in ,

Bemutatták Forschner Rudolf szarvasi gasztronómiáról írt könyvének második kiadását

Forschner Rudolf bemutatja a könyvet (Fotó: Babák Zoltán)

A Körös-völgye, Szarvas gasztronómiája című szakácskönyvet Forschner Rudolf jegyzi egyszemélyben. A 176 oldalas kiadványt ő tervezte, írta, fényképezte, az új recepteket kiötlötte, és az ételeket is maga készítette, áll a könyv belső oldalán.

Több ez mint szakácskönyv, írták a 2005-ös első kiadásról a szakmai kritikusok és a szaksajtó; “messze kilép a szakácskönyv fogalmából, műfajában inkább egy vegyes helytörténeti-gasztronómiai kiadványnak tekinthető”, idézte fel őket Hegedűs Éva, a délután háziasszonya, aki a megjelentek száma és a helyszín alapján mindenképp ünnepi alkalomnak minősítette a könyvbemutatót.

“Egy-egy szakácskönyvet, gasztronómiai magazint lapozgatva nemcsak az ízeket érezzük a szánkban, hanem érzéseket is társítunk mellé. Forschner Rudolf munkája még ennél is többet ígér. Múltat idéz, hagyományt őriz, miközben személyes emlékeit megosztva Szarvashoz és térségéhez való kötődése is kiderül”, hangzott a szerző és könyvének méltatásában.

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség A magyar gasztronómiáért érdemrenddel tüntette ki a szerzőt, aki megkapta a Szarvasi kultúráért plakettet, valamint az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend is a soraiba fogadta.

Bődi János, Szarvas Város Barátainak Köre elnökeként örömmel köszöntötte a baráti kör első – postcovid – rendezvényének vendégeit. Nem így tervezte elnökségének első évét, de így alakult.

Elmondta, 65 éve ismerik egymást a könyv szerzőjével, akinek gyermekkori vágyai között szerepelt az is, hogy egyszer bemehessen az Árpád éttermébe. Bár ez a vágya nagyon hamar teljesült Forschner Rudolfnak, mégsem volt kétséges, hogy ezt a rendezvényt az Árpád szállóban kell rendezniük.

Ki szereti a tradicionális magyar konyhát?
Ki szereti a tradicionális magyar konyhát? (Fotó: Babák Zoltán)

Bődi János pohárköszöntője után Hegedűs Éva felmérést végzett, hogy hányan főznek, hányan szeretnek főzni, illetve hányan főznek kötelességből. Legtöbben az utolsó kérdésre emelték fel a kezüket, amiben arról szólt a kérdés, ki szereti a tradicionális magyar konyhát.

Zsapkáné Csasztvan Zsuzsanna, a baráti kör korábbi elnöke, a könyv kiadásának egyik ötletgazdája elmondta a második kiadás körülményeit.

Az ünnepi esemény hivatalos részének zárásaként Forschner Rudolf mutatta be könyvét.

“Minden térségben kell lennie olyan személynek, aki átfogja, maradandóvá teszi ősei étkezési szokásait, csakúgy mint a velünk élő különböző nemzetiségi lakosság gasztronómiáját”, mondta a A Körös-völgye, Szarvas gasztronómiája című szakácskönyv szerzője.

Ezt a szerepet vállalta fel Forschner Rudolf, aki a legnépszerűbb szarvasi ételek mellett nem feledkezett meg a szlovák és a cigány ételekről, étkezési szokásokról sem.

Forrás: Szlovák

Szlovák: Három dobogós a Zrínyin, kettő a Kengurun

Új aszfaltréteget kapott a csabacsűdi temető belső útja

Új aszfaltréteget kapott a csabacsűdi temető belső útja