in ,

A közelmúlt témáit vette sorra a Jobbik

Samu Tamás Gergő és Pálinkás Tamás (Fotó: Babák Zoltán)
Samu Tamás Gergő és Pálinkás Tamás (Fotó: Babák Zoltán)

Furcsa nyáron vagyunk túl, kezdte a péntekre összehívott sajtótájékoztatót Pálinkás Tamás, a szarvasi Jobbik elnöke. Nagyon szürke nyár volt. Elmaradtak a programok, a rendezvények, a Halas Napok kicsiben meg lett ugyan tartva. Szóvá tette, hogy az idénynyitó disznótort a piac helyett a szervezők kivitték Ezüstszőlőkbe, holott ez a rendezvény eddig a találkozásról, a beszélgetésről, a sültkolbászról, a töltött káposztáról, esetleg egymás szúrópálinkájának megkóstolásáról szólt. Értetlenségét fejezte ki a kockázatbeli különbséggel kapcsolatban is az idei, illetve a korábbi helyszín között.

Második témaként a Gallicoop és a Szarvasi Agrár Zrt. megvásárlása került szóba. Több problémát is felvet, mondta. Van olyan ismerőse, aki örül neki, mert az ilyen tulajdonosváltásokkor béremelés szokott érkezni, de tudomása szerint ez eddig nem történt meg, az irodák környékén bekövetkezett elbocsátásokról viszont hallott. Arról is hallomásból értesült, hogy a raktárakban felhalmozott áruk rövid időn belül elkeltek. Bizonyára jó üzleti kapcsolatai vannak az új tulajdonosnak, vélelmezte.

Ez a tulajdonosváltás egy fontos kérdést is felvet még, az adózás kérdését. Véleménye szerint az új tulajdonos addig ide fog adózni, amíg megfelel neki a városvezetés tevékenysége, de mi lesz, ha nem felel meg?

Az önkormányzat egyébként is nehéz helyzetben van az idén az elvonások miatt, amiből a jól lobbizók kaphatnak vissza, de Pálinkás Tamás szűk esztendőket vizionált. Egy munkahelyet teremteni akaró ismerőse azt az információt kapta, hogy elfogyott a támogatásokra fordítható pénz. Ebből ő üres kasszát feltételez, amiből a kormány nem fogja tudni beváltani a vállalkozások számára tett ígéreteit.

– Úgy működik a város is, ahogy az ország, egy színház. A kirakatban minden szép, minden jó, hallgathatjuk minden héten a rádióban, nézhetjük a televízióban helyi szinten is. Van közpénz a teátrális előadásokra, de valójában semmi sem történik – mondta.

Kérte a nézőket, olvasókat, hogy sétáljanak végig Szarvas főutcáján, és ítéljék meg maguk, milyen érzete van a városnak: szép, fejlődik, stagnál, vagy egyre inkább elszürkül? Lehet, hogy neki van egyre inkább pesszimista hangulata, de ő úgy érzi, a város szürkült, amitől ő nagyon elkeseredett.

Harmadik témaként a polgármester korábbi szolgálati gépkocsijának értékesítését vette elő. Értesülései szerint a jármű meg lett javítva, majd egy békéscsabai kereskedésbe vitték. Kikérte az adatokat, onnan egy közbeeső tulajdonos, illetve egy rendszámcserét követően Budapestre, a polgármester családjába került. Mint mondta, nem az adás-vételek jogszerűségét kérdőjelezi meg, hanem az etikusságát. Várja a polgármester magyarázatát, mert mint mondta, hasonló esetekben ki szokott térni ilyesmikre a tévében vagy a rádióban. A rendszámcsere, ami után az nagyon hasonló lett a polgármester jelenlegi autóján, elgondolkodtató, mit akart vele a szőnyeg alá söpörni, tette fel e kérdést Pálinkás Tamás.

Kétséget fogalmazott meg annak jogszerűségét illetően is, hogy az önkormányzat tulajdonában levő gépjárművek javíttatása több ajánlat bekérése nélkül, az önkormányzat vezető tisztségviselőjéhez köthető cégnél zajlik.

Samu Tamás Gergő elmondta, hogy a Gallicoop tulajdonosváltása során az új elnök a jelenleg komoly pénzügyi nehézségekkel küzdő Alföldvíz Zrt. korábbi vezetője lett. Nem szeretné, ha a Gallicooppal valami történne, mert a város legnagyobb munkáltatójáról van szó.

A testületi ülés napirendjei közül kiemelte a gépjárműparkolók megváltásával kapcsolatos rendelettervezetet, miszerint eddig fix díja volt a megváltásnak, most pedig tárgyalási alap lesz.

A sportklubok támogatási kérelmeivel kapcsolatban megjegyezte, hogy ebben a nehéz pénzügyi évben a város jóval többet ad a tervezettnél, ami hosszú távon nem biztos, hogy működni fog. Azt nem kérdőjelezi meg, hogy a kluboknak működni kell, hiszen rengetegen sportolnak a kereteik között fiatalok és idősebbek is.

Megyegyűlésben betöltött képviselői, illetve a területfejlesztési bizottságban betöltött tisztsége kapcsán megemlítette, hogy vannak bennragadt források, amiknek az elosztására a Fidesz-frakción belül nagy verseny van.

Ő is kitért a polgármester autójára, majd módosította arra, hogy azt a befizetett adóforintokból vásárolta neki a város, ő csak használja. Neki nincs autója, mondta, korábban egy Trabantja volt. Felmerült benne a kérdés, hogyan tud közlekedni magáncélú utakon, vagy mikor egyetemre járt Budapestre, mikor a kikért útnyilvántartásokon nem szerepel ilyen. Arra is van megoldás, hogy a hivatali gépjárművel menjen ezekre a helyekre, de annak hivatalosan nyomának kellene lennie.

Ha valóban igazak a feltételezések, hogy a város pénzéből vásárolt autó a polgármester Szarvasról elszármazott családtagjához került, annak súlyos következményeinek kell lenni. Nincs erre még pont téve, és jó lenne, ha a polgármester megtisztelné a szarvasiakat azzal, hogy elmondja, mi is a valós helyzet. Nem zárta ki, hogy az ő információik a tévesek, de az ő érdeke, ha “semmi vaj nincs a füle mögött, tisztázza magát”.

Medvegyné Skorka Anna és Három nemzedék alföldi konyhája című könyve (Fotó: S-L.I.)0

Ízek, nemzedékek, receptek

0

Állati jó állatos nap a Gyakorlóban