in , ,

Mindenkit visszavár a Cervinus Teátrum és a Cervinusház

A képek a Cervinusházban a Hotel Menthol feújítópróbáján készültek (Fotó: Babák Zoltán)0
A képek a Cervinusházban a Hotel Menthol feújítópróbáján készültek (Fotó: Babák Zoltán)

Elindult a Szarvasi Vízi Színház tizedik évada, állapította meg Csasztvan András, a Cervinus Teátrum igazgatója az elmúlt héten történ beszélgetésünk során. Elmondta, ahogy mindenki élete, a nyári szezon is fordulatokkal bír. Egy valami változatlan, a Körös-parti kultúrpalota hármas üzemeltetésben zajlik az idén is. Tulajdonosként és a Cervinus Művészeti Fesztivál révén szervezőként a Cervinus Teátrum, műszaki háttérrel és a programok koordinálásával a Békéscsabai Jókai Színház, illetve a Magyar Teátrumi Társaság a tagszínházaival van jelen ebben a hármasban.

Az idei nyár színházszakmai szempontból is három részre oszlik. A nézők számára ingyenes első egy hónap pódiumelőadásai után következik a Cervinus Művészeti Fesztivál, majd a szezon vége a Magyar Teátrumi Társaság tagszínházainak a korábbi években megszokott nagyelőadásaival – köztük ingyenes programokkal – zajlik.

– Bár a korlátozások június 19-ével megszűntek, mégis az látszik, hogy egy fokozatos visszaszokás zajlik a nézők körében. Magyarországon két mozi nyitott csütörtök este, a rendelet visszavonása után azonnal, az egyik a Szarvasi Mozi volt. Ahogy a színház esetében, itt is azt tapasztaljuk, hogy a filmekre is fokozatosan szokik vissza a közönség – állapította meg az elmúlt szűk két hét tapasztalatai alapján Csasztvan András.

– Színházi berkekből az jön vissza, hogy az emberek elfogadták azt, hogy ez a nyár most csak úgy elmegy, nem megyünk sehova, jó nekünk otthon. Máskor sokkal nagyobb volt a pörgés, a kíváncsiság. Az elővételi jegyvásárlásban is érezzük ezt a hullámzást, ami nem hiszem, hogy csak a rossz idő számlájára lehet írni. Megtette a hatását ez a bezártság, nincs az a fajta zsizsegés, amit mi megszoktuk. Az biztató, hogy a Cervinus Művészeti Fesztivál idejére nem nagyon van szabad szállás.

A Zenepavilon elindult június 12-én. Sajnos a programjai közül néhányat elmosott az eső, amik pótlására nincs lehetőség, hiszen augusztus 19-ig napra pontosan be van osztva minden.

Szerencsére az épületekre vonatkozóan is megszűntek a korlátozások, így a színházi felújítópróbák is engedélyezettek lettek. Ennek fontos szerepe lesz a Cervinus Művészeti Fesztivál lebonyolításában, mert az elmaradhatatlan Hotel Methol főszerepébe két új színész érkezett. A próbák éppen beszélgetésünk alatt is zajlottak a a házban, képeink is ott készültek.

A várható tömegrendezvényeket hagyta utoljára. Ennek számítanak azok a szabadtéri rendezvények, ahol nem ültetéssel tudják behatárolni az emberek mozgását.

Ilyen Szarvas város napja, ami a szokásoknak megfelelően zajlik. Ezúttal a Kormorán várja a vendégeket a Szarvasi Vízi Színházban.

Augusztus 1-én lesz Kenumaraton, illetve ide számítanak a Szent István-napi rendezvények is. 20-a Szent István-nap, 21-e Halasnapok, 22-én pedig egy nosztalgia roadshow várja a szarvasiakat, illetve a Szarvasra érkezőket.

A Szilvanapok szervezését úgy folytatják, mint normál időszakban. Majd az élet eldönti, mi lesz belőle. A márciusi kijárási és egyéb korlátozások bevezetésekor már mintegy 30 százalékos készenléti fokon álltak a fellépők lekötésében. Most, hogy a tavaszi országos események elmaradtak, azokat többnyire ősszel szeretnék bepótolni. A Szilvanapokhoz képet egy hétre került a Gyulai Pálinkafesztivál, de ettől eltekintve is akkora túlkínálat jelentkezik az őszi szezonra, hogy félő, a közönség és pénztárcájának a megosztását fogja eredményezni.

Ha netán lesz egy négyzetméterre vetített létszámkorlát, akkor nálunk is beléptetőkapukat kell majd igénybe venni, de nem azért, mert belépőssé tennék a fesztivált, hanem azért, hogy meg tudjanak felelni egy esetleges rendeletnek, tudják, hány ember tartózkodik a területen.

Kinyitották a házat az egyesületek előtt is.

– Ugyanúgy visszavárjuk azokat az egyesületeket, szervezeteket, illetve általuk azokat akik mozgásos tornára, civil szervezetek foglalkozásaira, kóruspróbákra, táncegyüttesek próbáira akik korábban a Cervinusházba jártak – zárta beszélgetésünket Csasztvan András.

Nyírő Bea és Hűvösvölgyi Ildikó (Fotó: Babák Zoltán)0

A szeretet jegyében

Sült pulykamell ratatouille-lel (Fotó: Gallicoop.hu)

Sült pulykamell ratatouille-el