in

Szakképzés: munkaszerződést kötnek, és munkabért kapnak a teljes képzési időre

Kertai Emőke adta át a tanulóknak a munkaszerződéseket
Kertai Emőke adta át a tanulóknak a munkaszerződéseket (Fotó: Imre György/ BEOL.hu)

Az első szakképzési munkaszerződéseket ezekben a napokban írják alá azoknál a Békés megyei vállalkozásoknál, amelyek érettségivel a szakképzésbe érkező tanulók képzésében érdekeltek. Új törvény, új végrehajtási rendelet, új tanügyi dokumentumok, más módszertannal – többek között ez jelenti a változást a szakképzésben.

A megyei sajtó jelenlétében Kertai Emőke kozmetikusmester adta át tanulóinak a szerződéseket a közelmúltban.

Segítik a vállalkozókat az új rendszerre való átállásban

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ezekben a hetekben térítésmentes online előadássorozatot tart ágazatonként a vállalkozóknak, hogy segítse az átállást. Hogy mi lesz más, mint eddig, azt Mészárosné Szabó Anna, a BMKIK szakképzési osztályvezetője ismerteti.

„Ez a szakképzési reform sokkal tudatosabb hozzáállást követel meg a duális gyakorlati képzőhelyektől, mint eddig. Megköveteli, hogy sokkal szorosabb kapcsolatot tartsanak fenn a szakképző iskolákkal. Az új rendszerben már csak kifutóban van tanulószerződés (2024-ig), szakképzési munkaszerződéseket köthetnek 2021. február 1-től.

A gyakorlati képzőhelyeknek el kell készíteniük a teljes képzési időre szóló képzési programjukat, tanulási eredmény alapú módszer alapján (TEA). Megjelent egy minőségközpontú szemlélet, amely az oktatási tevékenység tekintetében egy új szintre emeli a cégeknél folyó szakmai képzést. Ez nagyobb tudatosságot igényel a vállalkozóktól. Ha nincs a cégnek minőségirányítási rendszere, a Kamara Minőségi Szempontrendszernek kell megfelelni, amit már kidolgozott a kamara. Új követelmény a megfelelő szintű informatikai jártasság is, hiszen nagyon sok elemet elektronikus felületen kell rögzíteni.

Fontos kérdés, hogy a gyerek tanulni vagy dolgozni megy ki a vállalkozóhoz. Az új rendszerben tényleges munkavállalóvá válik a tanuló, mert szakképzési munkaszerződést köt a teljes képzési időre, mely alapján munkabért kap. Ennek mértéke jóval magasabb, mint amit eddig a tanulók tanulószerződéssel havi tanulói juttatásként kaptak. Most a munkabérük minimuma 96.600,- Ft-nak kell legyen havonta, ehhez társul még az egyéb juttatás, ha van a cégnél ilyen. A rendszer bónusza, ha sikeres szakmai vizsgát tesznek, egyszeri életkezdési juttatásban is részesülnek, ennek mértéke a mindenkori minimálbér 80-180%-a. Próbaidő nincs, de a cégeknek lehetőségük van kiválasztási eljárásra, azaz a legmegfelelőbb tanuló kiválasztására.

Az új szakképzési rendszer a vállalkozások számára új finanszírozási rendszert is jelent, melyben – mivel a költségek jelentősen emelkednek – a támogatásuk is nő, és még sikerdíjjal is számolhatnak.”

Médiamegjelenések:

https://behir.hu/munkaszerzodest-kapnak-a-diakok

https://bekesmatrix.hu/cikk/99951_segitik_a_vallalkozokat_az_uj_rendszerre_valo_atallasban

Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara – sajtóközlemény

Győzelemmel nyitottak női kézilabdázóink

Jól indul a tavaszi idény női kézilabdázóinknál

Búcsú Itamár Jáoz-Keszttől