in

Iskola, útfelújítások, szálláshely és egy egérút ötlete a testület előtt

Ülésezik a szentandrási képviselő-testület (Fotó: Babák Zoltán)0
Ülésezik a szentandrási képviselő-testület (Fotó: Babák Zoltán)

Néma főhajtással kezdődött a békésszentandrási képviselő-testület legutóbbi ülése. Virág Sándorra emlékeztek, aki 1990-94 között önkormányzati képviselő volt, fia jelenleg is tagja a testületnek.

Elsőként a Hunyadi János Katolikus Általános Iskola tetőfelújítása került napirendre. Az emeleti tantermek régóta beáznak, aminek a javítását el kell végezni, mondta Sinka Imre polgármester. A testület egyhangúlag hozzájárult ahhoz, hogy a Szeged-Csanádi egyházmegyével megfelezve e költséget a hiba orvosolva legyen.

Hang- és fénytechnikai eszközbeszerzés egy Kondorossal régebb óta futó projekt keretében történik meg, aminek a családi nappá szelídült Vitaminnapon lesz a premierje. A berendezések bruttó 19 millióba kerülnek.

Békésszentandrási Közösségi Szálláshely üzemeltetése alapproblémáját az adta, hogy változtak az erre vonatkozó szabályok, ezért kellett foglalkoznia a testületnek ismét ezzel a témával. Sinka Imre polgármester módosító javaslatával 5 igennel elfogadta a testület az előterjesztést, miszerint a “szálláshelyre vonatkozó szálláshely üzemeltetési engedély módosítást 20 fő férőhelyre kell megkérnie a Békésszentandrási Településüzemeltetési Intézménynek”. Ehhez 101 ezer forintot rendeltek a képviselők, amiből törölközőket, hajszárítókat vásárolnak, illetve a feliratok elkészítését fedezik.

Döntöttek arról is, hogy az Árpád utca és a Zrínyi egy szakaszának Szent László és a Jókai utca közötti még hátralevő szakaszához 60 tonna aszfalttelepi túlfolyókövet vásároljon a településüzemeltetési társaság. A református oldal útjainak kátyúzásához előirányzott 110 tonnára szeptemberben térnek vissza.

A kormány korábbi határozatának megfelelően a közalkalmazottakból munka törvénykönyves munkavállalók lesznek. Ez érinti a Körös Művelődési Ház és Könyvtár intézményben foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonyát. Nem tudtak mit tenni, elfogadták, hogy miként tájékoztatják a dolgozókat, illetve milyen ajánlattal állnak eléjük.

A bejelentések között az árvízvédelmi funkcióját elvesztett Harcsás-gát Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóságtól való vagyonkezelői jogának átvételéről döntöttek. Ez a Szőnyeggyártól indul a és a duzzasztógátig tart. Sinka Imre a vagyonkezelői jog megszerzése mellett volt, mert mint mondta, később egy pályázattal ezt be tudnák vonni a település közlekedésébe. Javasolta, hogy a Pityi-gát vagyonkezelői jogának átvételét is kérvényezzék, hogyha a későbbiekben lehetőség nyílik, akkor egy Furugyba vezető útra már saját tulajdonra tudjanak pályázni (ami egy egérutat biztosíthatna az M44 észszerű eléréséhez is (szerk.)).

Szeged-Csanádi Egyházmegye és az Önkormányzat között 2012. május 25. napján létrejött közoktatási-nevelési megállapodás felbontását, és egy új kötését is támogatták. Ennek szükségességét az indokolja, hogy tisztázzák az ingatlanok használatának megváltozott helyzetét. A gyermekétkeztetésre vonatkozó támogatási megállapodás megkötését azzal a kitétellel fogadták el, hogy szeretnék látni a támogatási összeg felhasználásának részletes kimutatását.

Utolsóként az augusztus 8-án megrendezésre kerülő Családi nappal kapcsolatos intézkedésekről esett szó. Major Attila, bizottsági elnök ismertette a kereteket. A tűzijátékról és a tombolasorsolásról lemondanak, de szinte minden más marad. Lesz főzőverseny, várják a civileket. Kérte a szentandrásiakat, jöjjenek le minél többen.

Sinka Imre sommázta frappánsan a dolgot: a káposzta is megmarad és a kecske is jól lakhat.

A testületi anyagban található melléklet szerint a Családi nap programja a következő lesz

13.00 Megnyitó / Főzőverseny kezdete
13.00 Csabacsűdi Citerások
14.30 Játsszunk együtt 2.! – Családi vetélkedő – könyvtár szervezés
16.00 Vértessy Tánc-Sport Egyesület műsora
16.30 Szentandrási Dalkör
17.00 Főzőverseny eredményhirdetés
17.30 Feláldozhatók
20.00-24.00 Rulett Show Band

A gyermekeknek kültéri játékok, ugrálóvár, arcfestés, lufihajtogatás, kézműveskedés, valamint kajakpóló bemutató is lesz.

0

Fürdőlátogatással zárták a felkészülési tábort karatésaink

Fotó: Babák Zoltán0

CMF: teltház és állótaps A Tenkes kapitányának