in , , ,

Mindkettőn a víz az úr: ma Stop Band, holnap japán–magyar agrárkonferencia

Dr. Pinczés István (középen), a 10 évvel ezelőtti japán-magyar hét vendégeivel a Cervinus Teátrum alulájában
Dr. Pinczés István (középen), a 10 évvel ezelőtti japán-magyar hét vendégeivel a Cervinus Teátrum alulájában

Ma este 20.30-tól lesz a Stop Band Emlékzenekar koncertje a Szarvasi Vízi Színházban “Dalok a vízen” címmel, amin a víziszínpad átadásának 10. évfordulóján John Lennonra (1940-1980) és a korszak rocklegendáira emlékeznek. Holnap, azaz hétfőn 10 órától a „Tiszta víz 2020” regionális japán-magyar agrárkonferencia kezdődik és japán-magyar fotókiállítás nyílik a Tessedik Sámuel Múzeumban.

Hoegy ez a két program hogy kapcsolódik össze? Pontosan 10 éve rendeztek egy japán kulturális hetet Szarvason, most egy vízzel foglalkozó konferenciára kerül sor dr. Pinczés István szervezésében.

Pinczés Istvánt kérdeztük, aki a japán és a magyar kultúra értékeinek ápolásáért a nemzetközi színházi szövetség Uchimura-díja mellé három éve megkapta a legrangosabb japán császári elismerést, “A Felkelő Nap Arany-Ezüst Sugárpárjának Rendje” kitüntetést is.

– Hogy kapcsolódik ön Szarvashoz?

– Borsod megyében születtem, Debrecenben élek, de kereken 39 esztendeje minden nyáron egy nagyobb baráti-családi társasággal Szarvason töltünk egy-két hetet az Erzsébet-ligetben.10 évvel ezelőtt a budapesti Japán Nagykövetség kultúrattaséja meghívásunkra itt a Tessedik Sámuel Múzeumban és az akkori művelődési ház (ma már színház) épületében gazdag japán tárgyú kiállítást nyitott meg. Eljöttünk vele és Csasztván Andrással a mai Víziszinpad helyszínére is, amikor még hatalmas földhányás és a vízből meredező cölöpök jelezték: itt majd színpad és nőzőtér épül. Japán hagyományos kjógen előadásokat mutattunk be a szarvasi színházteremben a Cervinus társulatának meghívására, jó szakmai és baráti kapcsolatokat ápolok évtizedek óta a társulat korábbi és mostani vezetőivel és tagjaival (most láttuk az Imádok férjhez menni című frenetikus komédiájukat a Víziszínpadon Dósa Zsuzsa rendezésében), a társulat több tagjával dolgoztam korábban Győrben, Szabadkán, Komáromban, Kassán, Pesten, Egerben, többször rendeztem a Víziszínpadhoz kötődő Békéscsabai Jókai Színházban, jelenlegi igazgatójuk, Seregi Zoli katonatársam, egyetemi színpadi játszótársam volt. Itteni nyaralásaink alatt “ifjúságunk hajnalán” rendszeresen jártunk hétvégeken a Pavilonba (a későbbi Aztékba), ahol egykori sárospataki diáktársam, a Szarvason agármérnöknek tanuló Máté Endre és StopBand nevű kitűnő zenekara teremtett hétvégeken jó hangulatot – tavalyi szarvasi víziszinpadi koncertjükön is bábáskodtam egy kicsit. Endrus vezetésével Patya, Jansi, Imi, Ruza, Doki,Tamás, Bogi (Szike vállműtét miatt most nem pengetheti a basszusgitárt az Emlékzenekarban) az idei koncerten is megemlékeznek eltávozott zenésztársaikról, “Dzsegerről” és “Brumiról”, akik fentről hallgatják majd a Heart of Stone, a Petróleumlámpa, a Cottonfields és a többi ikonikus angolszász és magyar 60-as és 70-es évek beli legendás dalt.

– Honnan ez a szerelem Japán iránt? Milyen szerepet tölt be a japán-magyar kapcsolatokban?

