in

Konzultáció után újranyitás

Dömötör Csaba az Országgyűlés plenáris ülésén
Budapest, 2021. március 16. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. március 16-án. MTI/Kovács Tamás

A mai nap legfontosabb hírei az újranyitásról szólnak. Március 15-én lezárult a nemzeti konzultáció, amit – 528001-edikként – jelen sorok írója is megpróbált kitölteni, de miután két kérdésre csak egymásnak ellentmondó választ tudott volna bejelölni, ezért X lett a vége, így véleménye nem lett beépítve az eredménybe.

Ezt tudtuk ma meg az MTI-től:

Kocsis Máté: közzétették az újraindításról szóló konzultáció eredményét

Közzétette a kormány az újraindításról szóló online konzultáció eredményeit: a több mint félmillió válaszadó 88 százaléka egyetértett abban, hogy a járványügyi korlátozásokat fokozatosan, lépésről lépésre kell feloldani – írta a Fidesz frakcióvezetője szombaton a Facebook-oldalán.

A válaszadók

  • 65 százaléka szerint a védettségi igazolvánnyal rendelkezők mentesülhessenek egyes korlátozások alól,
  • 74 százaléka az elsők között az este 8 utáni kijárási tilalmat enyhítené, 87 százaléka az éttermek, szállodák nyitását is előrevenné,
  • 75 százaléka támogatja a sportlétesítmények nyitását,
  • 58 százaléka védettségi igazolványhoz kötné a rendezvények látogatását,
  • 79 százaléka osztja azt a véleményt, hogy a járvány végéig csak olyan külföldi léphessen be Magyarországra, aki védett a vírussal szemben

– közölte Kocsis Máté.

Ha eléri az átoltottság a 2,5 milliót, elkezdődhet az újraindítás – írta.

MTI 2021. március 20., szombat 10:16 Kormány-konzultáció – hvk \ guz \ bpt

Dömötör: a konzultáció válaszadói szerint fokozatosan kell feloldani a korlátozásokat

Az újraindításról szóló, pénteken véget ért online konzultáció válaszadóinak 88 százaléka szerint a járványügyi korlátozásokat fokozatosan, lépésről lépésre kell feloldani, és csak 12 százalék mondta azt, hogy egy lépésben, a járvány végén – közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szombaton a Facebookon.

Dömötör Csaba köszönetet mondott annak az 528 ezer embernek, aki elmondta a véleményét.

Kiemelte, a kormány az eredmények alapján elkészíti az újraindítási tervet, amelynek egyes szakaszai a beadott oltások számához igazodnak majd.

“A nyitás részleteiről a miniszterelnök hazai szakemberekkel és olyan külföldi miniszterelnökökkel is egyeztet majd, akik előttünk járnak az oltási programban” – mondta Dömötör Csaba.

Hangsúlyozta, a kormány azon dolgozik, hogy amint a járvány visszaszorul és nő a beadott oltások száma, fokozatosan újra lehessen indítani az életet Magyarországon.

Az államtitkár a konzultáció eredményeiről szólva kifejtette, a résztvevők 65 százaléka ért egyet azzal, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezők felmentést kapjanak egyes korlátozó intézkedések alól.

Elmondta, 74 százalék szerint, ha azt a járványügyi helyzet engedi, az első lépések között enyhíteni kell az este 8 óra utáni kijárási tilalmat, szigorú biztonsági szabályok mellett.

“Az éttermek és szállodák nyitása ügyében ez a támogatottság 87, a sportlétesítmények nyitásával kapcsolatban pedig 75 százalékos” – közölte Dömötör Csaba.

A kormány képviselője aláhúzta, a résztvevők 58 százaléka ért egyet azzal, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek meg kell engedni, hogy rendezvényeket, így koncerteket, sporteseményeket látogathassanak.

Kiemelte, a külföldiek belépésével kapcsolatban a válaszadók 79 százaléka egyetért azzal, hogy a járvány végéig Magyarországra csak olyan külföldiek léphessenek, akiket vagy beoltottak, vagy rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.

A konzultáció részletes eredményeit a kormány internetes oldalain is közzéteszi – jegyezte meg Dömötör Csaba.

MTI 2021. március 20., szombat 9:28 – Kormány-járvány – bkgy \ bpt

Hegedűs Judit festményei a Körös Művelődési Ház ablakaiban

6 ablak, 12 festmény, légies pipacsok, tavaszért kiáltó színek

Nagy Zoltán sommelier

Nyitott a Liget: Házhoz megy a borkóstoló