in ,

Mestervizsgák a kamaránál – Szolgáltatóipar

Szeverényi Dániel (Fotó: BMKIK)
Szeverényi Dániel (Fotó: BMKIK)

Ma már nem elég csak megtanulni a szakma fortélyait, ha valaki mester szeretne lenni, tudásáról számot is kell adnia.

Sorozatunkban azokról a mestervizsgákról teszünk említést, amelyeket ebben az évben szerveztünk: kézápoló és körömkozmetikus, speciális lábápoló, kozmetikus, fodrász.

A mestercím a szakma magas szintű gyakorlati művelésének hivatalos elismerése. Megszerzése nem csak presztízstöbbletet jelent, de az élet és vagyonbiztonság szempontjából általában veszélyesnek tekinthető szakmákban, a tevékenység önálló gyakorlásának, vállalkozóként történő végzésének kötelező feltétele is.

A mestervizsga célja, hogy a szakember a magasabb szintű szakmai elismertséget jelölő Mester minősítést megszerezze, amely egyben lehetőséget teremt számára, hogy a szakmát tanuló fiatalokkal magasabb színvonalon tudjon foglalkozni. Célja, hogy a szakemberek számára biztosítsa a szakmai fejlődés és egzisztenciális életpálya modell, karrier kialakításának lehetőségét, valamint a tanulóképzéshez és vállalkozásvezetéshez szükséges ismeretek elsajátítását. A szakmai utánpótlás nevelése szempontjából igen nagy jelentőséggel bír a Mester címet viselő szakember, hiszen a korszerű szakmai tudás mellett pedagógiai módszertani ismeretek és vállalkozásvezetési ismeretek birtokában magasabb színvonalon tudja átadni tudását a szakmát tanulóknak.

A mestervizsgáztatásnak Magyarországon évszázados hagyományai vannak. A magasabb szakmai felkészültséget garantáló mestervizsga rendszerét azonban nem csak a tradíciók, hanem a kor követelményei is fontossá teszik. A tudásszint emelését az egyes szakmákban megfigyelhető „szakmai forradalom”, a technika fejlődése és az emelkedő fogyasztói elvárások kényszerítik ki.

Lássuk a szolgáltatóipar mestereit!

Kézápoló és körömkozmetikus, speciális lábápoló

A mesterképzés célja, hogy a képzésben résztvevő a szakmai kompetenciáit olyan professzionális szintre emelje, hogy képes legyen szakmája magasabb szintű gyakorlására, vállalkozás nyitására, gazdaságos működtetésére, oktatásra, továbbképzések megtartására, versenyekre való sikeres felkészítésre. A mesterjelölt önképzési-, szakmafejlesztési igényével, megalapozott tudásával eredményesen sajátítsa el és adja tovább a kézápolás és körömkozmetika innovatív eljárásait.

A speciális lábápoló mester kezeléseinek célja a láb egészségének megőrzése, és visszaállítása. A mester bőrelváltozások, körömelváltozások kezelésével, ortopédiai elváltozások tehermentesítésével önállóan, esetenként szakorvosi, gyógyszerészi együttműködéssel, felügyelettel végzi a szolgáltatást. Prevenciós, rehabilitációs, non-invazív kezeléseket végez. Tradicionális, manuális pedikűrös tudáson alapuló kézi, gépi és kombinált technológiák alkalmazásával, konzervatív és innovatív speciális lábápoló szolgáltatásokat nyújt.

CSOMOR VIOLETTA

Csomor Violetta (Fotó: BMKIK)
Csomor Violetta (Fotó: BMKIK)

 

„Azt tapasztaltam az elmúlt évek folyamán, hogy sokan választják ezt a nagyon szép, kreatív szakmát és a szolgáltatásra egyre nagyobb az igény. A frissen végzett szakemberek szívesen tanulnak a szakmában régebb óta tevékenykedő, nagyobb tudású kollégáktól, mesterektől, amire szükség is van a szakma dinamikus fejlődése miatt.

A mestervizsgával rendelkező kollégákra vagy más szakmában tevékenykedő mesterekre mindig csodálattal néztem fel. Korábban nem is reméltem, hogy valaha én is mester lehetek a szakmámban.

A mestervizsgával elsősorban önmagamnak akartam bizonyítani, de a  képzésen megtanultam azt is, hogy szakmám fortélyait milyen formában tudom jól átadni a jövőbeli tanulóknak, a hozzám forduló pályakezdő kollégáknak és hogy tudok nehéz helyzeteket megoldani, kezelni.

A párommal, aki burkoló mestervizsgát szerzett, együtt jártunk azokra az oktatásokra, amelyek minden szakmánál ugyanazok. Egy előadásról sem hiányoztunk, ezeket követően mindig megvitattuk az ott hallottakat. A közös tantárgyaknál egyrészt együtt készültünk fel, de külön-külön is tanultunk. Szorítottunk egymás sikeréért, remélve hogy egy kicsit többé válunk ezzel és bízva abban, hogy új lehetőségek is nyílnak számunkra.”

Kozmetikus

Hirmann Anita (Fotó: BMKIK)
Hirmann Anita (Fotó: BMKIK)

A kozmetikus mestervizsga célja olyan etikus, példamutató kozmetikus mester képzése, aki folyamatos önképzéssel, innovatív szemlélettel, de a bőr-, és szépségápolás szakmai kompetencia határait és az egészség megóvásának elvét mindig betartva továbbépíti a magyar kozmetikus szakma jó hírét, neveli a szakma következő generációját.

HIRMANN ANITA

A mestervizsga a legmagasabb szintű hitelesség és professzionalizmus hivatalos bizonyítványa. A mára elszaporodott hangzatosabbnál hangzatosabb tanfolyami jelleggel megszerezhető címek mögött néha valóban húzódik tudományos háttér vagy elismerendő oktatás, de az igazi szakmaiság mérője a hivatalos kamarai mestervizsga megléte. Mesterré válni számomra annyit tesz, hogy szakmai alázatban, hitelt érdemlő módon tanuljam és segítsem a szakmám és azok képviselőit a legjobb tudásom szerint. Hálás vagyok a mesterjelölt csoportnak, ami a hónapok alatt összetartó munkacsapattá, majd barátsággá szerveződött, ettől lett a mestervizsgám egyszerre a belefektetett kemény munka elismerése és kiemelkedő élmény.

Fodrász

A fodrász mesterképzés célja magas szakmai tudással rendelkező mesterek képzése, akik szakmai múltat és az innovatív szakmai tudást megismerve részt tudnak venni a mindennapi szolgáltatásaiban.

Szeverényi Dániel (Fotó: BMKIK)
Szeverényi Dániel (Fotó: BMKIK)

 

SZEVERÉNYI DÁNIEL

Családomban már-már hagyomány a fodrász szakma. Nagyapám és legidősebb nagybátyám is fodrászok voltak és mesterem Szeverényi Mihály, az édesapám is ebben a szakmában jeleskedik már több, mint ötven éve. Kisgyermekkorom óta sokat voltam a fodrászatban nála, így nem volt meglepő, amikor bő 11éve elkezdtem tanulni ezt a szakmát. Édesapámnál folyamatos volt a tanulóképzés, így nekem sem volt kérdés, hogy egyszer mesterré szeretnék válni és én is tovább tudjam adni a nálam is fiatalabb generációnak a szakma minden fortélyát. Kiváló felkészítést kaptunk a kollégáimmal Palkóné Zámbó Editnél és apukám is segített, támogatott! Öröm volt végigcsinálni a mesterképzést és jó élményekkel, sokat tanulva folytatom tovább a munkát és bízom benne, hogy jó mestere leszek majd az új generációknak!

Gratulálunk a frissen vizsgázott mestereknek, akiknek egy része az Innovációs és Technológiai Minisztérium által 80 %-ban finanszírozott képzésen, mások pedig önköltségen vettek részt a mestervizsgán.

www.bmkik.hu/mesterképzés

Békés Megyei Kereskedelmi És Iparkamara – sajtóközlemény

Hodálik Pál, az Emberöltő Alapítvány egyik alapítótagja átad egy csomagot (Fotó: Babák Zoltán)0

Mégsem maradt el a Mindenki karácsonya

0

Világjárvány alatt is sikersztori