in

Kit és mitől véd a vakcina?

Békéscsaba, 2021. január 12. Hegyi Tibor vezető főgyógyszerész kibontja az újonnan érkezett Pfizer-BioNTech-vakcinákat tartalmazó dobozt a Békés Megyei Központi Kórház, Dr. Réthy Pál Tagkórházában 2021. január 12-én. Ezen a napon újabb vakcinaszállítmányok érkeztek Magyarországra. A Pfizer-BioNTech-vakcinából a negyedik szállítmány, összesen 81 tálca oltóanyag érkezett, amely 47 385 ember oltását teszi lehetővé. MTI/MTI Fotószerkesztőség/Rosta Tibor

Testvérlapunkban, a szintén a NEW-csoporthoz tartozó New York Times tegnapi cikkében olvastuk: Egy január 26-án életbe lépő szövetségi szabály szerint a légi úton érkezőnek három napnál nem régebbi negatív tesztet kell felmutatni ahhoz, hogy az Amerikai Egyesült Államok területére léphessen.

A COVID-19 elleni védőoltás igazolása nem lesz elegendő az USA-ba érkezőknek, hívta fel a figyelmet Jason McDonald, a Centers for Disease Control and Prevention szóvivője a cikkben, mert mint mondta, a védőoltás a beoltottat védi meg a súlyosabb lefolyású betegségtől, a beoltott emberek elméletileg még megfertőződhetnek, illetve továbbadhatják a vírust.

A beutazónak a beszállást megelőzően kell bemutatnia a negatív tesztet. Amennyiben ez nem történik meg, nem szállhat fel az USA-ba tartó gépekre. Az amerikai hatóságok ettől az újabb, gyorsabban terjedő variánsok elterjedésének lassítását remélik.

Nem ma olvassuk először, de eddig reménykedtünk benne, hogy minden alapot nélkülöz az, hogy a beoltottak megfertőződhetnek, illetve továbbfertőzhetnek. Persze még most is reménykedünk, mert ahogy azt mindenhol hozzáteszik, még túl új a vírus, illetve az oltások hatásáról sincsenek még hosszú, de még középtávú tapasztalatok sem.

Ha ez igaz, akkor a matek azt mutatja, hogy oltás és antitest kombóval sem érhető el a nyájimmunitás. Ebben az esetben az oltásnak egyetlen nem kívánt mellékhatása biztosan lesz: az oltottak nem veszik észre, hogy megfertőződtek, és teljesen gyanútlanul tovább adhatják a vírust. Azt mindenkinek magának kell eldöntenie, mitől tart vagy nem tart jobban, a vírus okozta esetleges szövődményektől, vagy az oltás hosszabb távon jelentkező esetleges mellékhatásaitól.

Jelen cikk célja nem az, hogy elvegyük bárki kedvét az USA-ba történő utazástól, inkább az, hogy kitekintést adjunk arról, hogy milyen információ jelent meg a vírusról és a vakcináról országhatárainkon kívül. Tesszük ezt abban bízva, hogy az ottani járványügyi szakemberek tudják mit miért tesznek, mit beszélnek (bár abban az országban ez mintha most nem lenne feltétel ahhoz, hogy egy ember fontos tisztséget töltsön be), előrébb járnak a tapasztalatokban, amikre érdemes figyelni, pláne úgy, ha olyan szövetségi szintű rendelkezésbe foglalják azt, ami az egész világot érinti.

A New York Times cikke részletesebben itt olvasható.

Folder Gallery Error: Unable to find the directory reklam_no.

Rostás Zsolt és felesége

Holtomiglan, holtodiglan roma módra

Zsánesz románesz?