in ,

Előttük még számtalan, mögöttük 14 év

Mindenben kivételesek voltak ők negyvenkilencen, a végzősök. Rendhagyó ballagási ünnepségen vehettek részt a Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Kollégium 8. évfolyamos diákjai, azok hozzátartozói, illetve az intézmény pedagógusai június 20-án szombaton délelőtt az aulában. Nyemcsok Mátyásné igazgatónő szívélyesen üdvözölte a kis létszámú megjelentet.

A nyolcadikosok érettségével és komolyságával hallgatták az osztályfőnökeik Fazekas Stefánia és Rómer Zsuzsanna visszatekintő beszédének szavait a fontos küldetéssel útnak induló ballagók. Most szárnyat bontanak, de voltak ők megszeppent és fogatlan elsősök, aranyos és csupa tettvágy alsósok. Majd tomboló kamaszok lettek, de a lényeg, hogy végig együtt voltak jóban-rosszban. Minden változás velük kezdődött, hatodikban egy osztályösszevonás, nyolcadikban kimaradt az életükből a farsangi keringő és végül a járvány miatt is rendhagyó módon ért véget az általános iskolai tanulmányuk. Kivételesek most is, ők a ballagók.

Szalai Dorka 7.b osztályos műsorvezető a pódiumra szólította Antal Dórit, aki útravaló gondolatokat osztott meg búcsúzóul a nyolcadikosokkal.

Bankó Fanni a végzősök nevében arra kérte a jelenlévőket, hogy ne a búcsú könnyeire koncentráljanak, hanem ez a nap szóljon az örömről és a vidámságról. Hajdú Dániel Túžby c. szlovák versében az útkeresésre, a továbblépésre buzdította a válaszút előtt álló társait. Karai Anett a tanárokhoz intézett, hálával telt búcsúszavait könnyei mögé rejtette, majd megerősítette őt az ünnepi pillanat és megköszönte mind azt a jót, amit az iskola adhatott 8 éven át. Medvegy Mihály, Barcsik Jázmin, Kovács Kornél és Valach Viktória a szülőkhöz intézték minden eddigi törődést megköszönő szlovák és magyar nyelvű gondolataikat.

A búcsúzó nyolcadikosok munkáját a Szlovák Iskoláért, Óvodáért Alapítvány díjakkal jutalmazta. Folytán János díjat kapott Hajdú Dániel, Kondacs Péter díjat vehetett át Kőrösi Zalán. Dernovics László-díjat érdemelt Bankó Fanni. „Közösségi munkáért” Alapítványi díjat vehetett át Jakli Szabina, Kelcsi Maja és Budai Fruzsina. Tanulmányi díjban részesültek: Rusz Tamás, Bány Barbara, Barcsik Jázmin, Komár Lilla, Omelka Gréta, Juhász Noémi, Karai Anett, Miloszrdni Dorina, Osztrovszki Hanna és Zajacz Ágnes. A kuratórium Kulturális díjat ítélt meg az énekkaros Valencsik Mira és Hlbocsányi Gitta részére és a citerájukat gyakran és szépen megszólaltató Pavlovics Réka, Szebeni Zsófia és Vozár Gréta számára. Idén Gréti lett a boldog tulajdonosa annak a kézzel készített citerának is, melyet Galát János citeraoktató ajánl fel évente egy szorgalmas, ballagó növendékének.  Sport díjat vehetett át Benyó Martin és Kasik Panna. A sakkban elért érdemei miatt ugyancsak Sport díjat vehetett át Koszkócsák Dzsenifer, Kovács Kornél és Plentri Panna aki “az év sakkozója” kupát is elnyerte Patkó Lajos bácsi sakkoktató javaslatára.   Babák Mihály polgármester egyéni figyelmességét egy-egy karórát és egy-egy könyvvásárlási utalványt Sebjan-Farkas Bianka és Varga Vivien érdemelték ki a város kulturális életében kifejtett tevékenységükért.  Medvegy Mihály az iskola saját, szlovák nyelvű újságjának szerkesztőségében végzett kitartó munkájáért Liska Zlaticától, az Ozveny újság alapítójától vehetett át elismerést.

„Rozlúčka” – búcsúzás. Ez a felirat állt azon a táblán, melynek képei felidézték a nyolcadikosokban az elmúlt évek emlékezetes pillanatait. Tarisznyájukban Babák Mihály polgármester videó üzenetével és Kipling Ha… című versének időtálló gondolataival léptek tovább a nagybetűs ÉLET olykor rögös, gyakran virágokkal szegélyezett útjára.

A ballagási ünnepség végén 49 színes, útrakész léggömb röppent az iskola udvaráról az ég felé. Útjuk egyenesen felfelé vezetett, csakúgy mint azok a tervek, melyeket frissen szőttek a céljukat szem előtt tartó, most elballagott KIVÉTELESEK.

– Kmotricza Margit –

Ballagási ünnepség a Trefortban

Geiger Lajos, Busa Gabriella, Kriszta Kinga, Horváth István és Oberfrank Péter (Babák Zoltán)0

Egy este az Operaház művészeivel … és a szökőkutakkal