Komáromi Anett és Majoros Eszter a díjátadón
in , ,

Majoros Eszter karácsonyi csodája folytatódik

Ahogy arról karácsony előtt hírt adtunk, a Békéscsabai Jókai Színház művészei, munkatársai hangjátékot készítenek Majoros Eszter „Árva lányból hercegnő” című novellasorozatából. Az első három rész el is készült. A folytatás akkor még csak Eszter fejében létezett, de azóta a szarvasi lány papírra vetette a befejező három részt is, amit ismét eljuttatott Komáromi Anetthez és Tarsoly Krisztinához. Mindkettőjüket ismerhetjük a Szarvasi Vízi Színház előadásaiból.

Komáromi Anettel a Cervinus Teátrum legutóbb közönség elé került darabjában, a Sógornőkben is találkozhattunk. Ő szokta vezetni a Siketek és Nagyothallók szokásos éves gáláját is. Legutóbb akkor írtunk róla a Newjságon, amikor bejelentette, hogy a színház művészei rádiójátékot készítenek a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium 12. osztályos tanulójának Árva lányból hercegnő című novellasorozatából, amit Majoros Eszter  a Békéscsabai Jókai Színház és  a Vakok és Gyengénlátók Békés megyei Egyesületével   közösen  meghirdetett pályázatára írt, és vele különdíjat érdemelt.

A novellasorozat hat részből áll, de ezek külön-külön is egy-egy teljes történetet alkotnak. A 4. rész fordulatokban gazdag és nagyon izgalmas. Egy véletlen során előkerült, a régmúltból itt maradt értékes kincs körül bonyolódik a nem mindennapi történet, melyben újabb szereplőket ismerhetünk meg. Az 5. rész főszereplője Magdaléna, Olívia hercegnő szobalánya. A befejező rész eseménydús és mozgalmas. Eszter élénk fantáziája sok kalandon vezet végig bennünket. És akárcsak a mesében, itt is helytálló az ismert közmondás: Minden jó, ha jó a vége.

A folytatás kapcsán megkérdeztük a művésznőket, miért döntöttek úgy, hogy Eszter novellájából rádiójátékot készítenek?

– A pályázat különdíjasa ez évben egy tehetséges fiatal, 17 éves lány lett, aki a legfiatalabb volt a mezőnyben. Szerettük volna a különdíj tulajdonosát egy igazán különleges, egyedi, kivételes ajándékkal meglepni. Az ünnepek közeledtével arra gondoltunk, hogy Eszter novellasorozatából hangjátékot készítünk, ami minden ember számára elérhető, meghallgatható az interneten, és örökre megmarad.

Miről fog szólni az újabb rádiójáték?

– Az árva lányból hercegnő visszavisz minket egy régi világba, korba. Ez egy romantikus történet, melynek címszereplője Olívia, akinek kalandos életét végigkísérhetjük az első három részben. Küzdelmeken, viszontagságokon keresztül láthatjuk őt, melyben természetesen a szerelem is rátalál. Útja jó és rosszakarókkal van fűszerezve.

Kik kölcsönzik a hangjukat Eszter szereplőinek?

–A történet mesélője és egyben dramaturgja is Tarsoly Krisztina volt, akivel közösen szoktunk megálmodni és létrehozni az ehhez hasonló munkákat. A hangjáték további szereplői a Békéscsabai Jókai Színház művészei.

A jövőben terveznek-e valamilyen közös találkozót Eszterrel?

– Igen. Eszter a hangjáték mellett egy közös délutáni teázós, sütizős találkozót kapott tőlünk ajándékba, ahol majd bizonyosan elmeséli, mi történt vele a novella megjelenése óta.

Mit jelentett ez a hangjáték Eszter életében, esetleg továbbtanulási szándékában novellasorozatának sikere?

–Az biztos, hogy nagyon sokat jelent a hangjáték megjelenése Eszter életében. Mindketten beszéltünk vele telefonon, ahol elmondta, hogy milyen nagy boldogság ez, és hogy mennyien meghallgatták és gratuláltak neki. Sokan kíváncsiak lettek, felfigyeltek rá. Talán úgy is mondhatnánk, hogy az érdeklődés középpontjába került és reméljük a továbbtanulási terveiben is tudjuk majd támogatni.  Hisszük, hogy aki látta és hallotta az ő történetét az segít, hogy elérje ezt a következő nagy álmát.

Ahogy a válaszokból kiolvashatjuk, Eszternek komoly tervei vannak a továbbtanulás terén.

Elárulta, hogy évek óta tanul zongorán és klasszikus gitáron játszani, ami sokszor átsegítette őt már komoly lelki nehézségeken is. Ezt felismerve jutott arra a következtetésre, hogy nagyon szívesen segítene másokon a zene terápiaként való alkalmazásával.

“Újabban egyre több újságcikk jelenik meg e témával kapcsolatosan: az éneklés, a zene hallgatása, valamint a hangszerek rendszeres alkalmazása a gyógypedagógiai fejlesztés, kezelés része napjainkban. Ez okból tetszett meg nekem a szakma, amit boldogan csinálnék. Ahhoz, hogy ezt végezhessem, előbb pedagógiai diplomát kell szereznem, ami a specifikus továbbképzés alapját adná. Ezért szeretnék a Gál Ferenc Egyetem óvónőképző szakán továbbtanulni, ahol megfelelő képzést kaphatnék ehhez. Mindemellett alig látóként helyben sokkal nagyobb biztonságban érezném magam, mint egy idegen városban egyedül”, fogalmazott Eszter.

Bízunk benne, minden úgy alakul a fiatal szarvasi lány jövőjében, ahogy azt reméli! Igyekszünk figyelemmel kísérni pályáját, ugyanakkor mi is felajánlottuk neki, hogy ha ki akarja próbálni magát a hírek világában, szívesen adunk neki helyet olyan témákban, amik ma a fiatalokat foglalkoztatják.

Mocsarak élőhely–együtteseinek megőrzése a Sebes-Körös Sárrétjén

Lezajlott az idősotthonok lakóinak elsőkörös oltása