in , , ,

Szárazon is jól néz ki a Pázsit-tó

Zajlik a Pázsit-tó beruházása (Fotó: Babák Zoltán)0
Zajlik a Pázsit-tó beruházása (Fotó: Babák Zoltán)

90 százalékos készültség környékén áll a munka Békésszentandrás egyik leglátványosabb beruházásánál. Ottjártunkkor került benyújtásra a kivitelező, a Körös-Aqua Kft. részéről ügyvezetője, Fabó István által az ötven százalékos teljesítésről szóló számla.

Jelenleg a tófenék kotrása zajlik. Az egész felület 5-10 százalékán van még egy félméteres-egyméteres agyagréteg, amit ki kell szállítani a depóniatérre. Hátra van még a rézsűprofilozás, és annak simogatása, a legvégén a tófenék biliárdasztal simaságúvá tétele, mondta Fabó István, mikor a Pázsit-tó körül aktuálisan folyó munkálatokról kérdeztük.

Épül egy műtárgy is, ami a 44-es út felől a Pázsit utca elejére beforduló vizet megfogja, hogy azt is be tudják vezetni a tóba, illetve annak szélén készül egy földmedrű árok is.

A depóniatér rendezése is megkezdődött a humusz visszaterítésével. Ha az időjárás is támogatja a munkákat, akkor az is egy-két héten belül elkészülnek vele.

Nem volt ilyen támogató az időjárás a Medárdot követő ötven napban, amikor szinte csak esett és esett, ezzel jelentősen megnehezítve a munkákat. Amit száraz scraperes földmunkával terveztek megvalósítani, ahogy a költségvetésben szerepelt is, azt az állandó eső miatt dupla művelettel tudták csak kitermelni, mondta Fabó István. Kotrógép kellett, hogy megrakja a scraper ládát, és csak lánctalpas scraperrel lehetett a területen mozogni, teherautó meg sem tudott mozdulni. Ráadásul a kitermelendő iszap az eső miatt két-három méternyi lett.

Már most jól kirajzolódik a teleltető, vagy halágy, ami az átlagos tófenékszint alatt van egy méterrel, ezért a talajvíz megjelent benne.

Sinka Imre polgármester elmondta, hogy a munka elkészítésének határideje a szerződés aláírásától 11 hónap, azaz 2020 december eleje. Kényelmesen meglesznek vele, állapította meg a településvezető. Szeretnék még az új tó környékének a fásítását elvégezni, illetve a temető melletti utcát járhatóvá tenni, hogy erről is kényelmesen megközelíthető legyen a sírkert.

A Pázsit-tó rekonstrukciója csak az előzménye a következő nagy TOP-on nyert belvízvédelmi projektnek, mondta Sinka Imre polgármester. Ez is előkészítő fázisban van. Indulnak a geodézia felmérések és a tervezés. Tárgya az lesz, hogy a felújított, illetve az újonnan kialakított esővízcsatornák hozadékát a tóba kormányozni azért, hogy így, több helyről véve a vizet állandó szint tartásával elejét tudják venni annak, hogy a nád visszavegye a területet. Egy meghatározott vízszint elérésekor a leürítés automatikusan megtörténik, mondta.

A beruházás által érintett területnek a Wesselényi, a Rákóczi, a 44-es, valamint a Sebestyén és Fáy utcák által felölelt terület jelölte meg.

Az erre a két projektre épülő harmadik és negyedik szakaszra a 2021-27-es költségvetési időszakra adják majd be a pályázatukat, mert mint Sinka Imre mondta, “úgy lenne kerek a történet, ha Szentandrásnak lenne egy egységes belvízvédelmi rendszere”, és akkor el tudnák hárítani a 2010 és 2011-es évekhez hasonló helyzeteket. Abban a Szent Imre, a Szent László utcák és a Harcsás-gát, valamint a katolikus templom és környéke lesz benne, mert arra van, ahol nincsenek vízelvezető árkok. A 44-estől délre korábban meg lett ez csinálva, tette hozzá.

Zárásként a Pázsit-tóra visszakanyarodva elmondta, hogy az átadása szárazon fog megtörténni, hogy látsszon, mi valósult meg, de akkor egyben el is indul majd a feltöltése. Idejére az október végét prognosztizálta.

Fotó: Babák Zoltán0

Kirajzolódott a Nyári Kupa élmezőnye

Szitó Imre és Darida Csaba a díjakkal (Fotó: Babák Zoltán)

Szeptember eleji díjeső a Cervinus sajtnak