in ,

Szigorú maszkhasználati szabályok a piacon

Figyelmeztető tábla a piac bejáratán (Fotó: Babák Zoltán)
Figyelmeztető tábla a piac bejáratán (Fotó: Babák Zoltán)

A COVID-19 vírussal kapcsolatos óvintézkedések megtételéről rendelkezett Babák Mihály polgármester szeptember 11. napján kiadott II.14. sz. intézkedésben. Ebben a piaci napokon történő maszk, vagy az orrot és a szájat eltakaró textil, sál, kendő viselésének kötelezővé tételéről van szó mind a piac vevői, mind az eladói számára annak teljes területén.

A rendelkezésben az áll, hogy az azt be nem tartó személyek a piac területéről kiutasíthatók. Ellenőrzésre jogosultként van megnevezve a városigazgató, a hatósági osztály vezetője, a közterület-felügyelők, valamint a rendőrség.

Az elmúlt hét tapasztalatairól kérdeztük Babák Mihály polgármestert, elsőként azt, miért tartotta fontosnak ezt most polgármesteri rendelkezésbe foglalni.

– Elsősorban az óvatosság miatt van rá szükség. Mint a neve is mutatja, ez nem rendelet, hanem óvintézkedés. Óvintézkedés azért, hogy legyen lehetősége megvédeni magát a szarvasiaknak a piacon.

Nagyon sok kevésbé fiatal, veszélyeztetettebb korosztályú ember jár ki a piacra és nem csak azért, hogy vásároljanak. Mint tudjuk, itt korábban sem volt időbeni szétválasztás a korosztályok számára, valamint azt is valljuk be, hogy a védőtávolság betartása nagyon nehézkes, szinte kivitelezhetetlen, ugyanakkor szabadtérben vagyunk, ami valamelyest ellensúlyozza ezt.

Azt is tudjuk, hogy nem csak szarvasiak járnak a piacra, hanem a járás többi településéről is, és a turisták is szívesen mennek ki, arról nem is beszélve, hogy az árusok egy része sem szarvasi és a szarvasiak közül is sokan nem csak ezen a piacon árulják portékájukat. Ez mind, mind olyan veszélyforrás, amit nem lehet és nem is szabad figyelmen kívül hagyni, alapvetően szeretnénk elkerülni, hogy estlegesen a piac egy fertőzési gócponttá váljon.

A maszk minden hiteles orvosi forrás szerint véd a fertőzéstől, ha azt megfelelően használják.

Óvjuk meg magunkat és a környezetünket is ezzel az aprósággal, hogy viseljük azt!

– Mik voltak a tapasztalatok? A rendelet értelmében történt-e valamilyen intézkedés, esetleg a piac területéről történő kiutasítás?

Korábban a piac üzemeltetői már bevezették az árusok számára a hőmérőzést, ami azt jelenti, hogy a piacfelügyelők minden árusnak orvosi, érintésmentes lázmérővel ellenőrzik a testhőmérsékletét. A maszk kötelező viselésére vonatkozó óvintézkedést elektronikusan minden árusnak eljuttatták, a piac több pontján kihelyezték a vásárlók számára, illetve a városi média felületeken is a lakosság tudomására hozták.

Akinél pedig tapasztalták, hogy ennek ellenére sem viseli, azt megkérték arra, hogy tegye meg. Nincs ebből probléma, mindenkinek van a táskájában, hiszen sok-sok helyen előírás annak viselése és mivel a szarvasiak szabálykövetőek, bízom benne, hogy ezután sem fog sor kerülni kiutasításra, mert nem ez a cél.

Olyan pici dolog ez, amivel megvédhetjük egymást a betegségtől, amit vállalnunk kell, s nekünk felelős vezetőként megelőző, óvó intézkedéseket kell hozzunk.

Természetesen ott ahol étkezés is van, nem lehet közben maszkot viselni, de itt is kérek mindenkit, hogy előtte-utána fertőtlenítse a kezét és használja a maszkot.

Benkások kenutúrán (Fotó: Babák Zoltán)0

Testközelből ismerkedhettek a Körös-holtágak világával

A felújított Tessedik Sámuel Múzeum épülete (Fotó: Babák Zoltán)

Két napig ingyen tekinthető meg a felújított TSM és a RAH