in , , , ,

Csodát kapott a szarvasi lány karácsonyra

Majoros Eszter a díjátadón (Fotó: Murányi Viktória)
Majoros Eszter a díjátadón (Fotó: Murányi Viktória)

“Karácsonyi csodák igenis léteznek! Kiskorom óta álmodoztam arról, hogy egyszer majd híres író leszek, mindenkinek vannak hasonló elképzelései, céljai. Az én esetem egy kicsit más, hiszen a látásom nem teszi lehetővé ebben a világban a boldogulást….vagy mégis?!”, írta Majoros Eszter, miután megkerestük azzal a rádiójátékkal kapcsolatban, amit a Békéscsabai Jókai Színház színészei készítettek az ő novelláiból.

Eszter a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium 12. osztályos tanulója. Hatéves kora óta rosszul lát, jelenleg alig látónak számít. Hétévesen épp csak megtanult írni-olvasni, amikor már számítógépen próbálgatott magyar népmesékhez hasonló történeteket megfogalmazni. Két évvel később ez abbamaradt egészen mostanáig.

Mi inspirált így, tíz év szünet után az írásra?

Egyszerűen csak eszembe jutott már egy évvel korábban, de még nem tudtam olyan jól gépelni, mint most. Az élet is adta a nagy lehetőséget, hiszen a digitális oktatás miatt többet voltam itthon és így szabadidőmben örömmel töltöttem el hosszú órákat a gép mellett ezeknek a témáknak a lejegyzésével.

Honnan jött a történet?

Először is nagy kedvenc íróm Jane Austen, akinek minden regényét olvastam. Másrészt néhány romantikus filmet is szívesen megnéztem akár többször is. Mindig is arról ábrándoztam, hogy egyszer majd novellát fogok írni. A látásom romlása miatt már csak számítógépen tudok írogatni, a gimiben tanulom évek óta a gépírást, ami óriási segítséget jelent számomra. Ez év tavaszán hirdettek egy novellaíró pályázatot a Békés-Megyei Vakok és Gyengénlátók Egyesületénél, aminek vezetője Ádász István, aki engem informatikára oktatott. Pista bácsi kérésére küldtem be novellákat amiket gyakorlásként kezdtem írogatni. Természetesen adta magát az ötlet,hogy romantikus témájú történeteket dolgozzak fel.

Miről szól a történeted?

A címe Árva lányból hercegnő, egy fiatal teremtésről szól, aki váratlan helyzetekben találja magát a felnőtté válása során. Igen fordulatos és izgalmas, ugyanakkor romantikus a történet fonala. Mindenkinek szeretettel ajánlom, aki fogékony egy kis idillikus mese meghallgatására.

Hogy kerültél kapcsolatba a Jókaival?

A pályázatot meghirdető egyesület szorosan együttműködik a Békéscsabai Jókai Színház dolgozóival, akik gyakran szerveznek programokat vakok és gyengénlátók számára is. Díjátadója ez év október 17-én volt, ahol én különdíjat kaptam egyik novella sorozatomra. Legnagyobb meglepetésemre az egyik színésznő, Komáromi Anett bejelentette, hogy rádiójátékot készítenek az én novelláimból, mivel nagyon tetszett nekik. Azóta többször is felhívtak a színházból, kérték segítsem a munkájukat, mert már elkezdtek dolgozni a darabon a színészekkel. Mindig nagyon kedvesek velem és baráti hangulatban köszönnek el tőlem. Kellemes meglepetés nekem: így Karácsony előtt egy nappal lettek készen a folytatásos novellám feldolgozásával.Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki segített engem régi álmom beteljesítésében!

Majoros Eszter írásából a Jókai Színház művészeinek előadásában készült hangjáték első, második és harmadik része meghallgatható a Jókai Színház honlapján.

Babák Mihály polgármester (Fotó: Dr. Melis János)

Különös év, különös karácsony

Fotó: MTI / Krizsán Csaba

Vakcina karácsonyra