in ,

December közepétől használható az M44 Békéscsaba-Kondoros közti szakasza

Fotó: Nagy Mihály / magyarepitok.hu
Fotó: Nagy Mihály / magyarepitok.hu

Békéscsaba, 2020. október 16., péntek (MTI) – Az eredetileg tervezettnél másfél hónappal korábban, december közepén átadják a forgalomnak az M44-es gyorsforgalmi út Békéscsaba-Kondoros közti 17,6 kilométeres szakaszát – hangzott el pénteken Békéscsabán sajtótájékoztatón.

Pántya József, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. útfejlesztési igazgatója elmondta, legkésőbb 2022. augusztusra elkészül a 8 kilométeres Fürjesi út is, amely az M44-est, a 44-es és a 47-es utat, valamint a csanádapácai utat köti össze egy kétszintű csomópontban. A szakasz – amelyből 5 kilométer zöldmezős beruházás, 3 kilométer útfelújítás – 36 százalékos készültségű.

A Tiszakürt-Lakitelek szakasz jövő szeptemberre tervezett befejezésének “jelenleg úgy tűnik, nincs akadálya”, 60 százalék feletti a készültség, itt épül a kétszer kétsávos új Tisza-híd, amely a világon is egyedülállóvá teszi az M44-est – fogalmazott az igazgató.

Elmondta azt is, hogy a Lakitelek-Szentkirály szakasz 15 százalékos készültségű, befejezési határideje 2024., a 20 kilométeres Lakitelek-Kecskemét szakaszból pedig 16 kilométer elkészült.

A Szentkirályt az M5-ös autópályával összekötő 33 kilométeres szakasz tervei és engedélyei elkészültek, a régészeti munkákra és a területszerzésre a forrás rendelkezésre áll; még az idén szeretnék kiküldeni a mintegy ötszáz helyrajzi számon szereplő ingatlanra a vételi ajánlatot – jelezte Pántya József.

Cserkúti András, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Békés megyei igazgatója elmondta, bruttó 375 millió forintból telephelyfejlesztés is történik Békéscsabán az M44-es beruházás részeként. Épül egy 670 négyzetméteres fedett, fűthető, 8 tehergépkocsi beállására alkalmas csarnok, amelyet a tervek szerint decemberben már szintén használni tudnak.

Herczeg Tamás (Fidesz) és Kovács József (Fidesz), a térség országgyűlési képviselői arról beszéltek, hogy “felbecsülhetetlen az M44-es jelentősége”, még idén Békéscsabától majdnem a Tisza vonaláig kétszer kétsávos úton, a települések érintése nélkül lehet eljutni.

Az M44-es Kondoros-Békéscsaba közti szakasza nettó 41,4 milliárd forintnyi hazai forrásból épül.

MTI 2020. október 16., péntek 10:37 – Gazdaság-közlekedés-beruházás  – bhzs \ gtr

Fotó: Nagy Mihály / magyarepitok.hu

Fotó: Babák Zoltán0

25 madár kapott gyűrűt a bemutatón

Furár Róbert fejesgóljával állt be az 5–0-ás végeredmény (Fotó: Babák Zoltán)0

Ötgólos, kapott gól nélküli siker