in ,

Sinka Imre a költségvetésről: Olyan még sohasem volt, hogy sehogy se legyen

Szavaz a szentandrási képviselő-testület az augusztus 31-i ülésén (Fotó: Babák Zoltán)

Családunk kilátástalannak tűnő helyzetekben használatos mondásával lepett meg Sinka Imre, Békésszentandrás polgármestere, mikor az idei költségvetésről, illetve annak állandóan változó gazdasági környezetéről beszélgettünk.

Most van a 2021-es költségvetés tervezésének az időszaka, de így nagyon nehéz költségvetést készíteni, de lesz költségvetésünk, jelentette ki a település első embere.

November derekára elkészítettek egy költségvetési koncepciót, hogy a kieső gépjárműadó-bevételeket honnan tudják pótolni, milyen források szükségesek ehhez. Akkor is komoly újratervezést igényelt, pedig az a későbbi elvonásoknak csak egy töredéke volt.

“Ehhez képest decemberben, ahogy azt egykor II. József egy nevezetes tollvonással, ezt keresztül húzta a kormány”, tört elő a történelemtanár a polgármesterből.

A gépjárműadó elvonása tizenmilliós, most egy 60 milliós összegről beszélünk, ami egy Szentandrás méretű település településüzemeltetésre lecsupaszított költségvetésének a 20 százalékát teszi ki, tette világossá a képletet. Az eddigi elvonások érintik a fejlesztések, a civiltámogatások sorát, és még nagyon sok tételt, ahonnan visszatömködik a réseket.

Békésszentandráson alacsonyan, 1,7 százalékon van az iparűzési adó. Szerették volna 1,8-re emelni, hogy ebből pótolják a kieső bevételeiket. Úgy gondolták, hogy a vállalkozókat ez sújtotta volna legkevésbé, “hiszen ha több a bevétel, több az iparűzési adójuk, kevés a bevétel, kevés az iparűzési adójuk”, fogalmazott Sinka Imre.

“Úgy gondolom, hogy ez egyértelműen a központosítás irányába mutató rendelkezés. Én jobban örültem volna, ha azt mondják, hogy a TB-járulékot vagy az SZJA-t engedik el, vagy éppen az ÁFÁ-ból engednek kicsit, vagy azt, hogy bekompenzálnak a gázolaj vagy a benzin árába száz forintot. Az segítette volna a vállalkozásokat a túlélésben. Ez visszahatólag nem segít senkin, viszont komoly matematikai problémát okoz az önkormányzatoknak”.

Azzal az ígérettel, hogy visszakompenzálják az önkormányzatoknak az elvett pénzeket, addig nem tudnak számolni, amíg nem látnak konkrétumokat. “Így nagyon nehéz költségvetést készíteni, de lesz költségvetésünk”, ígérte. Reményei szerint márciusra tisztázódnak a játékszabályok, aminek ismeretében lehet majd érdemben döntéseket hozni.

A fotók a békésszentandrási képviselő-testület 2020. augusztus 31-i ülésén készültek.

Bölényetetés a Körösvölgyi Állatparkban

Több mint két évtizede a természet szolgálatában

Egyesületek ha összefognak