Connect with us

Turizmus

Hogyan tovább, TDM?

Fotó: Babák Zoltán
Fotó: Babák Zoltán

A járványhelyzet miatt szerdán tartotta éves beszámolóját és alapszabálya szerint három évente esedékes tisztújító közgyűlését a Körös-menti Turisztikai és Kulturális Egyesület. Az eseménynek a Liget Wellness és Konferencia Hotel**** Körös-parti konferenciaterme adott otthont.

Az egyesület 2011-es megalakulása óta az eddigi elnökség három tagja, Szabó Ignác Róbert, Bukovinszky Béla és Bogdán Tamás hároméves rotációban vitte az elnöki tisztet.

A beszámolók után az egész közgyűlést egy téma uralta: hogyan tovább? A bizonytalan jövőt nem a COVID-19 okozta, legalábbis nem direktben.

A bizonytalanság alapját az adta, hogy a békésszentandrási képviselő-testület a januári ülésen egy – a TDM képviselői szerint az előző évben már befolyt idegenforgalmi adóból – jelentősen csökkentett támogatást ajánlott az egyesületnek. A felek álláspontjaiban szereplő számok ugyan közeledtek egymáshoz, de jött a COVID-19 minden mellékhatásával. A településen ki is alakult egy turizmusellenes hangulat, ami odáig terjedt, hogy már felmerült, szüksége van-e Szentandrásnak a turizmusra. Döntés azóta sem született a támogatás mértékéről, egészen hétfőig, amikor a testület egyhangúlag kimondta a nullát, azzal indokolva, hogy a koronavírus okán a költségvetésüket ért elvonások miatt ennél nagyobb összeget nem tudnak kigazdálkodni.

Bogdán Tamás elmondta, “az elmúlt nyolc hónap azzal telt, hogy Szentandrással alkudoztunk” de az utolsó pillanatig nem engedték el a reményt, hogy a település vezetése meggondolja magát. Hívták és várták Békésszentandrás képviselőit is, de sem választ nem kaptak, sem képviselőt nem küldtek, aki tájékoztathatta volna a tagságot döntésük miértjéről.

Szarvas város polgármestere értesülvén arról az eshetőségről, hogy Szentandrás valószínűleg visszalép a szakmai szervezet további támogatásától, kinyilvánította azon jogos elvárását, hogy akkor a TDM Szarvasra fókuszáljon. Üzenetét dr. Melis János, Szarvas város címzetes főjegyzője szavakba is öntötte: “mi, Szarvason, a szarvasiakat akarjuk kiszolgálni”, mondta. Az is eldőlt már, hogy Szarvas sem fogja a teljes támogatási összeget tudni biztosítani ebben az évben.

Felmerült az, hogy az egyesület mellett alakítanak egy gazdasági társaságot, és szétválasztják a feladatokat. A tagság nagyon nagy többséggel amellett tette le a voksát, hogy az egyesületet fenn kívánja tartani, így a tisztújítás létjogosultsága megmaradt.

Frankó Pál FATOSZ-elnök hozzászólásában a TOURINFORM-iroda működésének feltételeiről, Bukovinszky Béla, a TDM elnökségi tagja pedig a szektor gazdaságának fekete-fehér voltáról mondta el gondolatait. A TDM korábbi elnöke Szentandrás eljárására is kitért egy hasonlattal, miszerint az nem járja, ha valaki egy étteremben megvacsorázik, majd fizetésnél azt mondja, hogy “elnézést, nincs nálam pénz”, de a tőle megszokott módon ennél rövidebben és keményebben is összefoglalta véleményét.

A közgyűlésen résztvevők egyhangúlag Bogdán Tamás elnöki megbízatásának folytatása mellett emelték kezüket. Mellette Bukovinszky Béla, Szabó Ignác Róbert, dr. Hanyecz Katalin, Barna Antal, Lipták Mihály, és – a tavaly év végén a Hercegasszonyból távozó Papp Tamás helyén –Fazekas Péter alkotja az elnökséget. A felügyelőbizottság tagjai is szinte változatlanok: dr. Váradi Lászlóné és Molnár András mellett a leköszönő Dobruczky Zsolt helyén Hegedűs Éva kapott megbízatást. Az egyesület titkári teendőit továbbra is Mihály Mariann viszi.

Népszerű

Bátor György, Doxy és tanítványa, Keller Gergyő Bátor György, Doxy és tanítványa, Keller Gergyő

Keller Gergő bronzot szerzett az Olimpiai Reménységek Versenyén

Sport

Fotó: Gallicoop Instagram Fotó: Gallicoop Instagram

Tortilla könnyedén pulykából

Ajánlatunk hétvégére

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Csak nyertesek voltak a Körös-körül

Sport

Fotó: Kepenyes Balázs Fotó: Kepenyes Balázs

Csak szépíteni tudott a Hunyadi

Sport

A rovatot támogatja:

Archívum

2020. szeptember
h k s c p s v
« aug    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect