in ,

Új műtőasztal a COVID műtőbe

Dr. Nacsai István (j) traumatológia szakágvezető főorvos mutatja az új műtőasztal használati módjait dr. Duray Gergő (k) intézményvezetőnek és dr. Hován Csaba (b) orvosigazgatónak.
Dr. Nacsai István (j) traumatológia szakágvezető főorvos mutatja az új műtőasztal használati módjait dr. Duray Gergő (k) intézményvezetőnek és dr. Hován Csaba (b) orvosigazgatónak. (Fotó: Melega Krisztián/Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet, Orosháza)

Több mint 60 millió forint értékű, többfunkciós műtőasztal rendszer érkezett az orosházi kórházba, melyen általános sebészeti-, nőgyógyászati-, urológiai- és traumatológiai beavatkozások széles köre végezhető. A kiegészítőkkel felszerelt ágyon a koronavírussal fertőzött betegeket operálhatják.

A koronavírus járvány kezdetén, 2020 tavaszán az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetben sok szervezést igényelt, hogy a COVID-19 gyanús vagy igazoltan pozitív betegek ellátását elkülönített műtőben végezhessék. A kórház vezetése ekkor kérvényezte egy COVID műtő létesítését és annak felszerelését. A járványügyi védekezést vezető Operatív Törzs engedélyezte a beszerzések elindítását, ennek első lépéseként érkezett idén januárban egy közel 30 millió forint értékű C-íves műtéti képerősítő, most pedig újabb, komoly fejlesztés valósult meg.

– Beszereztünk a COVID műtőbe egy 60,7 millió forint összértékű, számos tartozékkal rendelkező többfunkciós műtőasztalt, melyen általános sebészeti-, nőgyógyászati-, urológiai- és traumatológiai beavatkozások széles köre végezhető – mondta dr. Duray Gergő. A kórház vezetője kiemelte, a műtőhelyiség közvetlenül megközelíthető a Sürgősségi Betegellátó Osztályról, így a kórházba érkező COVID gyanús vagy fertőzött, műtéti ellátásra szoruló beteg nem találkozik a nem fertőzött bent ápoltakkal. Hozzátette, a műtő nem csak sürgősségi, hanem a kórházban fekvő koronavírusos betegek műtéti ellátását is biztosítja.

Az új műtőasztal komoly előrelépést jelent a gyógyításban,

az orvosok a kor elvárásainak megfelelően, modern színvonalon tudják operálni a betegeket.

– Fontos, hogy az orvos kényelmesen hozzáférjen az operálandó területhez, minden tudását és figyelmét a műtétre tudja fordítani, ne a kényelmes pozíciót kelljen keresnie. Az új műtőasztal szervomotorok segítségével minden irányban milliméter pontossággal állítható, ezzel biztosítva az emelést, süllyesztést, billentést – fogalmaz dr. Hován Csaba. Az orvosigazgató hozzátette, a műtőasztalhoz a sebészeti és traumatológiai beavatkozásokhoz szükséges kiegészítők is érkeztek, így gyakorlatilag mindenféle beavatkozást is nagy biztonsággal el tudnak végezni.

A műtőasztalt kormányhatározat alapján a koronavírus-világjárvány elleni védekezés kapcsán felmerült kiadásokra biztosított forrásból és NEAK működési támogatásból szerezte be az intézmény.

(A képen: dr. Nacsai István (j) traumatológia szakágvezető főorvos mutatja az új műtőasztal használati módjait dr. Duray Gergő (k) intézményvezetőnek és dr. Hován Csaba (b) orvosigazgatónak.

Fotó: Melega Krisztián/Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet, Orosháza)

Több szakmában, több jelentkező

Kozák Balázs szépítőgólja

Boér Zsolt: Be vagyunk oltva gól ellen