in , , ,

Két napig ingyen tekinthető meg a felújított TSM és a RAH

A felújított Tessedik Sámuel Múzeum épülete (Fotó: Babák Zoltán)
A felújított Tessedik Sámuel Múzeum épülete (Fotó: Babák Zoltán)

Kulturális örökség napjai – Programok Békés megyében

Gyula, 2020. szeptember 17., csütörtök (MTI) – Több Békés megyei település csatlakozik a Kulturális örökség napjai elnevezésű országos programsorozathoz szeptember 19-én és 20-án. Gyulán egyebek mellett feltárul a zsidó temető és az evangélikus templom, Békéscsabán múltidéző sétát szerveznek, Orosházán és Szarvason megnyílik több kulturális intézmény – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Gyulán a kiállítóhelyeket működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. szervezésében négy helyszínnel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Szeptember 19-én és 20-án 10-14 óra között a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont Török tornyában a Gyula törökkori emlékei című kamarakiállítás lesz megtekinthető. A tárlat a mai Magyarország egyetlen ma is álló, nem vallási célokat szolgáló török kori épülete, az úgynevezett Török torony történetéről, történeti ábrázolásairól, a hódoltság korának gyulai építészeti emlékeiről szól, a gyulai vár feltárásakor előkerült török kori használati tárgyak bemutatásával.

Ezt a kiállítást egészíti ki, s hozza még közelebb a 16-17. századi vár felépítését, mindennapjait az a szombat esti filmvetítés, amely a 2016-os, a vár körül zajlott régészeti feltárásokról készült. A várfalra vetített film megtekintését követően a jelen lévők Liska Andrástól, az ásatásokat vezető régésztől további érdekességeket is megtudhatnak nemcsak a régészi munkáról, de arról is, hogyan is nézett ki a mai kastély és a téglavár közötti terület az oszmán hódoltság korában.

Ahogyan a többi, jelenleg is működő gyulai temetőbe, az izraelita sírkertbe is 1857 óta helyezik végső nyugalomra a hitközség tagjait; azóta, hogy a gyulai egyházak a helyi földbirtokos Wenckheim-családtól különböző nagyságú földterületet kaptak temetőkertek céljára. A több mint egy katasztrális holdat kitevő terület csupán felében találni sírköveket, a temető másik fele a holokauszt miatt üresen maradt, s 1945 után is csupán néhány sírral bővült. A szeptember 20-i, Kőre kő elnevezésű program 10 és 16 óra között várja azokat, akik a gyulai zsidó temető ravatalozójának megtekintése után vezetett temetői sétán vennének részt. Utóbbin kiderül, Gyula milyen sok sikeres polgára nyugszik a Csíkoséri sori sírkertben.

A gyulai evangélikusságról és a Béke sugárúton álló templomukról juthatnak új információkhoz azok, akik az eklektikus stílusban, 1927-1938-ig, Gerlóczi Gedeon tervei alapján épült evangélikus templomba tesznek látogatást szombaton és vasárnap 10-16 óra között.

Békéscsabán szeptember 19-én 16 órától ingyenes városnéző séta indul a Csabagyöngye Kulturális Központtól, amelyen a belvárost végigjárva anekdotákat, érdekességeket elevenítenek fel a békési megyeszékhely múltjából.

Szarvason a felújított, de még zárva tartó Tessedik Sámuel Múzeum, valamint a Ruzicskay Alkotóház erre a két napra ingyenesen előzetes látogatást biztosítanak az érdeklődőknek.

Kiegészítés by Newjság: Roszik Zoltán igazgató elmondta, hogy 10-16-ig tartanak nyitva a látogatók számára, illetve ezen a két napon díjmentesem játszható a Tessedik Kincse című városi kalandpálya, aminek kezdőállomása szintén a TSM-ben van. Előzetes jelentkezés a játékra nem szükséges.

Orosházán a Városi Képtár szombaton, a Nagy Gyula Területi Múzeum szombaton és vasárnap is várja a látogatókat.

A Kulturális Örökség Napjai az Európai Örökség Napok magyarországi eseménysorozata, amelyet már ötven országban rendeznek meg évről évre. Magyarországon is több száz érdekes műemléket tekinthetnek meg az érdeklődők, akik egy-egy izgalmas programon vagy tematikus sétán is részt vehetnek. A Kulturális Örökség Napjai több mint 30 éve az épített örökség, a régészeti és természeti kincsek ünnepe.

Bővebb információk az országos programokról a www.oroksegnapok.hu oldalon érhetők el.

MTI 2020. szeptember 17., csütörtök 15:17 – bhzs \ brr – Kultúra-programok

Figyelmeztető tábla a piac bejáratán (Fotó: Babák Zoltán)

Szigorú maszkhasználati szabályok a piacon

Az iskolai portákra érkezik a nyolcadikosoknak a diáknaptár