in , ,

Dósa Zsuzsa: Szeretnénk kapcsolatot tartani a közönséggel

Dósa Zsuzsa Timkó Jánossal és Boronyák Gergellyel a Hurok két személyre című darabban
Dósa Zsuzsa Timkó Jánossal és Boronyák Gergellyel a Hurok két személyre című darabban (Fotó: Babák Zoltán)

Dr. Dósa Zsuzsa a Twist Olivér próbái után – amit Varga Viktor rendezett, Frederick Stroppel Sors bolondjai című vígjátékának rendezésébe fogott. A darab elkészülte után rendezte és játszott is két Felolvasószínházi előadásban, majd kétszer nyolc mese felvételét is Zsuzsa rendezte. Szerkesztette a március 15-i műsort, amely szintén felvételről lesz látható a szarvasi televíziók képernyőjén. A Cervinus Teátrum művészeti igazgatójával, a színésznővel, a rendezővel a Twist Olivérben játszott szerepéről, és a Cervinus terveiről, műsorairól beszélgettünk ebben a nem könnyű időszakban.

A Twist Olivérben az Igazgatónő szerepét játszod, milyen Corneyné?

Nagyon-nagyon élveztem ezt a karakterszerepet, amely gyakorlatilag néhány jelenetben van megírva. Örültem, hogy a rendező szerepként képzelte el, akinek van egy erőteljes sorsa. Örömmel dolgoztam Szemán Bélával, aki személyében kiváló játszótársra leltem, és akivel minden próba élmény volt. A próbák alatt nagyon jókat ötleteltünk. A figurám jelleme nem igazán pozitív – de senki nem születik rossznak – megpróbáltam mögé becsempészni az okokat is – miért vált ilyenné, a saját játékommal, reakcióimmal, a lelkemmel próbáltam megmutatni ezt is. Hogy ilyen nő, ebben a történelmi korban, hogy tud hatalomhoz jutni és megtartani ezt a hatalmat egyedül, úgy, hogy ne legyen rákényszerítve egy férfi támogatására. Ez a nő, ebben a korban – amikor a nőknek nem lehet vagyona – hatalmat kapott, és élt is vele. Lehet, hogy szívtelen, lehet, hogy rosszat tesz és megérdemli sorsát, a másik oldalon érezni kell, éreztetni kell, hogy nem minden fehér és fekete. Szeretem játszani nagyon! Sok humort raktunk bele, de ez fekete humor, amilyen egy kicsit a két szereplő lelke. Úgy fogom fel, hogy ez nekem jutalomjáték.

Nem viseli meg a lelked az ilyen szerep?

Nem…! Nem, mert nem én vagyok! Én magamból építkezem, de a szerep az szerep, az nem én vagyok. A megfigyelésekből, a tapasztalatokból, az érzéseimből születik. Ha az ember rossz embert játszik, az nem az jelenti, hogy ő rossz, vagy vele mindenki rossz. Hanem azt, hogy nyilván velem is történtek rossz dolgok, és emlékszem arra mit csinált a másik ember. Önmagam megfigyelése és más emberek megfigyelése. Azért nem visel meg, mert nem vagyok ő. Ő egy olyan nő, akit én létrehoztam. Mindenféle tapasztalatból, fantáziából, szakmai, technikai tudásból. Ezek segítségével összegyúrtam egy figurát, aki nem én vagyok, csak belőlem született. De nem engedem színpadon kívülre. Nyilván előadás után kell félóra, óra, mire lenyugszom, de itt marad a színházban, nem viszem haza.

Tegnap láttam egy régebbi színházi előadásotokat a TV-ben. Lesz még több is?

Igen. Mivel minden előadást rögzítenünk kell, így a már kifutott előadásokat megnézhetik a nézők a helyi televízió műsorában.

A színházi előadások mellett lesz két felolvasószínház. Mivel szlovák színház is vagyunk a két felolvasó, amit választottam szlovák darab lesz. Felvettük Ivan Bukovčan Hurok két személyre című tragikomédiáját, amelyben Boronyák Gergely, Timkó János és én játszom. Ezt március elején vetítik a televíziókban. Lesz még egy felolvasószínház, Július Barč-Ivan Ketten című színműve. Ebben Boronyák Gergely, Timkó János, Eva Javorská és én játszom. Ez is még márciusban adásba kerül. Nagyon jól teljesítettek a színészek! A felvételt és az utómunkálatokat Valach Vendel, Farkas Norbert végzik, a „hangfelelős” Kis László. Bízom benne, hogy a közönségnek is tetszeni fog, bár sokszor elmondtuk, hogy a felolvasó a pillanat hatására születik, megismételhetetlen, hiányzott a közönség reagálása a felvételen. Kíváncsian várjuk a nézők visszajelzését.

Felveszünk nyolc magyar és nyolc szlovák mesét, Brachna Irén és Eva Javorská tolmácsolásában az én rendezésemben. Varga Viktor rendezésében felvételre került A mi szavunk, a mi táncunk című szlovák nyelvű előadásunk, amit nyáron a Vízi Színház színpadán mutattunk be. Március 15.-ére összeállított műsorunk is felvételre került, több művészeti ágat magába foglaló ünnepi műsorunk Varga Viktor rendezésében. Folyamatosan jelen leszünk a szarvasi televíziók képernyőjén. Ezt követően is vannak még terveink és feladataink, de ezekről majd később. És persze mellette próbáljuk a színházi darabokat, jelen pillanatban a Bűvös tojás című táncmesejáték készül gőzerővel Csasztvan András rendezésében.

El kell mondjam, minden televíziós műsorunk saját gyártás, vagyis adásra kész állapotban kerül ki tőlünk, szeretnénk ilyen módon is tartani a kapcsolatot a közönséggel, de már alig várjuk a személyes találkozást. Amint lehet, és ahogy lehet máris nyitjuk a nézőteret, ha húsz emberrel, akkor hússzal. Mi felkészülünk, hogy találkozzunk a nézőkkel. Mert nagyon hiányoznak!

Zsuzsa, köszönöm szépen a beszélgetést, tudom, hogy elég sűrű a napi programod. A Sors bolodjairól is hamarosan beszélgetünk.

Úgy gondolom, hogy a közönségnek is nagyon hiányoztok!

Galambos Edit

A fotót Babák Zoltán készítette.

Kozák Balázs szépítőgólja

Boér Zsolt: Be vagyunk oltva gól ellen

Tiszavári Sándor (1943-2021)

Búcsú Sanyitól