in ,

Kilencedik tanévét nyitotta meg a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium

0

2020. szeptember 1-jén a hagyományoknak megfelelően, de a COVID-19 árnyékában elkezdődött a legújabb tanévünk. A bevezető mondatban rejlő ellentmondás úgy oldható fel, hogy a tanévnyitó istentisztelet a korábbi boldogabb éveknek megfelelő volt, viszont a járványhelyzet miatt csak a 9. és a 12. osztályosok lehettek jelen templomunkban. A többiek Dr. Bagi László segítségével osztálytermeikben internetes közvetítés által lehettek részesei az ünnepségnek.

Az oltári szolgálatot Zahorecz Pál, iskolánk lelkésze végezte, igét Lázár Zsolt esperes úr hirdetett, finom humorral enyhítve a felemás helyzetet, melyben élünk és dolgozunk.

A műsort ezúttal Pécsváradiné Tóth Anikó szerkesztette a 10. osztályos fiatalokra építve. Molnár Tamara és Podani Petra a barokk korszakot megidéző, templomunkban gyönyörűen hangzó fuvolajátékával kezdődött és zárult az ünnepségünk, köszönjük Ferenczy Beáta tanárnő segítségét. Hóbely Márkó látta el a műsorvezetői feladatot, utalt az elmúlt tanév digitális oktatása okozta nehézségekre, illetve idézte Osvát Ernő bölcsességét: „A tudást nem lehet ajándékba kapni!” Elgondolkodtató, tükörtartó tanmesét Borbély Máté mondott a következő allegorikus alakokról: Mindenkiről, Valakiről, Bárkiről és Senkiről. Vaskor Gergő Bártfai Judit nagyon aktuális tanévnyitó verses gondolatait ismertette, melynek zárósorai:

„Átgondolom, mit kéne máshogy,
mit eddig nem, most megteszem,
és mától tényleg nekivágok,
belekezdtem, befejezem!”

Kitajkáné Szántai Mária Igazgató Asszony kiemelte a tanév új helyzet adta feladatait, felelős magatartásra intett, majd megnyitotta a tanévet.

A záróimádságot, áldásvételt nemzeti himnuszunk eléneklése követte, majd az iskolazászlót az ünnepség résztvevői visszakísérték az iskolába.

Pécsváradi Antal

Fotó: Orosházi Kórház / Facebook

Látogatási tilalmak a környező kórházakban

Fotó: Babák Zoltán0

Tizenhat #csodatáskát adtak át a máltaiak Szarvason