in , ,

Tessedik halálának 200. évfordulójára emlékeztünk

Fotó: Babák Zoltán0
Fotó: Babák Zoltán

Szűk körben, a járványügyi előírások betartása mellett emlékeztek tegnap Tessedik Sámuelre a szarvasiak. Az esemény szokás szerint az Evangélikus Ótemplomban kezdődött, ahol a leghíresebb szarvasi halálának 200. évfordulójára nem csak egy megemlékezést, hanem egy minikonferenciát is szervezett Lázár Zsolt evangélikus esperes.

Tessedik Sámuel mezőgazdaságra tett hatását Czinkoczky Mihály egyházközségi felügyelő, az egykori Tessedik Sámuel Főiskola tanára méltatta. Zahorecz Pál, az újtemplomi evangélikusok lelkésze elődje szellemi hagyatékát foglalta össze videóüzenetében. Dr. Lipcsei Imre a Tessedik Emlékbizottság elnöke a kompetencia alapú oktatás Tessedik által megfogalmazott alapgondolatát idézte fel – szintén felvételről.

A Talány Akusztik zenekar Tessedik áprilisi születésnapjára készült verses irodalmi műsorát küldték a lelkész szülővárosából, Albertiből, a mai Albertirsáról.

Annak idején Tessedik Sámuel szolgalmatossági iskolája volt az az épület, ami most a Tessedik Sámuel Múzeumnak ad helyet. Igazgatója, Roszik Zoltán a névadó éveit foglalta össze. A minikonferencia zárásaként Csasztvanné Vass Edit és Mótyán Tibor, Szarvas város díszpolgára evangélikus egyházi éneket énekelt Tessedik korából.

A konferenciát és az emlékező istentiszteletet 17:40 és 17:42 között kétperces harangszó választotta el egymástól.

Mind a mai napig adósai vagyunk, mondta Lázár Zsolt az istentiszteletében, amiben közreműködött Horváth Z. Olivér és a Himer család is.

18 óra 20-ra az emlékezők Tessedik szobrához vonultak, ahol Lázár Zsolt röviden bemutatta Szuhaj György művét, ami egy akáctönkből láncfűrésszel és korongcsiszolóval megformázott, munkától és a kortól megkérgesedett, könyörgésre nyújtott kezet szimbolizált. Hogy a szenvedést is érzékeltesse, a vizuálpedagógiai közmunkás egy szöget is a tenyérbe vert.

Az esemény az emlékezés gyertyáinak elhelyezésével zárult.

Az erről készült felvétel itt tekinthető meg:

 

Tessedik Sámuel szobra akáccal (Fotó: Babák Zoltán)

Kettős évforduló: Tessedik 200, mezőgazdasági képzés 0

Fotó: Gallicoop Instagram

Pulykakolbászos paella