– Véletlenül alakult így. Sárospataki és debreceni angol szakosként mindig is a nyugati kultúra érdekelt inkább. 1981-ben az általam akkor alapított Debreceni Színjátszó Stúdióval a New York-i nemzetközi fesztiválra kaptunk meghívást. Ott egy japán társulat ugyanazt a Csehov-darabot játszotta, mint mi (a Leánykérést), ennek apropóján összebarátkoztunk. 1982-ben meghívtuk őket Debrecenbe, 1983-ban mi utaztunk Japánba az Efezuszi özvegy című Hubay Miklós-komédiával, majd lassan kiépítettünk Debrecen és Tojama között egy művészeti cserekapcsolatot, mely a színház mellett a zene, képzőművészet, táncművészet, kórusművészet, irodalom, bábszínház, tárgyalkotó népművészet, origami, ikebana, ecsetírásművészet, kimonószövés területeit is felölelte. Ezt a nemzetközi viszonylatban is példa nélkül állóan gazdag és gyümölcsöző regionális civil cserekapcsolatot magyar részről a most átszervezett Tojama-Debrecen Művészeti Csereprogram Társaság irányítja. Idestova négy évtizede, hogy évente több alkalommal érkeznek japán művészek és művészeti csoportok hozzánk, s mi is viszonozzuk látogatásukat. Csaknem 3000 japán művész járt nálunk azóta, és kb. 1000 hajdú-bihari művész jutott ki Tojamába fellépni, előadni, tanítani vagy tanulni. Vannak különleges „hibrid” produkcióink: Tavalyelőtt ilyenkor a Lúdas Matyi hexametereit szólaltattuk meg színházi előadásunkban odakint, debreceni színészekkel, de japán (!) nyelven. Tavaly magyar és japán színészek részvételével adtuk elő Tojamában az Emlékkintornás című japán zenés darabot. Ha nem tört volna ki a koronavírus, most épp Japánban lennénk, 51 fős színtársulatunk (a Debreceni Színjátszó Stúdió és a Mezőcsáti Színtársulat közös csapata Máté Endre és egy 6 tagú “agrárkülönítmény” kíséretében) a Légy jó mindhalálig című musicelrendezésemet mutatná be a napokban Tojamában – sajnos, csak jövőre tudunk utazni, a fesztivál májusra tolódott. Nekem az lesz a 67. kiutazásom Japánba, a debreceni társulat tagjai is 10-15 alkalommal léptek már fel Tojamában, de a mezőcsátiaknak és a StopBand érintett tagjainak ez lesz az első japán útja…

– Miért Szarvasra hozta a fotókiállítást, illetve a konferenciát?

– Valójában Szarvas már a magyarországi zárórendezvénye a “Tiszta víz 2020” című konferenciasorozatunknak (Tojamában pedig 2021 májusában lesz a kinti zárórendezvény), mely 3 megye 5 magyar városát és a japán Tojama megyét és hasonló nevű székhelyét érinti. Mezőcsát és Tiszabábolna után Debrecen adott helyszínt rendezvényünknek eddig, a mezőkövesdit a vírusveszély miatt elnapoltuk, a hajdúnánásit a megyei iparkamara rendezte, s az ötödik magyar város Szarvas. Itteni “vizes” rendezvényünket a StopBand Emlékzenekar 9-ei, a Víziszínpad tíz éves évfordulóját ünneplő Dalok a vízen című vízi színházi koncertje vezeti be, melyen a Mezőcsáti Színtársulat tagjainak kórusa is vendégszerepel a fináléban, sőt Juhász Tamás zongoraművész is csatlakozik a StopBandhez és kíséri Siposné Horváth Anitát, aki egyúttal a John Lennon (1940-1980) születésére és halálára emlékező zenei blokkban a Hey, Jude! című Beatles-dalt énekli magyarul (!) – s nem mellesleg ő Mezőcsát polgármestere is…! A koncert háttértechnikai munkálataiban (tüllszcenika, vetítés, világítástervezés, fejgép, stb.) a Debreceni Színjátszó Stúdió tagjai segítik a legendás szarvasi zenekar tagjait. Így fonódik össze Borsod megye, Hajdú-Bihar megye, Békés megye a japán Tojama megyével. Személyes kötődéseimen túl persze más is indokolja, hogy Szarvason zárul a konferenciasorozat: Szarvas ma a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, az Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóközpont, a Szent István Egyetem helyi campusa révén vízgazdálkodási öntözéstechnológiai és haltenyésztési kutatások területén nemzetközi szinten is kiemelkedő “zászlóshajója” a magyar agráriumnak. Több irányú japán kapcsolattal is rendelkezik . A legkülönlegesebb: őfelsége Akisino japán császári főherceg a szarvasi NAIK HAKI-tól 2017-ben ajándékba kapott szürkeharcsa ivadékokon [Silurus glanis ] folytat a nemzetközi szaksajtóban is elismert eredményes kísérleteket. Néhány évvel ezelőtt véletlenül magam is találkoztam és beszélgettem a szarvasi múzeummal szembeni pizzériában itt tanuló japán diáklányokkal, akiknek már a tanárai is itt tanultak…

– Mi lesz a konferencia témája?

