in ,

Hogyan tovább, TDM?

Fotó: Babák Zoltán0
Fotó: Babák Zoltán

A járványhelyzet miatt szerdán tartotta éves beszámolóját és alapszabálya szerint három évente esedékes tisztújító közgyűlését a Körös-menti Turisztikai és Kulturális Egyesület. Az eseménynek a Liget Wellness és Konferencia Hotel**** Körös-parti konferenciaterme adott otthont.

Az egyesület 2011-es megalakulása óta az eddigi elnökség három tagja, Szabó Ignác Róbert, Bukovinszky Béla és Bogdán Tamás hároméves rotációban vitte az elnöki tisztet.

A beszámolók után az egész közgyűlést egy téma uralta: hogyan tovább? A bizonytalan jövőt nem a COVID-19 okozta, legalábbis nem direktben.

A bizonytalanság alapját az adta, hogy a békésszentandrási képviselő-testület a januári ülésen egy – a TDM képviselői szerint az előző évben már befolyt idegenforgalmi adóból – jelentősen csökkentett támogatást ajánlott az egyesületnek. A felek álláspontjaiban szereplő számok ugyan közeledtek egymáshoz, de jött a COVID-19 minden mellékhatásával. A településen ki is alakult egy turizmusellenes hangulat, ami odáig terjedt, hogy már felmerült, szüksége van-e Szentandrásnak a turizmusra. Döntés azóta sem született a támogatás mértékéről, egészen hétfőig, amikor a testület egyhangúlag kimondta a nullát, azzal indokolva, hogy a koronavírus okán a költségvetésüket ért elvonások miatt ennél nagyobb összeget nem tudnak kigazdálkodni.

Bogdán Tamás elmondta, “az elmúlt nyolc hónap azzal telt, hogy Szentandrással alkudoztunk” de az utolsó pillanatig nem engedték el a reményt, hogy a település vezetése meggondolja magát. Hívták és várták Békésszentandrás képviselőit is, de sem választ nem kaptak, sem képviselőt nem küldtek, aki tájékoztathatta volna a tagságot döntésük miértjéről.

Szarvas város polgármestere értesülvén arról az eshetőségről, hogy Szentandrás valószínűleg visszalép a szakmai szervezet további támogatásától, kinyilvánította azon jogos elvárását, hogy akkor a TDM Szarvasra fókuszáljon. Üzenetét dr. Melis János, Szarvas város címzetes főjegyzője szavakba is öntötte: “mi, Szarvason, a szarvasiakat akarjuk kiszolgálni”, mondta. Az is eldőlt már, hogy Szarvas sem fogja a teljes támogatási összeget tudni biztosítani ebben az évben.

Felmerült az, hogy az egyesület mellett alakítanak egy gazdasági társaságot, és szétválasztják a feladatokat. A tagság nagyon nagy többséggel amellett tette le a voksát, hogy az egyesületet fenn kívánja tartani, így a tisztújítás létjogosultsága megmaradt.

Frankó Pál FATOSZ-elnök hozzászólásában a TOURINFORM-iroda működésének feltételeiről, Bukovinszky Béla, a TDM elnökségi tagja pedig a szektor gazdaságának fekete-fehér voltáról mondta el gondolatait. A TDM korábbi elnöke Szentandrás eljárására is kitért egy hasonlattal, miszerint az nem járja, ha valaki egy étteremben megvacsorázik, majd fizetésnél azt mondja, hogy “elnézést, nincs nálam pénz”, de a tőle megszokott módon ennél rövidebben és keményebben is összefoglalta véleményét.

A közgyűlésen résztvevők egyhangúlag Bogdán Tamás elnöki megbízatásának folytatása mellett emelték kezüket. Mellette Bukovinszky Béla, Szabó Ignác Róbert, dr. Hanyecz Katalin, Barna Antal, Lipták Mihály, és – a tavaly év végén a Hercegasszonyból távozó Papp Tamás helyén –Fazekas Péter alkotja az elnökséget. A felügyelőbizottság tagjai is szinte változatlanok: dr. Váradi Lászlóné és Molnár András mellett a leköszönő Dobruczky Zsolt helyén Hegedűs Éva kapott megbízatást. Az egyesület titkári teendőit továbbra is Mihály Mariann viszi.

Fotó: Babák Zoltán0

Tizenhat #csodatáskát adtak át a máltaiak Szarvason

Fotó: Zentai Péter0

Ünnepi közgyűlés a Megyenaphoz kapcsolódóan