in ,

Feljelentés után tovább halad a gondalaposi út kivitelezése

Fotó: Babák Zoltán0
Fotó: Babák Zoltán

A közelmúltban levél érkezett egy e-mail, amiben a “Gondalaposi Üdülősor több mint 100 ingatlan és földtulajdonosa” nevében a telektulajdonosok arra hívták fel a hatóságok és a média figyelmét, hogy a telkeik mellett folyó beruházás nem szabályszerűen zajlik.

1,5-2 kilométernyi hosszon valósul meg a Gondalaposi üdülősor útja megfelelő alappal és aszfaltréteggel. A pályázat célja szerint ez egy mezőgazdasági út, de meg fogja könnyíteni a Gondalaposi üdülősor tulajdonosainak az életét is. A projekt költségvetése 110 millió forint, amiből közútfejlesztés címén 150 ezernyi önrész esik a mellette mindkét oldalon levő telektulajdonosokra is.

Névtelen vádaskodásra nem szokásunk reagálni, ám volt olyan média, ami felkínálta a lehetőséget a megszólalásra, de a levél küldői nem éltek vele. A véletlen úgy hozta, hogy egy teljesen másik cikkünkel kapcsolatban pont akkor egyeztettünk Sinka Imre polgármesterrel, amikor a levélben foglaltak miatt a Magyar Államkincstár, a Magyar Közútkezelő, illetőleg a Környezetvédelmi Főfelügyelet illetékesei hatósági ellenőrzést végeztek. A hatóságok képviselői kifejezték, hogy sajtó nem lehetett jelen a bejáráson.

– Az Államkincstárnak megvan az a jogosítványa, hogy helyszíni ellenőrzéseket végezzen a projekt megvalósulásának teljes időszaka alatt. Nem jellemző, hogy élnek az ilyen köztes ellenőrzésekkel, inkább a végén a teljesülést szokták vizsgálni, de előfordult már nálunk is – jelentette ki Sinka Imre a bejárás után.

Arra a kérdésünkre, hogy véleménye szerint van-e köze ahhoz a levélhez, amit a “Gondalaposi út pályázati forrásával kapcsolatos vélhető sikkasztása” tárggyal a hatóságok és a média képviselőihez is eljuttattak, egyértelműen igennel válaszolt.

Sinka Imre polgármester biztosra veszi, hogy az ellenőrzés ennek a levélnek köszönhető, ugyanakkor örömét fejezte ki, mert a “levélben” a közpénzek hűtlen kezelésétől a csaláson át a lopásig megfogalmazott komoly vádak” cáfolatot nyertek.

Mindhárom hatóság úgy ment el, hogy megállapította, a készültségi szint megfelelő, az e-naplóban bejegyzettnek megfelelő a haladás. Felbonttatták az út bizonyos pontjait a kivitelezővel, megállapították, hogy a rétegrendek is megfelelnek e tervben foglaltaknak, a projekt úgy van elkészítve, ahogy annak lennie kell a jelenlegi 50-60 százalékos készültség mellett.

A Magyar Államkincstár ellenőrei az út mellett levő drénrendszert vizsgálták, a Környezetvédelmi Főfelügyelőség pedig azt, hogy az útból kikerülő veszélyes anyagok deponálása hogyan történik, milyen vállalkozói szerződése van a kivitelezőnek ezek elszállítására, illetve az érvényben levő magyar jogszabályoknak megfelelően fog-e megtörténni a hatástalanítása.

Bár a levél küldői nem éltek a megszólalás lehetőségével, az út mellett állva szemmel kísérték a fejleményeket az üdülősor telektulajdonosai. Közülük – nevét vállalva – Bánfi István kijelentette, hogy már meg akart keresni a polgármestert, hogy köszönetét fejezze ki az útért, de azt is, hogy szívesen szót váltana azzal, aki a nevükben eljárt a hatóságok és a média felé.

Fotó: Babák Zoltán0

Szemerkélő esőben is kitartott a közönség

Kiváló eredményekkel zárult „A MI VÁROSUNK” című rajzverseny