– A Magyar Tudományos Akadémia vízkutatási programjához kapcsolódóan japán barátainkkal egyetértve a víz témáját járjuk körbe a konferenciasorozat öt magyarországi állomáshelyén szakmai programunkban elméleti és gyakorlati szempontból: mi a víz kémiai metszésirányból közelítve, mit jelent az édesvízkészlet a globális felmelegedés korszakában, milyen korszerű és környezetkímélő technológiákkal hasznosítja a vizet a mezőgazdaság öntözésre, milyen feladatokkal néz szembe a haltenyésztés és halkutatás. Szakmai előadásainkat a vízhez kapcsolódó ismeretterjesztő előadásokkal színesítjük (a víz szakrális szerepe a Bibliában, a víz etnográfiai motívumai a paraszti kultúrában, a művészetekben, stb.). Ehhez Máthé András debreceni fotóművész Tojamában exponált, és a tojamai fotóművészek vízről szóló, vizet ábrázoló fotóiból rendezett tárlata, illetve a mezőcsáti és a debreceni színjátszók közreműködésével a vízről szóló japán és magyar népdalok, mondókák, haikuk, japán hárfán (Oláh Anita) és japán zongorán (Juhász László) megszólaló zeneművek csatlakoznak üde színfoltként. A tárlat megnyitása után, illetve a konferencia szüneteiben vízalapú japán italok (szaké, szocsu, japán zöldtea, szilvabor, japán Kirin sör és Asahi sör, valamint japán Santory whiskey kóstolóval kedveskedünk a hétfőn 10 órakor a Tessedik Sámuel múzeumba ellátogató érdeklődőknek.

– Impozáns szakmai névsort láttam a meghívóban Kik lesznek az előadók?

– Hosszú a meghívottak és szakmai vendégek sora. A debreceni konferencián plenáris előadást tartó dr. Szinay Attila államtitkár úr ezúttal sajnálatunkra nem tudta meghívásunkat elfogadni. Konferenciánk védnöke Szólláth Tibor, a Tojama Társaság megbízott elnöke, a Hajdú-Bihar Megyei Agrárgazdasági Kamara elnöke, Hajdúnánás polgármestere, sikeres biogazdálkodó szakember. Meghívtuk Kocsis-Kun Anita agrármérnököt, a Hajdúnánási Önkormányzat polgármesteri kabinetveztőjét, Taskó Józsefet, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei agrárkamara elnökét, dr. Futó Zoltánt, a Szent István Egyetem Agrár és Mezőgazdasági karának dékánját, valamint Siposné Horváth Anita mezőcsáti polgármestert. Elfogadta meghívásunkat és nyitó szakmai előadást tart Jancsó Mihály, a szarvasi Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóintézet igazgatóhelyettese. Nagy öröm számunkra, hogy Kis József debreceni agrármérnök-fotóművész, a hajdú-bihari agrárkamara tagja, a nyugat-európai és távol-keleti kapcsolatokkal is rendelkező Agro Marketing Kft. tulajdonos-ügyvezetője itt lesz velünk és megnyitja a japán-magyar fotókiállítást. Az Arborétumba tervezett szakmai programon közreműködik a Nagy Gabriella debreceni agrármérnök. Elfogadta meghívásunkat a budapesti székhelyű MSZJSZ elnöke, Regős János is, aki a jövő évi japán utazásunk szakmai vezetője lesz. A konferencia szekcióelőadásait dr. Debreczeni Ferenc Phd. címzetes egyetemi tanár, dr. Szőkéné Vajda Mária Phd.etnográfus, címzetes egyetemi tanár, Máté Endre István, a MariboHilleshőg szaktanácsadója tartják. Sajnos, a Tojamából meghívott szakemberek a pandémia miatt személyesen nem lehetnek jelen – a Funamoto Jukihito ügyvezető igazgató által összeállított szakmai anyagukat, a Tojamai Mezőgazdasági és Halgazdasági Kutatóközpont, a Tojamai Vízkultúra Alapítvány és a Tojamai Televízió rövidfilmjét magyar hangalámondással levetítjük a résztvevők számára. A japán italokról debreceni egyesületünk szakemberei szívesen adnak tájékoztatást kóstoló közben: Vlajk Mária (japán zöldtea), Tóth Réka (szilvabor), Szabó Csaba (japán sör és whiskey), Tóth Kálmán (szocsu, szaké).

Zárásul hozzá teszi, hogy minden érdeklődőst szeretettel várnak. A program itt olvasható:

 

Addig is nézze meg a 10 éve készült képeinket, olvassa el akkori cikkünket!

Fotó: Kanti Dorottya0

Vitamin-nap helyett családi szombat

Edvin Marton a Szarvasi Vízi Színház lépcsőin (Fotó: Babák Zoltán)0

Edvin Marton elbűvölte a szarvasi közönséget