in ,

A Körhintával nyitott a 2021-es nyár a Szarvasi Vízi Színházban

A Körhinta a Szarvasi Vízi Színházban (Fotó: Babák Zoltán)

Június 18-án, immár tizenegyedik alkalommal vonták szét a képzeletbeli függönyt a Körösre épített színpad elől, hogy a 2021-es nyári szezonban hatvanhat napon keresztül minden este történjen valami a deszkákon. Remélhetőleg semmi sem akadályozza majd a nézőket abban, hogy az amfiteátrum szerűre épített nézőteret estéről estére megtöltsék.

Az előadás előtt Babák Mihály polgármester köszöntötte a nézőket, valamint az első sorban ülő Domokos Lászlót, az Állami Számvevőszék elnökét és Dankó Béla országgyűlési képviselőt a XI. évad kezdetén. Színpadra hívta Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárt, Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját, a MTT elnökét, és Seregi Zoltánt a Jókai Színház igazgatóját.

Fekete Péter örömmel mondta: „a szabadtéri színházak nyitnak, és oltottsági igazolvánnyal látogathatóak. Indul az élet! A kultúrának fontos szerepe van az újranyitásban. Vidnyánszkv Attila hosszú évek kérésére újra rendezte a Körhintát, és a koreográfus, Zsuráfszky Zoltán a szarvasi színpadra átdolgozta a táncjeleneteket.”

Vidnyánszky Attila úgy gondolja, „ajándék, hogy ilyen szép színházban játszhatjuk el a Fekete Péter unszolására újrajátszott darabot, amely a szerelemről, a hűségről, a bátorságról szól. Remélem, hogy örömet okoz a közönségnek! A darab egy kicsit Törőcsik Marira is emlékezik, hiszen az ő és Soós Imre nevéhez fűződik az előadás.

Hiszem, hogy Törőcsik Mari szelleme itt van ma este is velünk,

itt lebeg és segít nekünk. Jó itt lenni a világ – és merem mondani – Magyarország egyik legszebb színpadán.”

Seregi Zoltán, Vidnyánszky Attila, Fekete Péter és Babák Mihály a Szarvasi Vízi Színház 2021-es évadnyitóján
Seregi Zoltán, Vidnyánszky Attila, Fekete Péter és Babák Mihály a Szarvasi Vízi Színház 2021-es évadnyitóján (Fotó: Babák Zoltán)

Seregi Zoltán örömmel állapította meg, hogy sok ismerőssel találkozott, és ez nagyon jó, mert azt jelenti a nézők hűségesek.

Nyitó előadásként a Nemzeti Színház Körhinta című előadását láthattuk Vidnyánszky Attila rendezésében. A történet ismerős, hiszen Fábri Zoltán 1956-ban Töröcsik Mari és Soós Imre főszereplésével bemutatott filmje ikonikus. Emlékezetes jelenetei sok ember szívébe égtek bele, szinte az egész film felülteti a nézőt egy körhintára, ahonnan nem is akarunk leszállni.

Pataki István (Varga József) azt tervezi, hogy Farkas Sándorral (Farkas Dénes) közösen fog gazdálkodni, és a módos férfihoz adja feleségül lányát, Marit (Szász Júlia), hogy így egyesíthessék földjeiket. „Föld a földhöz házasodik.” A lány azonban Bíró Mátét (Berettyán Nándor) szereti, ezért szembeszáll apja akaratával. Mari édesanyja (Szűcs Nelli) próbálja csitítani férjét – nem sok sikerrel –, de Marit is próbálja rábeszélni, – számára is a föld a legnagyobb érték – nyugodjon bele sorsába. Egy lakodalomban Mari és Máté önfeledt táncát látván a féltékeny Farkas nyílt összetűzésbe keveredik Mátéval. Mari másnap közli apjával, hogy nem megy feleségül Farkashoz, apja fejszével támad rá, mire a lány elmenekül otthonról. Máté hazaviszi és megkéri Mari kezét. Pataki – ha nem akarja elveszíteni lányát – belegyezik. Farkas Sándor sem harcol tovább a lány elhatározása ellen. A szerelmi történet volt a fő szála a darabnak, de érezhető volt a falusi emberek földhöz való ragaszkodása is, hiszen az az életet jelentette számukra… és jelenti ma is.

A darabot a Magyar Nemzeti Táncegyüttes látványos táncai kísérték, ami sokkal több idő volt, mint a színpadi beszéd a színészektől. A színészek háttérjátéka nagyon fontos és nagyon jó volt, kiváló színészi alakításokat láttunk minden színművésztől.

A nagy létszámú táncostól lenyűgöző, grandiózus előadás született. A táncegyüttes zenészei élőben kísérték a minimáldíszletet kompenzáló szivárványszínű fények alatt táncolókat. A falusi mulatság táncainál a lufikon is megjelentek ezek a színek, amik végül Máté kezébe kerültek, és ő összekötve egyszerre engedett el, hogy szálljanak az égig.

A darab díszletei között ott volt az a filmből ismert két hinta, amit Fekete Péter megvásárolt, és most kölcsönadta a színháznak; ebben repült magasba Mari és Máté.

Forgatókönyvíró és dramaturg: Zs. Vincze Zsuzsa, zeneszerző: Lakatos Róbert.

Díszlettervező: Mira János, jelmeztervező: Zs. Vincze Zsuzsa. A rendező asszisztense: Kernács Péter. Társrendező-koreográfus: Zsuráfszky Zoltán. Rendező: Vidnyánszky Attila.
Az előadás végén a közönség hosszú tapssal, ovációval köszönte meg az előadást az alkotóknak. Nem maradhatott el a tűzijáték sem.

Szarvasi vonatkozása is volt a darabnak: Valach Gábor táncművész, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tánckarvezetője, illetve Gömöri Éva táncművész is fellépett a Körhintában.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Egri Gergő az iskola laborjában

Országos elismerés: Egri Gergő Hartmann-díjas

A kupagyőztes Szarvasi FC 1905

A Szarvasi FC 1905 a Békés Megyei Kupa győztese