in ,

SEGÍTSÉG! Érzékeny vagyok!

Mentáscsokis sósmogyorós pohárkrém (Fotó: Babák Zoltán)0
Mentáscsokis sósmogyorós pohárkrém (Fotó: Babák Zoltán)

Kire vagy mire? – hangozhat a kérdés. Manapság mindenki ismer olyan embert, aki valamilyen ételérzékenységben szenved. Igazából csak az tudja, milyen is ez, aki elszenvedi az allergiás tüneteket: bőrprobléma, emésztési gondok, esetleg rossz közérzet, de ahány ember annyi tünet létezik.

Szigeti Anna, az „Anna a konyhában” – élményfőzés megálmodója, maga is glutén- és laktózérzékeny, azaz saját bőrén tapasztalta meg, milyen nehéz az étkezése az ebben szenvedőknek.

Ezen a hétvégén nyersvegán élmény workshopra és esszencia délutánra hívta a konyhájába az érdeklődőket. Vendége volt Varga István, a Nyers Séf, aki 18 éve vegetáriánus, és 10 éve készít nyers vegán ételeket.

Hogyan határozta el magát, tehetnénk fel a kérdést. Foglalkoztatták az élet nagy kérdései, elkezdett jógázni majd a jóga által kipróbálta a húsmentes étkezést… és „úgy maradt”.  Nem eszik meg semmit, aminek szeme van és vérzik.

Senkit nem akar meggyőzni, hogy ez az életmód a tuti. Közösséget épít, információkat ad át az ételek és az alkotás által. Segít beépíteni a hétköznapokba a nyers ételek fogyasztását. Van élet a salátán túl, vallja és hirdeti.

A glutén- és laktózmentes vegán ételei zöldségekből, gyümölcsökből és magvakból készülnek, főzés és sütés nélkül. Ennek a táplálkozásnak a lényege, hogy nem éri tartós hőhatás az alapanyagokat, azaz benne maradnak az enzimek az ételben. Miért jó ez? A szervezet nem a saját enzimkészletét használja fel, amely az anyagcserénket segíti, azaz könnyebb lesz az emésztés, sokkal több energiánk marad, állítja.

István székelykáposztát és töltött káposztát is készít nyersen, húsmentesen. Azt mondja: van aki szerint őrült vagyok, de az anyukám büszke rám! A lényeg, hogy minden szeretetünket adjuk hozzá az elkészített ételekhez. Mindenki azt az ízt keresi, amit gyermekkorában a nagyi főztjében megismert, abban pedig benne volt egy jó nagy adag szeretet!

Mottója: Ismerd meg! Kóstold meg! Tanuld meg!

A tegnap délután főszereplője a desszert, nyersen, laktóz- és gluténmentesen… és nem utolsó sorban gyorsan!

A welcome drink narancslében feloldott superfood fehérjepor volt. Majd irány a konyha, ahol csak a turmixgép dolgozott. 10 perc alatt elkészült az almás mákpitetorta, mely a karácsonyi asztal desszertje is lehetne. Megkóstolhattuk nagymama kesukakaóját és készítettünk mentáscsokis sósmogyorós pohárkrémet.

Mi, akik elmentünk Annához, megismertük, megkóstoltuk, megtanultuk és meg is csináljuk majd családunknak, barátainknak a Nyers Séf receptjeit.

Ajánlom minden érzékeny ismerősnek és ismeretlennek, hogy kísérje figyelemmel mit főz éppen Anna a konyhájában! A legközelebbi főzőshow a TÖKéletes TÖKölés címet kapta, de az adventi időszak sem telik majd el ANNA és konyhája nélkül, ígérte Szigeti Anna.

Fotó: Babák Zoltán

Az Oktatási Hivatal elismerő címe a GFE Gyakorlóintézményének

Fotó: Babák Zoltán0

Óvintézkedések mellett zajlott a Reménységek Tornája