in , ,

A Mester és a Vezér

A Mester (Bedőcs Imre) és a Vezér (Katkó Ferenc) (Fotó: Babák Zoltán)0
A Mester (Bedőcs Imre) és a Vezér (Katkó Ferenc) (Fotó: Babák Zoltán)

Szerda este a 10. jubileumi évben a Magyar Teátrum IX. Nyári Fesztiváljának 7., egyben utolsó versenyprogramját láthatta a közönség a Vízi Színház színpadán. A Békéscsabai Jókai Színház mutatta be Koltay Gergely – Szűts István – Kormorán A Megfeszített című rockoperáját, Koltay Gábor Balázs Béla-díjas Érdemes művész rendezésében.

Az előadást Vörös Zsolt jelnyelvi tolmácsolással, Komáromi Anett narrálással segítette.

A rockopera a bibliai történetet meséli el, kicsit mai hatással. A Vezér (Katkó Ferenc) bódítóporral tartja hatalma alatt a népet, ezért imádják. A Mester (Bedőcs Imre) és tanítványai a szeretet tanait hirdetik. A Vezér az eszközökben sem válogat, a Mester sorsának be kell teljesednie, kell az Áruló (Csomós Lajos), akit megzsaroltak, mert a Lány (Csonka Dóra), elmondta a Vezérnek történetét bódult állapotban. A história nagyon régi, és mégis a mai korban is ugyanaz, a pénz hatalom, mindent, mindenkit meg lehet venni. Mammon uralmának csak a szeretet hatalma, a megbocsájtás képessége vethet véget.

Káprázatosan megrendezett előadást láttunk. A szereplők nem voltak könnyű helyzetben, mert a Lányt, az Árulót, a Vezért nem lehetett könnyű lelkileg eljátszani a színészeknek. De mindhárman, és a Mestert megformáló művész is nagyszerű alakítással élték át szerepüket. A színpadon, a háttérben lévő főszereplők is reflektorfényt kaptak, így a testbeszédük némán, de játszott, ami megmutathatta, mit is éreznek, zseniális rendezői megoldás, a színészeknek pedig további játéklehetőséget adott, amit ki is használtak, így sokkal jobban tudták megmutatni az ívet az Árulót és a Lányt játszó Csomó Lajos és Csonka Dóra. De Vezért játszó Katkó Ferenc durva karakterét is megismerhettük a néma játékok során. A Mestert alakító Bedőcs Imre a bölcs, nyugodt, a mindent előre tudó és megbocsájtó Mester alakjában egy tudásban, tapasztalásban magasan mindenki előtt járó Embert mutatott meg, aki lehajol és segít az elesetteken, amilyenné válnunk kéne. A Mester hite, szelídsége, bölcsessége a Vezér durvasága, kivagyisága a tűz és a víz, az ég és a föld messzesége.

Tizenöt színész és tizenöt táncos volt színpadon, monumentális, látványos díszletben. Díszlettervező Igaz-Juhász Katalin. Minden szereplő nagyon szép, elegáns, finom, visszafogott jelmezt kapott, és nem csak a főszereplőkre összpontosított a tervező Veszergombi Anikó, ami nagy érdem.

Koltay Gábor, ahogyan a Psycho-t is, A Megfeszítettet is filmszerűen vitte színpadra a Jókai Színházban. Pörgősen, snittszerűen zajlottak az események, ami sokkal feszesebbé tette az előadást. Megborzongtam a Vezér és a katonák brutalitásán, megtelt a szívem a Mester és a Tanítványok hitén, szeretetén. De gondolom, ez volt a cél, a jó és a rossz ütköztetése. Ez Koltay Gábornak remekül sikerült, amihez hozzáadódott Koltay Gergely zenéje, szövegei tele tartalommal, érzelemmel. Koltay Gergely szövegei, Koltay Gábor rendezése a szeretet, az összefogás erejében hisz, de ezt csak mi magunk tudjuk megteremteni. Ez volt számomra az előadás üzenete.

A produkció prózával, a Pieta soraival kezdődött, mégpedig az egyik színészóriás, Sinkovits Imre hangján szólalt meg a hat versszak.

„Csillagmécses világánál jöttem Hozzád, Mária,
Fáradt fejem lehajtani, Vigasztalás Asszonya.
Hó-magányban, át az erdőn, Hold-ív vándora kísért,
szél a bükkösök sorával zsoltárhangokat cserélt.”

Az utolsó két sor:

„Megnyitja a benső forrást, hitet támaszt, lelkeket,
és a sívó gonoszságban megőrzi az életet.”

A mondatok már a rockopera elején átjárta a testet-lelket, hogy nyitott szívvel, nyitott lélekkel nézzük az előadást.

A zenei vezető Koltay Gergely, a korrepetitor Galambos Hajnalka volt. Koreográfus ifj. Mlinár Pál. Az Üdvözlégy Mária ima zenéjét Szűts István szerezte. A zenei felvételt a Kormorán együttes készítette. A rendező asszisztense Sallai Zsóka volt.

Monumentális, szép, felemelő előadást láttunk, nagyon nagy sikerrel. A nézők nem is tehettek mást, felállva tapsoltak, ünnepelve a művészeket, az alkotókat. A közönség soraiban ott volt a zeneszerző, a Kossuth-díjas Koltay Gergely is.

Babák Mihály Szarvas Város polgármestere ezt az előadást is virágkosárral köszönte meg az alkotóknak.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Ez a büntető még a rendes játékidőben esett. Wéber és a szeghalmiak első gólja (Fotó: Babák Zoltán)0

Büntetőkkel maradt alul Szarvas

Sinka Imre és Benedek Erika felszeli a megszentelt kenyeret (Fotó: Babák Zoltán)0

Ünnepi szentmise után rövid megemlékezés az államalapítóra