in ,

Az új csabacsűdi piac immár hivatalosan is a csabacsűdieké

Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke, Molnár József, Csabacsűd polgármestere és Dankó Béla, a térség országgyűlési képviselője (Fotó: Babák Zoltán)0
Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke, Molnár József, Csabacsűd polgármestere és Dankó Béla, a térség országgyűlési képviselője (Fotó: Babák Zoltán)

– A Területi Operatív Program Helyi gazdaságfejlesztés alprogram keretében sikerült konzorciumi partnerrel, Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzatával együtt 130 millió forintos forrást szerezni Községi piacok kialakítása Csabacsűdön és Békésszentandráson című projektre – kezdte a beruházás ismertetését Molnár József, Csabacsűd polgármestere tegnap települése új piacterén.

Az előbb említett összegből településre eső rész majd 39 millió, amiből egy platós kistehergépkocsit, valamint a 21×8 méteres fedett piacteret valósítottuk meg vizesblokkal, piacirodával, díszburkolattal ellátott térrel, amire 22 árusító asztalt helyeztek el.

Dankó Béla elmondta, hogy olyan fejlesztések valósulhattak meg a TOP keretein belül, amik valóban helyiek szükségleteit szolgálják. Ez annak is köszönhető, hogy a települések a keretrendszer kialakításába már aktívan közre tudtak működni.

– A TOP keretében a 2. számú választókörzetben 17 milliárd forintot tudtunk elkölteni ezekre a programokra. Azt gondolom, hogy a településeken sok jó fejlesztés valósulhatott meg. Csabacsűd önkormányzata különösen sikeres volt az elmúlt időszakban a források megszerzésében, nagyon aktívak voltak, nagyon sokat és nagyon jól pályáztak – méltatta a település vezetését Dankó Béla.

A sikerességet számszerűsítette is: eszerint a nyertes pályázatoknak köszönhetően félmilliárd forint TOP-os pénz érkezhetett a településre.

– Nagyon fontos fejlesztés maga a piac is, ami nem csak a kereskedésnek a színtere. Egy kistelepülés életében a focipályán kívül általában a piac a legfontosabb közösségi tér, ahol össze lehet jönni, találkozni az ismerősökkel, a vásárlás mellett beszélgetni – fogalmazott, majd hozzátette – a piaccal a helyi termelőket, a helyi mezőgazdaságot segítjük, ahol egészséges élelmiszerhez juthatunk, arról nem is beszélve, hogy az általunk elfogyasztott élelmiszer nem ezer kilométerekről érkezik ide.

44 településen épült vagy újult meg a helyi piac, folytatta a számok sorát Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke, aki arról is beszámolt, hogy a mai nappal a pályázatok az eredetileg a megyének előirányzott 59 milliárdos kerethez képest átlépték a 71 milliárd forintos összeghatárt a pozitív támogatói döntések tekintetében. Ez annak köszönhető, hogy azt a keretet, ami az országban máshol tartalékban megmaradt, azt megkaphatta a megye, mert volt még fejlesztési elképzelés. 519 megyei fejlesztés van folyamatban, vagy került átadásra az elmúlt három évben Békés megyében.

Egy ekkora településen, mint Csabacsűd, nem gondolkodhatunk ipari parkokban, hiszen a cégek a munkaerő miatt a kisebb-nagyobb városokba költöznek.

– Számomra mindig az a legkedvesebbek, amelyek közvetlenül hatnak a helyi gazdaságra, amiknél nem kell megmagyarázni azt, hogy mitől fejleszti ez a helyi gazdaságot – fogalmazott a megye első embere. Emlékeztetett, régen bevett szokás volt, hogy ami az otthoni kertből megmaradt, azt kivitték a piacra, amiről az utóbbi időben leszoktunk, de ezzel és az ehhez hasonló a beruházásokkal ismét rá lehet irányítani a figyelmet erre a régi, bevett szokásra.

Az ősszel kezdődik a 2021-2027-es ciklus tervezése, amire ismét meghívást kaptak a településvezetők, mondta.

– Szeretnénk a legkisebb megyei településen is olyan környezetet, szolgáltatási színvonalat teremteni, ami a járási székhelyekkel vetekszik, mert csak akkor lehet hosszútávon jövője Csabacsűdnek és a hasonló méretű településeknek.

A beszédeket és a szalagátvágást követően az érdeklődők megtekintették a beruházást, majd az önkormányzat mindenkit vendégül látott egy kis sült kolbászra, mustárral, uborkával, kenyérrel.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével a konzorciumi tagtelepülés, Békésszentandrás polgármestere, Sinka Imre, valamint a környékbeli települések vezetői.

Bíró Gyula főiskolai mestertanár, a Gyakorlóintézmény igazgatója0

Szofi üzenete…

Jónás Gabriella a Sógornők olvasópróbáján (Fotó: Babák Zoltán)

A színész és a tanár: Jónás Gabriella