in ,

Szofi üzenete…

Bíró Gyula főiskolai mestertanár, a Gyakorlóintézmény igazgatója0
Bíró Gyula főiskolai mestertanár, a Gyakorlóintézmény igazgatója

2020. augusztus 31-én távolságot tartva, de végre gyermekzsongással telt meg a GFE szarvasi campusa. Ünnepi tanévnyitó… a visszatérés ünnepi érzésével.

„Isten hozta Önöket, Isten hozott benneteket! Újra együtt, itt, a Gál Ferenc Egyetem Gyakorlóintézményében!” – hangzott a műsorközlő jól ismert köszöntése.

„A parkban egy bokorban megpillantotta a fészket. Elgyönyörködött.

-Milyen csodálatos, ahogyan a madarak a fiókáikról gondoskodnak! Csodálatos a teremtő gondoskodása!

Derűsen folytatta az útját, kiért az utcára. Az egyik sarkon meglátott egy kislányt. Piszkos volt, ruhája tépett, lesoványodott kezét a járókelők felé nyújtogatta. Koldult.

Iszonyú indulat támadt a lelkében, dühtől remegve emelte szemét a szürke ég felé, és felkiáltott:

-Hát nem látod, hogy mi történik itt?! Hogy engedheted ezt meg? Miért nem teszel már végre valamit?

-Már régen tettem valamit. Megteremtettelek Téged! – válaszolta az Úr.”

„Nem véletlenül vagyunk itt, újra megélt emberi viszonyokban” – fogalmazta meg ünnepi beszédében az intézmény vezetője, Bíró Gyula. Egy félév után újra együtt, bízva abban, hogy képesek vagyunk újraértékelni, akár átértékelni az „együtt” fogalmát, az érzését, a mélységét. Tudnunk kell felismerni, és tudnunk kell megbecsülni az értékeket. Nem véletlenül vagyunk itt, és nem véletlenül vagyunk együtt, fogalmazott az intézmény vezetője. Isten megannyiszor ránk mosolyog…, és jó volt újra ezt a mosolyt itt, a Gyakorlóban, a gyermekek arcán látni.

A tanévnyitó ünnepélyt megtisztelte Ft. Dr. Kiss Imre plébános atya, főiskolai tanár, Dr. Katona Krisztina dékán asszony, főiskolai tanár, Szakács Mihályné dr., nyugalmazott főigazgató, főiskolai tanár, Dr. Benczéné Kardos Karola, a Bóbita Alapítvány elnöke. A Kart vezető dékán ünnepi gondolatokkal  köszöntötte a tanévnyitó alkalmát, majd Roszik Melinda szakvezető tanító rendezésében tekinthettük meg Marci, Bibi, Zalán, Bende, Rami, Zoli, Lotti, Enci, Léna, Janó és fiatal elsős „morzsóka” barátaink szellemes évnyitó-tuti-buli vidám műsorát.

Imre atya az év üzeneteként „a szeretet mindent legyőz” gondolatát ajándékozta a résztvevőknek, megerősítve, hogy soha ne keseredjünk el, felismerve kicsinységünket sem, mert Isten szeretete sokkal nagyobb bárminél, és mindent képes legyőzni.

Bíró Gyula főiskolai mestertanár, a Gyakorlóintézmény igazgatója, ünnepi beszédét megelőzően egy Szofitól kapott üzenetet osztott meg a Gyakorló közösségével. Ezt a sárga lapra, kinyírt és felragasztott kis szeretet üzenetet kincsként őrzi egész évben, mert benne van a személyesség, a szeretet és az egymásnak üzenés vágya –mondta. A Gyakorlóintézményben háromszázhetven gyermek kezdte meg a nevelési évet, a Gyakorló iskolában kétszázötven tanulónak csengettek be szeptember első napján. Újra megkezdődhetett az az együtt dobbanás, a Fej és a Szív dobbanása, ami Gyakorlós ritmusra… zene füleinknek.

