilos.

(3) A (2) bekezdés szerinti tilalom nem terjed ki

a) azokra a helyiségre, amelyekben a berendezés használata az ott tárolt nyersanyagok állagának a megóvása, vagy az ott működtetett eszközök zavartalan működtetése miatt elengedhetetlenül szükséges, valamint

b) az UV-sterilizáló technológiával ellátott berendezésre.

2. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetését követő napon lép hatályba. (2) A 3. § az e rendelet kihirdetését követő tizenötödik napon lép hatályba.

3. § A Kormány e rendelet hatályát a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbítja.

Orbán Viktor s. k., miniszterelnök

Zajlik a Csokonai utca aszfaltozása Békésszentandráson (Fotó: Babák Zoltán)0

Ma elkészül az aszfaltburkolatú Csokonai utca

Fotó: Babák Zoltán

Nem hagyományos könyvajánló: Adatok vs COVID-19… meg egy kis gin-tonic