in

Eltűnőben az állattartás Szarvason

A fotó a Tessedik Sámeum Múzeum gyűjteményéből származik

A Szarvason élő szlovákság mindennapjaihoz egykor szorosan hozzátartozott az állattartás és a földművelés. Az előbbi azt jelentette, hogy mindenütt volt aprójószág és a téli hónapok fő táplálékául szolgáló disznó. A gazdaság méretétől függően a kör tovább bővülhetett tehénnel, lóval, néhány háztartás pedig méhekkel és galambokkal is foglalkozott. Az állatok megkövetelték a mindennapi gondoskodást, amelyből a család valamennyi tagja kivette a részét. Cserébe szinte sohasem volt üres az éléskamra, illetve az értékesítés is hozzájárult az itt élők boldogulásához.

A Köztünk élnek magazinműsor következő részéből kiderül, elődeink hogyan látták el állataikat, s mennyire sokoldalúan tudták hasznosítani őket. Továbbá annak is utánajártunk, hogy akadnak-e még olyan személyek, akik a nyomdokaikban lépkednek, s – ellentmondva napjaink divatelvű szakmáinak – főállásban vagy szabad idejüket feláldozva elhivatottságból foglalkoznak az állattartással.

Megszólal Csicsely Mihály, aki szarvasi tót paraszt családban nevelkedett. Tizennyolc holdat láttak el, állatállományuk pedig a teljes vertikumot átfogta. Hozzá hasonlóan Gyurcsik János is számos érdekességet árul el a mindennapi embert próbáló feladatokról, amelyekre ma már nosztalgiával gondol vissza. Miska bácsi felesége, Csicselyné Korbely Zsuzsanna háromgenerációs szlovák családból származik. A ház körüli munkákról a legtöbbet dédnagymamájától és a nagymamájától tanulta, emlékeiben pedig elevenen élnek többek között a lovasszánon történő téli körtúrák, a piacok és a vasárnapi ebédre való előkészületek.

Urbancsokné Pljesovszki Ildikó az önellátó gazdálkodás részleibe avatja be az érdeklődőket. Hangsúlyozza, napjaink fogyasztói társadalmában gyakran elképzelhetetlen, hogy mindent megtermeljünk a ház körül, pedig elődeink jó példával jártak elöl.

A téma kapcsán nyilatkozik Csasztvan András is, aki a szarvasi birkatartás változásit kutatta. Mellette maga is foglalkozik állattartással, ami a rohanó hétköznapok mellett megnyugvást és kikapcsolódást jelent számára.

A műsort január 19-én, 12 órától követhetik nyomon a Rádió Szarvas frekvenciáján.

A TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00185 azonosítószámú, Köztünk élnek című projekt támogatási összege 2 804 278 Ft. A projekt az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

(x)

Fotó: Gallicoop Instagram

Nyári pulykamell télen

Fotó: Babák Zoltán0

Már készülnek a megye egyre Csabacsűdön