in ,

Megmenekülhet a Tessedik-tanya

A Tessedik-tanya tegnap (Fotó: Babák Zoltán)0
A Tessedik-tanya tegnap (Fotó: Babák Zoltán)

Tessedik Sámuel 1767-ben érkezett Szarvasra. 1779-ben mintaiskola létesítésére kért Szarvas északi részén hat hold földet. A következő év májusában meg is kapta azt a területet, amin a Tessedik-tanya jelenleg is áll. Tessedik a saját költségén hozzákezdett az építkezéshez. Tantermet, lakószobát, könyvtárat létesít az épületben, körülötte gazdasági kertet.

A ma nagyon rossz állapotban levő épület a barokk kor és a klasszicizmus határán épült. Ma már megrogyott portikusz oszlopai a klasszicizmus világos, átlátható szerkezetét mutatják. Tetejét akkor fazsindely fedte, ma azbeszt tartalmú pala. Tessedik 1820. december 27-i halálát követően a tanya számtalan tulajdonos kezében megfordult. Volt, hogy három család számára osztották részekre úgy, hogy mindháromban szoba, konyha és fürdőszoba került kialakításra. Az 1990-es évek végén az óvónőképzőhöz került, de már semmilyen funkciót nem szolgált.

Azóta a tanya állapota folyamatosan romlott. Egy korábbi bejáráson készült fotókon jól látszik, hogy az oszlopok megrogytak, a bejárati rész az összedőlés határára került.

Most felröppent a hír, hogy a Magyarországi Evangélikus Egyház és az Ótemplomi Evangélikus Egyházközség találna neki funkciót: “A szarvasi és környékén lévő evangélikus oktatási intézményekkel együttműködve a mezőgazdaság tessediki tanításait ismerhetnék meg a gyakorlatban a gyermekek, fiatalok. Természeti környezetben szeretnénk bemutatni az ökológia, a mezőgazdaság, az élelmiszer termelés harmóniáját. Természetesen az ismeretterjesztés minden érdeklődő számára elérhető”, kaptunk tájékoztatást a funkcióról.

™Szeretnénk Tessedik Sámuel halálának 200. évfordulójáról (2020. december 27.) méltóképpen megemlékezni. Tessedik tanyájának a felújítása lehetne a legfontosabb része a megemlékezésnek”, állt Font Sándor egyházkerületi felügyelő, országgyűlési képviselő “mikorra?” érkezett válaszában.

“A Tessedik-tanya jelenleg állami tulajdonban lévő épület, amelyet az egyház abban az esetben kéri tulajdonba és vagy használatba, ha a forrásokat látja maga előtt, amellyel az épületet fel tudja újítani. Jelenleg ennek a projektnek az előkészítése és tervezése kezdődött el az Országos Presbitérium döntése alapján” tudtuk meg Font Sándortól, mint ahogy azt is, hogy a céljuk “az épületet mint épített örökséget megmenteni. Az eredeti funkciót a kor igényeihez igazítva tovább folytatni. Elsősorban a fiatalokat szólítanánk meg, ahogyan azt Tessedik is”.

0

Patrik egy súllyal feljebb is eredményes tudott lenni

Fotó: Babák Zoltán0

Szerelem két tételben