Connect with us

Közérdekű

Szarvasi cicamentők akcióban

Szabó Laura és a gazdira váró fehér cica

A közelmúltban véletlenül szemtanúja voltam, ahogy egy ismerős egy vélhetően gazdátlan cicát gondozott. A helyzet adta a kérdést, miért? Elmondta, hogy van egy társaság, akik szívükön viselik a kóbor, kitett cicák sorsát. A szálak Hetényi Péterhez vezettek. Kiderült, hogy épp bejegyzés alatt van a cicamentő egyesületük.

Hol áll most a bejegyzés folyamata?

– Jelen pillanatban is folyik, már célegyenesben vagyunk, a héten még egy hiánypótlást kellett benyújtanunk. Becslésem szerint 10-14 nap és hivatalossá válunk, ezáltal új lehetőségek fognak nyílni előttünk.

Kik alkotják az egyesületet, vagy a törzsgárdát?

– 14 tagunk van, és emellett 8-10 segítőnk is. Nem szeretnék senkit sem kiemelni, mert mindenki megteszi ami tőle telik, sőt sokszor még többet is. Annyit el lehet azonban mondani hogy mind életkort, mind társadalmi osztályt tekintve széles a paletta, amit személy szerint jó jelnek tartok.

Hetényi Péter

Hetényi Péter

 

Honnan a macskák szeretete?

– Mindig is szerettem az állatokat és a természetet. A macskák meg egészen különleges helyet foglalnak el a szívemben a ragaszkodásukkal, szeretetükkel, a különleges, gyógyító képességükkel, misztikusságukkal.

A kutyákat tudjuk, de hogy lehet cicákat menteni?

– Sokrétű tevékenységet folytatunk. Telephely hiányában elsősorban az ivartalanításra helyezzük a hangsúlyt, megelőzendő a nem kívánt szaporulatot. Céljaink között szerepel telephely létesítése is ahol beteg és sérült cicákat látnánk el. Egyelőre azonban csak ideiglenes befogadókkal tudunk dolgozni. A vezérfonal az, hogy a kóbor, ill nem kívánt gazdis cica jobb helyre, helyzetbe kerüljön, mint amiben éppen van. Komoly, de nem elvtelen kompromisszumokat kell ezért hoznunk. A cicamentés legnehezebb része a befogás, ugyanis nekik nem akadály a hagyományos kerítés, jönnek-mennek amerre kedvük tartja, sokkal önállóbbak a kutyusoknál. Nem csak kóbor cicákat ivartalanítunk(akiket lábadozás után, ha nem találunk nekik gazdit, visszaengedünk eredeti élőhelyükre), hanem gazdisokat is. Kulcsfontosságú lenne a házaknál található ivaros állomány szaporodásának megfékezése. Igyekszünk meggyőzni erről a gazdáikat is. Tevékenységünk másik, jelentős ága a gazdisítás. Elárvult, talált, vagy bizonyos feltételek teljesítése után nem kívánt szaporulat cicáinak próbálunk szerető gazdit találni. Ahhoz képest hogy csak ez év februárja óta vagyunk aktívak, 65 cica gazdisodott rajtunk keresztül, vagy segítségünkkel, a kirakott posztoknak köszönhetően. 55 ivartalanítás is történt, melyek önköltséges részét tagi- és támogatói adományokból, többi részét pedig a gazdik önrészéből (ha volt) fedeztük. Intézmény is kért tőlünk már segítséget cica ivartalanítás és orvosi ellátás ügyében.

Közben kiderült, hogy az a cicus, amiről a cikk elején írtam, Szabó Laura gondozásában tölti napjait és várja új gazdiját.

Laura így ajánlja ezt a gyönyörű fehér cicust olvasóink figyelmébe:

A cicus nem túl könnyen fotózható, mert állandóan tekereg, dorombol, hízelkedik. Nagyon kedves és szeretetre méltó. Ivartalan nőstény, alomhoz szokott, bármit örömmel megeszik. Alapvetően erős fizikumú, gyönyörű cica, erős, jól van.

Most egy garázsban lakik, nem is akar onnan kimenni, nagyon vár mindig minket. Immungyenge, ami miatt jó lenne még az igazi hideg tél előtt egy gazdit találni neki, aki melegben tudná tartani, mert jobb lenne, ha nem fázna meg. Immunerősítő cseppet kell kapjon, ami havi 3000 forint plusz költséget jelent a majdani gazdájának, de ha ezt nem tudja vállalni, az egyesület állja. A betegsége miatt egyedüli cicaként javasolt örökbe fogadni. Emellett süket, ezért is biztonságosabb bent. Nagyon jó lenne, ha nem kétszer tíz perc jutna rá egy ablaktalan garázsban 😔

Nem győzöm hangsúlyozni, mennyire kedves, így ha valaki beleszeretne, igazi bundás társ lenne, apróbb hibáit bőven ellensúlyozná a természete.

Népszerű

Czesznak János a csabacsűdi adventi koszorú előtt (Fotó: Babák Zoltán) Czesznak János a csabacsűdi adventi koszorú előtt (Fotó: Babák Zoltán)

Csendben meggyújtották az első adventi gyertyát Csabacsűdön

Közösség

Fotó: KMNP Fotó: KMNP

A nemzeti parki területeken is megkezdődött az illegális hulladéklerakók felszámolása

Zöld zóna

Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályának vezetője Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályának vezetője

Nagyüzem az iparkamaránál – online is

Oktatás

Online karácsonyi vásárt szervez a megyei önkormányzat

Békés megye

A rovatot támogatja:

Hirdetés

Archívum

2020. november
h k s c p s v
« okt   dec »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategóriák

Friss

Connect