in , ,

A mi szavunk – a mi táncunk

Fotó: Kepenyes Balázs0
Fotó: Kepenyes Balázs

Hétfőn este a Cervinus Művészeti Fesztiválon, a Vízi Színházban Naše slovo – naš tanec, azaz A mi szavunk, a mi táncunk címmel mutatott be összeállítást Varga Viktor rendezésében Eva Javorská, Nagy Katica és ifj. Csasztvan András előadásában.

Az előadás nyelve szlovák volt. Azonban Csasztvan András a Cervinus Teátrum igazgatója magyarul vezette be, és előadás közben is kommentálta a táncokat, amelyek a kelet szlovák terület táncait mutatta be, akik táncolták Nagy Katica és ifj. Csasztvan András.

A próza és a dalok pedig Eva Javorská tolmácsolásában szólaltak meg. Komoly és humoros irodalomból is hallhattunk Evától. A téma mi is lehetett volna más, mint az emberi kapcsolatok, a szerelem, a féltékenység, férfi, nő, amiről számtalan tánc, dal és próza született.

Két kiváló táncos és egy tehetséges színésznő mutatta meg a szlovákság nemzeti kincseit, táncait, dalait.

A Cervinus Teátrum Szlovák Színházként nagy gondot fordít arra, hogy gyakran rendezzenek szlovák nyelvű előadásokat is, amellett, hogy szlovák írók műveit magyar fordításban rendszeresen színpadra viszik, felolvasószínházban vagy kamaraszínházban. Eva Javorská pár éve tagja a Cervinusnak is, ifj. Csasztvan András pedig a Cervinus tánckart erősíti.

Az este anyaga a Köszönjük Magyarország program keretében valósult meg, így turnéra indul, hogy a szlovák nyelvet ismerőket megörvendeztessék az irodalom szavaival, dalokkal és táncokkal.

Buszokkal jöttek az estére a nézők, akik még őrzik a szlovák nyelv ismeretét és jót derültek a humoros próza hallatán.

Galambos Edit

A fotókat Kepenyes Balázs készítette.

Fotó: Babák Zoltán0

Jó képességű ellenfél gyűrte le a csűdieket

A Hüvös-csapat, Kuli Pisti jobbról (Fotó: kajakkenusport.hu)0

Kuli Pisti egysége és Dombvári Bence is duplázni tudott