in ,

Ajánlatunk egy napsütéses kirándulásra: pósteleki szellemkastély

Fotó: Babák Zoltán

Ma szép, napos idő ígérkezik, kiváló alkalom egy kirándulásra a pósteleki kastélyparkba.

Nem tudom, más hogy van ezzel, de én vágyom színházba, moziba, múzeumba, ehelyett amikor tehetjük, kirándulni járunk.

November 11-e óta ismét „be vagyunk zárva”. A kirándulás, városnézés számomra összekapcsolódik egy kávéval vagy sütivel, amit legszívesebben egy cukrászdában fogyasztanék el, nem pedig az utcán vagy autóban ülve. A kormányrendelet szerint még várnunk kell a lazításra, így keresgéltem merre lehetne kimozdulni, és este 8-ig haza is érni.

A pósteleki szellemkastélyról olvastam a közelmúltban valahol. A férjem paintballcsaták helyszíneként emlékszik a területre még abból az időből, amikor be lehetett menni a romok közé, ma már lezárt terület. Én gimnazista koromból ismertem a helyet, itt rendezték az Országjáró Diákok Megyei Találkozóját (ODMT). Minden év májusában három napos tájfutó versenyeket szerveztek ezen a területen, mi tulajdonképpen a kastélykertben táboroztunk. Természetesen a szép emlékek keltették fel az érdeklődésemet a mára rommá vált kastély iránt.

A körülötte lévő parkot újjávarázsolták, ahol séta közben megismerkedhetünk a Széchenyi-Wenckheim család történetével és felismerhetők az egykori dísznövények. Ide érdemes ellátogatni gyerekekkel is, van játszótér és állatsimogató is a parkban.

Az akkori Mókus Csárda ma is ugyanezen a néven, kicsit korszerűbben működik (járvány miatt most csak kihelyezett büfé- étel elvitelre).

Nem elhanyagolható tény a Szarvashoz való közelsége. Póstelek Békéscsaba és Gyula között található, a Veszely Csárdánál balra fordulva, körülbelül 60 km.

Ajánlom mindenkinek egy hétvégi kiruccanáshoz!

Egyesületek ha összefognak

Mocsarak élőhely–együtteseinek megőrzése a Sebes-Körös Sárrétjén