in

Házhoz ment a ballagás Békésszentandráson

Brusznyiczki Anitát ballagtatják a szentandrásiak
Brusznyiczki Anitát ballagtatják a szentandrásiak (Fotó: Babák Zoltán)

A Facebookon látott meg egy írást Horváth Mariann, amit egy szadai anyuka, Forgács Fanni tett közzé, akinek a szíve facsarodott azért, mert lányának és évfolyamtársainak nem adatott meg a ballagás ünnepélyessége 2020-ban. A szadai anyuka rögtön tovább is gondolta ötletét, hogy ezt meg lehetne tenni a település szintjén is. Felhívást tett közzé a Szada Facebook-oldalán. Ezt követően titkos készülődés vette kezdetét a családokban. A meglepetés sikerült, szem nem maradt szárazon.

Ebből az ötletből merítettek a szentandrási kreatívok, hogy meglepjék az idei ballagásról lemaradókat.

“Gondoltam egyet és megfogalmaztam én is egy felhívást, ami így szólt: Kedves Szentandrásiak! Egy szadai anyuka ötlete alapján indult el az a “mozgalom”, amelyet a mi falunkban is megvalósíthatnánk. Azok a családok, ahol ballagó, érettségiző gyermek van, és részt szeretnének venni a köszöntésben, a házaik elé helyezzenek ki egy vázát, vagy egy kis kosarat, lufit, amely jelzi, hogy itt ballagó diák lakik. A falu lakosait arra biztatom, hogy keressék fel ezeket a helyeket és lepjék meg a diákokat, csaljanak mosolyt az arcukra ebben a nehéz időszakban egy apró kis emlékkel, virággal vagy pár bíztató sorral. Aki részt szeretne venni az ajándékozásban, annak privátban küldöm a ballagók címeit. MÁJUS ELSEJÉN KREATÍV BALLAGÁSRA FEL!”, írta posztjában Mariann.

“Milyen volt a fogadtatása?”, tettük fel a kérdést Mariannak.

“Erre a felhívásra már kétszer annyi lájk, elismerő szó és támogatás jött, mint az előzőre.
Nagyon sokan írtak a poszthoz, hogy mivel tudnák támogatni a kezdeményezést. Volt aki vállalta, hogy tarisznyát varr, aztán volt aki pogácsa sütést vállal, volt aki mézest sütött, volt aki tollat, kitűzőt ajánlott fel és így tovább. Közben gyűltek a címek, sokan kerestek meg, hogy szeretnék, ha az ő gyermekük is részesülne az ajándékban. Privát csoportban kezdtük el a szervezkedést és mindenki hozzátett valamit. Lesz virág és Érettségi 2021 feliratú szájmaszk is.”

Ballagócsomag
Ballagócsomag (Fotó: Babák Zoltán)

Kitalálták, hogy szombat reggel 9-kor gyülekeznek a piactéren, ahová mindenkit arra kértek, hogy vigye az általa felajánlott apróságot. Így is lett, több, mint tízen találkoztak, csomagoltak, útra keltek a település 14 ballagójához.

Készülődés a régi piactéren
Készülődés a régi piactéren (Fotó: Babák Zoltán)

A meglepetés Szentandráson is sikerült. Az első állomás Brusznyiczki Anitához vezetett, aki már dolgozott, úgy hozták haza a szülei valamilyen indokkal. Lányuk nagyon meghatódott. A második állomás pont szemben volt, ahol a Hunyadi ifikapusa, Babák Zoli stílszerűen a kapuban fogadta a vendégeket.

“Bízunk benne, hogy ez a kezdeményezés később hagyománnyá válik, és akkor is meg tudjuk majd lepni a ballagókat, ha már elmúlik a pandémiás helyzet, és visszaáll minden a régi kerékvágásba. Talán az önkormányzat is lát majd benne fantáziát és úgy, ahogy a babafa ültetés az újszülötteknek, talán ez a kezdeményezés és hagyomány lesz egyszer itt a faluban”, reménykedik Horváth Mariann a jól sikerült akció után.

Végül említsük meg azokat, akik meglepték a ballagókorú diákokat: Dinyáné Gabi, Virág Sándorné, Nagy Ágnes, Szalai Brigitta, Győri Andrea, Tomasovszkiné, Szekeres Julianna, Csonkiné Csekő Erzsébet , Tóthné Lázár Anita, Péterfyné Rónyai Éva és Szalainé Sinka Edit, aki közülük nyolc diákot tanított.

Balhé

Balhé: Nem volt rossz mérkőzés, de nem a foci miatt fogunk emlékezni rá

Fotó: Gallicoop Instagram

Almás-kókusztejes pulyka curry