A zártkörű rendezvényen a szülők nem vehettek részt, de az üzenet hozzájuk is elért, mint az a köszönet is, ami azért illeti a Gyakorlós szülőket, hogy felelősen és tudatosan tudták és tudják segíteni az intézmény mindennapjait, és megélni az együtt nevelés élményét. Az intézmény vezetője köszönetet mondott a nevelői közösségnek, és a kiváló iskolai polgároknak, hogy az a báb, ami a Gyakorló maga, valódi pillangóvá fejlődhetett, ami érték- és színfoltja, megélt ereje a közösségünknek, a hazai és határon túli, a megyei, és az országos szakmai életnek. Az első osztályosok külön köszöntésével, egy izgalmas kalandra hívta az iskola nevű bolygó felfedezésére a kis asztronautákat, ami rengeteg lehetőséget villant fel az elkövetkező évek „űrkalandozásaiban”. A Gyakorló legnagyobb kincse a kíváncsiság, mégpedig ahogy az jobb helyeken is kell, hogy legyen, a gyermeki jelzővel ellátott kíváncsiság. Ez a legtisztább kíváncsiság, amit nem érdekek mozgatnak, hanem az a finomság, ami szerint; „miként lehetne jobban csinálni”.

A jó Gyakorlós polgár nemcsak jár az iskolájába, a jó Gyakorlós szülő nemcsak intézményhasználója az iskolájának, hanem alakítója és formálója is annak. Ehhez társul még egy hatalmas lélek. Ennek a léleknek az ereje valódi csodák megtételére képes.

A Gyakorlóintézmény ebben az évben is több millió forintos fejlesztést hajtott végre a nyár folyamán, informatika labor fejlesztést, új interaktív terem kialakítását tette meg, átalakított és kialakított gyermek- és hallgatóbarát közösségi tereket, és az óvodai intézményegységében is három csoportszoba teljes bútorzatcseréjét valósította meg. Ezért köszönetet mondott a fenntartó egyetemnek, az egyetem vezetésének. Beszédében megfogalmazta, a tökéletes nyugalommal történő tanévindítás érzését – legalábbis látszatnyugalom -, aminek az oka és forrása a nevelői közösség, az együtt munkálkodás, az együtt építkezés és a megélt eredmények, eredménytelenségek, sikerek és kudarcok. Megfelelő egyensúlyban. A titok: az a valami, ami olyan fajta érzékenység, ami foglalkozik a gyermekek lelkével, az ember- és gyermekközpontúsággal, azzal a különleges erővel, ami a lélek ereje. Az a mozgató, ami alapja a gyermekek, tanulók szeretettel való nevelésének. Ez az erő, ez a lélek-erő minden Gyakorlós tanárban, óvodapedagógusban, és dolgozóban ott mocorog.

„A játszóteret meg kellett szüntetni, mert odaépült az új parkolóház. A modern épület ragyogó falára kusza betűvel, fekete festékkel, odafestette valaki: zárjátok a gyerekeket a garázsokba, hogy az autók zavartalanul játszhassanak az utcákon!” A Gyakorló nem ez az intézmény… -mondta ünnepi gondolataiban.

Beszéde zárásaként egy olyan bolthoz hasonlította a Gyakorlóintézményt, ahol nem árulnak mást, mint vetőmagot. Vetőmagot, amit el kell vetnünk, és le kell arassunk a végén.

A Gyakorlóban már kilenc éves hagyomány, hogy olyan volt diákot hív és vár vissza az intézmény, aki példakép lehet tanulásban, vagy sportban, művészetekben. Néhány gondolat erejéig kiváló sportolók, egyetemi hallgatók, sikeres művészek, alkotók, jeles diákok, kiváló emberek jöttek vissza az intézménybe. Az idei évben a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium tanulóját, Nagy-Bobvos Noelt kérte föl az intézmény, aki fiatal „természettudósként”, kiváló kézilabda sporttehetségként köszöntötte volt iskoláját, és tanulóit. Noel igazi fiatal férfivá cseperedve összegezte eredményeit, adott útravalót a Gyakorlós gyermekeknek. Valódi öröm volt látni azt a kiváló tehetséget, aki sokszor „tanárbosszantó-csibészségeivel” színesítette a Gyakorló palettáját, és ma kiváló eredményekkel gazdagítja jelenlegi iskoláját, sportegyesületét, örvendezteti meg családját.

És vajon mi lehetett Szofi üzenete? Kérjük, látogassanak el a Gyakorlóintézmény Facebook oldalára, Youtube csatornájára!

https://www.facebook.com/

Sz.Zs.

Fotó: Babák Zoltán0

Négy napon belül kétszer Nagyszénás

Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke, Molnár József, Csabacsűd polgármestere és Dankó Béla, a térség országgyűlési képviselője (Fotó: Babák Zoltán)0

Az új csabacsűdi piac immár hivatalosan is a csabacsűdieké