in , ,

Lezajlott az idősotthonok lakóinak elsőkörös oltása

A Pfizer/BioNTech vakcinájával oltják a csabacsűdi idősotthon 98 éves lakóját (Fotó: Babák Zoltán)

Ahogy arról a kormányzati kommunikáciból és a napi sajtóból értesülhettünk, elkezdődött az idősotthonokban lakók koronavírus elleni oltása. Így történt ez a napokban Szarvason és a környező településeken.

Vasárnap az Ótemplomi Szeretetszolgálat csabacsűdi idősek otthonában a Pfizer/BioNTech vakcinájával történt az oltás. Lázár Zsolt evangélikus esperes, az intézményrendszer vezetője elmondta, az Ótemplomi Szeretetszolgálatnak négy telephelyén van bentlakásos intézménye. A több, mint 300 férőhelyes intézmény valamennyi lakója megkapta a lehetőséget, hogy eldöntse, élni kíván a védőoltással, avagy nem. Erről írásban nyilatkozott mindenki a dolgozókkal együtt.

Lázár Zsolt válaszolt a kérdéseinkre.

Hol történt már meg az idősek védőoltása?

Csütörtökön kezdtük a Vajda Péter utcai otthonban, ahol 52 lakóból 41 kapta meg a védőoltást. Szombaton a Rákóczi utcai intézményben folytatódott, ahol két oltóponton 100 dolgozónak és közel 200 lakónak volt lehetősége, hogy megkapja az oltást. Itt azok a dolgozók nem vették fel az oltást, akik néhány hete gyógyultak ki a betegségből.  Csabacsűdön a 15 dolgozóból 13-an kérték. A lakók közel kétharmada élt az oltással, köztük intézményrendszerünk két legidősebb, 1922-es születésű lakója is.

Hogy fogadták az idősek a hírt, hogy ők lesznek a következők, akik megkapják a védőoltást?

Nagyon várta mindenki a védőoltást, és azt, hogy ennek a bezárt  világnak vége legyen, újra normális életet élhetünk majd az otthonokban és azon kívül is. Szeretnénk, ha másról szólna az életünk mint erről a vírusról és az ellene folytatott néha reménytelennek tűnő küzdelemről.  A lakókkal együtt úgy érezzük, ez a kivezető út ebből a rémálomból. Két intézményünkben nem volt egyetlen COVID-os beteg sem. De sajnos megtapasztaltuk, hogy milyen kegyetlen is tud lenni ez a betegség. Így reméljük, hamarosan túl leszünk ezen a pandémián az oltás segítségével. 

Kellett-e győzködni az időseket arról, hogy ez számukra miért lenne fontos?

Természetes, hogy az idősek először idegenkedtek az oltástól, de orvosaink olyan optimista hangulatban jöttek közénk, hogy mindenki megnyugodott. Ők voltak a legnagyobb reklámjai az oltásnak. 

Tartanak-e fokozott ügyeletet az idősek szervezetének esetleges oltásra adott reakcióinak kezelésére?

Az intézmény és a kórház orvosai teljes felszereléssel érkeztek közénk. Mindenre fel voltak készülve, a legextrémebb reakciókra is. Közel négyszáz oltás után senkinél sem történt semmi említésre méltó, talán egy kicsi fájdalom az oltás körül. A másodiknál komolyabb reakciók várhatóak. Orvosaink azonban saját tapasztalataikat megosztják velünk, így látjuk, hogy mi várható. 

Talán a legkomolyabb mellékhatása az lesz, hogy végre nyugodtan tudunk aludni egy év után ismét, bizakodik az esperes, mert mint mondja, minden munkatársára ráférne már egy nyugodtabb élet, a kevesebb stresszel járó munka. “Ez a vakcina a lelkeket is gyógyítja”, zárta beszélgetésünket.

Majoros Eszter karácsonyi csodája folytatódik

A Szarvasi Szakorvosi Kft. épülete (Fotó: Babák Zoltán)

Változások a szarvasi kardiológiai szakrendelésen